Konyhaweb

Z Sziget


A jövő konyháját idézi Zaha Hadid "Z Sziget" (Z. Island) névre keresztelt innovációja.
A méltán híres építész hölgyet 2004-ben a szakma "Nobel-díjával", a Pritzker-díjjal tüntették ki, újszerű, fanáziadús szellemének köszönhetően, amit alkotásai hűen tükröznek. A sztárépítész nemcsak épületeivel, hanem bútoraival is berobbant a dizájnerek világába. Tervezett például a Sawaya & Moroni számára ezüst teás- és kávékészletet, 2000-ben a "Moraine" szófát, 2003-ban az "Iceberg" padot. Most azonban a DuPont cég kérésére belekóstolt a konyha világába is, és a Milánói Bútorszalonon bemutatkozott futurisztikus elképzelésével.


A "Z Sziget" anyaga - a DuPont cég terméke - Corian, ami természetes anyag, hiszen 70 %-a ásványi anyagból származik. A fennmaradó rész akril, mely kötőanyagként szolgál.

Zaha Hadid Z szigete

A "Z. Sziget" akár egy sci-fi díszlete is lehetne. Két konyhaszigetből áll: a hosszított egység a tűz metaforája, míg a kisebb, hatszögletű elem a víznek felel meg.

A tűzszektor A szigetek közül kétség kívül a főzőegység a legérdekesebb, amely egy 2000 LED-et felvonultató érintő képernyős vezérlőegységet is magában foglal. Innen irányíthatjuk az összes hightec funkciót: a különböző színű fényeket, a síkképernyős televíziót, a számítógépet, az iPod-ot, az Internetet, sőt kedvünk szerinti illatot is választhatunk. A egység vertikálisan digitális felszínt alkot.
Természetesen a tűz-szektor része az oldalra nyíló sütő, indukciós főzőlap, amelyet egy speciális melegen tartó zóna egészít ki. A horizontális síkból 45 fokos szögben kiemelkedik a digitális multimédiás egység a képernyővel.

A tűzszektor A víz-szektor részei a mosogatótál, az edénycsöpögtető, a mosogatógép, a polcok, a tárolók, és elegendő hely az ételek előkészítéséhez.

Zaha Hadid nem csak két konyhaszigetével szakadt el az eddig megszokott valóságtól. Kiegészítésként megalkotott egy modulokból álló beépített szekrényrendszert, amelyben a konyhai készülékek is helyet kaptak. A fal kivitelezése rendkívüli, hullámzó felületével olyan, akár az olvadó jég, vagy egy gleccser.

A "Z Sziget" megjelenése után sorra hódította a szakmai kiállítások látogatóit. Majd az olasz luxuskonyhákat gyártó "Ernestomeda" cég vállalta a konyhaszigetek elkészítését, amolyan különleges kiadásként. A "Z Sziget" a Scholtes beépített készülékeivel 2007 elejétől kb. egy sportkocsi árával megegyező összegért kapható külföldön.2008. 01.


Kapcsolódó cikkek


nyomtatható verzió - cikk küldése emailben

copyright © 2000-2007 konyhaweb, netADmin Kft. - impresszum