Konyhaweb

A múltban is álmodtak a jövőről


Ahhoz, hog a jövőbe tekinthessünk néhány mondat erejéig bizony vissza kell fordulnunk a múlt felé, hiszen ki tudná merre kell továbbindulnia annak, aki azt sem tudja, honnan jön.

A beépíthető konyha őse

Ahhoz, hog a jövőbe tekinthessünk néhány mondat erejéig bizony vissza kell fordulnunk a múlt felé, hiszen ki tudná merre kell továbbindulnia annak, aki azt sem tudja, honnan jön.

Az első beépíthető konyha 1926-ban, Frankfurtban látott napvilágot. A "Frankfurti konyha" néven közismert összeállítás a szakemberek körében akkor nem talált kedvező fogadtatásra, úgy vélték, a meghatározott összeállítás kizárólag kötött alaprajzhoz használható, ezért tömeggyártásra nem alkalmas.
Meg kell, hogy mondjam, tévedtek. Még négy év sem telt bele és tízezer példányt gyártottak a berendezésből.

A Frankfurti konyha

A Frankfurti konyha jelentősége nem csak ezért kiemelkedő. Ez volt az első olyan komplett berendezés, mely a háziasszonyt állította a középpontba, az ő mozgásához igazodott, és arra törekedett, hogy a helyiségben folytatott tevékenységet optimalizálja.

Egyetlen hibája - mely a kor építészeti törekvéseinek akkor tökéletesen megfelelt - hogy a főzés külön helyiséget kapott, melyben csak egyetlen ember, a háziasszony, tartózkodhatott.


Különleges látomások

A mai konyhák formavilágukat tekintve még mindig a Frankfurti konyha kialakítását tükrözik. El kell mondani azonban, hogy az elmúlt nyolcvan év alatt is születtek formabontó víziók a jövő konyhájáról. Itt van például Luigi Colani gömbkonyhája - hogy csak az egyik legismertebbet említsük. A hetvenes években a trapéznadrág és a pszichedelikus tapétaminták mellett volt más is, ami legendássá vált: Colani konyhája, amely teljesen máshogy nézett ki, mint a mindennapi életben ugyanezen a néven emlegetett helyiség.

Luigi Colani gömbkonyhája    A gömbkonyha belseje

Az elképzelés száműzte a sorok és az él kifejezéseket. A gömb formájú alkotmány leginkább egy űrhajóhoz hasonlítható. Az ajtó kinyitása után a gömb közepében foglalhatott helyet a használó, akinek onnan el sem kellett mozdulnia - csupán körbeforognia - ahhoz, hogy mindent elérjen. A 2, 4 méter átméőjü kapszulát a Poggenpohl bútorgyártó cég öntötte kézzelfogható formába, a gömbkonyha azonban csak prototípus maradt.


2008. 01.


Kapcsolódó cikkek
nyomtatható verzió - cikk küldése emailben

copyright © 2000-2007 konyhaweb, netADmin Kft. - impresszum