Konyhaweb

Joe Colombo konyhája


Az olasz dizájner szeme előtt mindig is a jövő lebegett. Véleménye szerint, az életterünket, környezetünket nem lehet mozdulatlanság korlátai közzé szorítani, sokkal inkább együtt kell lüktetnie az élet és az idő ritmusával. Minikonyhái, amelyeket 1963-64-ben a Boffi fürdőszoba és konyhabútorgyártó cég számára tervezett, egy hagyományos konyha összes funkcióját be tudja tölteni csupán fél köbméteren. Ami egykor apró szenzációnak számított, az most újra a Boffi programjai között szerepel, mint örökérvényű klasszikus.

Mozgás és változás

Joe Colombo számára a világ egyenlő az állandó mozgással és változással. Már kora gyermekkorában is lelkesedett a repülőgépekért és a gyors autókért, bár valljuk be, ezzel sokan így voltunk. Őt azonban lelkesedése magával ragadta, a mobilitás szépsége egészen elkápráztatta, olyannyira, hogy mindezt az otthonokban is szerette volna megjeleníteni, és egyúttal a szigorú térelosztást elfelejteni. Számos tervei közül a legismertebbek a "Robot" vagy "Robby" néven futó irodai szekrény, amely kerekeken mozgatható, vagy az 1963-ban megszületett "Supercomfort" nevű fotel.

Érdekes módon terveire soha nem ragasztott olyan címkét, mint "asztal", "fotel", vagy "szék". Így lett az ágyból egy görgős, multifunkcionális, éjszakai fülke, amely integrált világítást, rádiót, ventilátort, és hamutartót is tartalmaz. De tervezett olyan étkezőasztalt is, amelyet 180 fokkal elfordítva máris egy minibárt kapunk. Ezekben a tárgyakban is mindig a mozgás és a változtathatóság volt a középpontban. Colombo szerint az élettérnek kell az emberhez alkalmazkodnia, és nem fordítva.


Főzni fél köbméteren?

Colombo múltját és munkásságát ismerve, nincs mit csodálkozni azon, hogy a konyha helyiségét sem úgy képzelte el, mint egy elzárt, szeparált "lyukat" a lakásban. Így a konyha összes funkcióját egy csokorba kötve, megalkotta híres kompakt, görgethető minikonyháját, 75 x 90 x 72 cm-es méreten, azaz pontosan fél köbméteren.

A kocka alakú összetett "csodabogáron" akár hat személyre is lehet főzni; tűzhelyet, hűtőszekrényt, konzervnyitót, fiókot, az üvegek és a szakácskönyvek számára tárolóhelyet is tartalmaz. Tartályainak köszönhetően a vízvezetékektől teljesen független, és egyetlen kábel szükséges az elektromos csatlakozáshoz.

A főzősziget tetszés szerint görgethető, különböző helyekre állítható. Ezzel a flexibilitással Colombo közel negyven évvel megelőzte a korát, hiszen manapság egyre inkább divatos lesz az egyes helyiségek - konyha és nappali, konyha és ebédlő - egybeolvasztása. Hogy terve mennyire aktuális, mi sem bizonyítja jobban, hogy a Boffi 2006-ban újra piacra dobta a minikonyhát. A mai elvárásoknak megfelelően természetesen már nem fából, hanem fehér Corian-ból készült. Puritán kivitele jelzi örök érvényét, időtlenségét. A konyha jövője már régen elkezdődött.


Forrás és képek: Boffi
2008. 01.


Kapcsolódó cikkek


nyomtatható verzió - cikk küldése emailben

copyright © 2000-2007 konyhaweb, netADmin Kft. - impresszum