Konyhaweb

Víziók 2050-ről


Dizájnerek, trendkutatók, konyhabútor-tervezők, készülékfejlesztők folyamatosan azon törik a fejüket, milyen trendek várhatóak a konyha-kivitelezés világában, és melyek azok ezek közül, amelyek valóban a jövőbe mutatnak. Hat víziót vázotak fel a "Konyha 2050-ben" mottó szerint. Még ötven évet sem kell várnunk, és megtudjuk, vajon igazuk volt-e?

Ökotech konyha

Az ökotech konyhában magunk nevelhetjük növényeinket Az ökotech konyha a természetes alapanyagok és a csúcstechnika találkozása. A homlokzatok hőszigetelő és hőtároló anyagból készülnek, emellett az energiát a nap irányába forduló napelemek biztosítják, tehát függetlenítik a felhasználót az energiaszolgáltatóktól. Ez azonban nem azt jelenti, hogy a technika kerül a középpontba, éppen ellenkezőleg, a természet felé fordulásé, vonzódásé a főszerep. A konyhába beépítenek egy mini bioerőművet és egy melegházat is, amelyek a helyiség kellemes klímájáról gondoskodnak, illetve feldolgozzák a konyhai hulladékot, valamint a gőzt, a párát, és kapcsolatot teremtenek a természethez. Az organikus építészet és berendezés a növényvilág színeit és formáit tükrözi, kényelemérzetet garantálva és megjelenítve a dizájnt konyhánkban.


Elektronikus konyha

Mikrocsipek vezérlik a házat Az elektronikus konyhában mikrocsipek vezérlik a házat és berendezéseit. Az épülettel elválaszthatatlanul összenőtt technikát és az intelligens anyagokat a vezérlőcentrumként működő konyha tartja kézben. Ez utóbbi egy szabadon lebegő, holografikus kép segítségével irányítható. A mosogatóközpont vízsugarait elektromágneses mezők irányítják, a padlóburkolat elraktározza a kisugárzott hőt, az ajtók önműködően nyílnak és csukódnak. Konyhai robotok szolgálják fel az ételt, elmosogatják a mosatlant, kimossák és kivasalják a ruhákat, kenyeret sütnek, és kibontják a bort. Mikrocsipjeik elraktározzák kedvenc ételeink és italaink listáját, és persze kedvenc zenénket.


Színpadias konyha

A konyhánk olyan is lehet, mint a Luxor Hotel Las Vegasban A színpadias az általunk áhított életstílust és kedvenc konyhakultúránkat idézi fel. Mesterséges világokhoz, mint a Las Vegas-i hotelekhez, vagy a bevásárló- és szórakoztatóközpontokhoz válik hasonlóvá otthonunk. Berendezése megfelel legvadabb fantáziánknak - legyen szó futurisztikus formákról, vagy az ókori vonalakról. Az étel elkészítése élménnyé válik, a konyha a kikapcsolódás központja lesz, vízesésekkel, rusztikus grillhelyekkel, vagy mediterrán napozóterasszal.


Eldobható konyha

Itt minden újrahasznosítható Az eldobható konyhában majdnem mindent újrahasznosítunk. A berendezési tárgyak újratermelődő anyagokból készülnek, az újrahasznosított termékek egy képzeletbeli szavatossági idővel rendelkeznek. Komposztálható ipari nyersanyagok és eldobható anyagok biztosítják a problémamentes hulladékkezelést és újrahasznosítást.
A berendezés stílusa ennek megfelelően gyorsan követi majd a divatot. A dizájnerek sátorponyvából, papírhengerből, üdítős dobozokból terveznek tárgyakat. Az étkezési keményítőből készült papírtányérok környezetbarát módon használat után eldobhatóak lesznek.
Az eldobható konyha azonban nem egyirányú utca. Bolhapiacokon, vagy lomtalanításokon eredeti egyedi darabok után kutathatunk, és a 2008-ból származó csinos, nemes acél mosogatótálunkat is újrahasznosíthatjuk.


Érzékeinkre ható konyha

A konyha tükröződései erdei talajt is előidézhetnek Az érzékekre ható konyha tágítja a tudatot, és növeli a kényelemérzetet. A színek pszichológiai hatásával kapcsolatos felfedezések eredményeit a falakon és a padlón alkalmazzák, így azok különböző árnyalatokban pompáznak. A tükröződések más dimenziókba kalauzolnak minket, a padló lehet akár egy homokos strand, vagy erdei talaj illúziója. A beépített fúvókák kellemes illattal árasztják el a helyiséget, amely étvágygerjesztő, vagy pihentető is lehet, attól függően, mire vágyunk.
A berendezés csupán programozás kérdése. Speciális szemüvegek felvételével az egyszerű étkezősarkot is négycsillagos étteremnek láthatjuk. A szakácskönyvek holográfiák lesznek, az ételek elkészítésének módját gombnyomásra a tűzhelyek memóriájába programozhatjuk. Az érzékekre ható konyha elszédít, megszínesíti életed, és az orrodnál fogva vezet.


Mobil konyha

A mozgó rendszerek akárhova könnyedén elszállíthatók A mobil konyha a megváltozott munka és a globalizáció követelményeihez alkalmazkodik. A mozgó rendszerek, mint tűzhely, vagy hűtő kerekeken gurulnak, és akkor állnak rendelkezésünkre, amikor tényleg szükségünk van rájuk. Csak annyi időre válik a tér konyhává, amíg dolgozunk benne. Eltolható falak teszik lehetővé a helyiség változatos felosztását. Az étkezőasztal és a hozzá tartozó székek pedig pillanatok alatt felfújódnak.
Egy ilyen tranzitkonyhát több ember is használhat. Ez a magas fokú mobilitás előre berendezett konténereknek köszönhető, melyek az adott helyen használhatók, majd ha szükséges, gyorsan átküldhetők másik munkatérbe. Minden globális centrumban lesz hely az ilyen gyorsan összerakható lakó- és konyhai dobozoknak, hiszen már ma is egyre többen részesítik előnyben a privátszférát biztosító személyes berendezést, az anonim hotelszobával szemben.


Forrás: Küche 1.
2008. 01.


Kapcsolódó cikkek
nyomtatható verzió - cikk küldése emailben

copyright © 2000-2007 konyhaweb, netADmin Kft. - impresszum