Konyhaweb

A jövő konyhája


Jóslásokba bocsátkozó, álmodozó szakemberek és tervezők számtalan formában képzelik el a jövő konyháját. Van aki a jelen trendjeire építve vetíti előre a közeljövőben megszülető berendezést, de olyanok is akadnak, akik számunkra még nehezen elképzelhető víziókat festenek arról, ami - szerintük - ötven éven belül eljön.

A jövő már elkezdődött

A konyhakultúrának is van divatja. A formák és funkciók állandóan változnak ennek a divatnak megfelelően. A trendek azonban több szálon futnak. Akadnak olyan klasszikusok, melyek minden irányzatban megállják a helyüket és mindig születnek újabb csillagok, melyek ideig-óráig hódítanak, majd eltűnnek, és lehet, hogy évekkel később ismét visszaköszönnek.

Lakókörnyezetünk jövőjét tekintve a terek egybemosódása várható. Mindegy, hogy nagy házban vagy kis lakásban élünk, a családi, baráti együttlét iránti vágy eredményeként megszűnnek a falak, kitágulnak a terek, összevegyülnek a funkciók. A korábban kizárólag szeparáltan működő konyha és más háztartási helyiségek a nappali élettér részévé válnak, mely egyaránt kellemes környezetet biztosít a beszélgetésekhez, leckeíráshoz, szórakozáshoz, kikapcsolódáshoz vagy éppen a vacsora elkészítéshez.

Noerbert Wangen konyhája tökéletesen illeszkedik a nappali terébe

Ezen igényeknek megfeleően számos olyan konyhamegoldás látott napvilágot, mely az összetett funkciókat támogatja, sőt, maga a konyha szolgál térelválasztóként az eltérő rendeltetésű helyiségek között úgy, hogy azok ne szeparálódjanak el egymástól teljesen.
Olyan variációk is szép számmal születnek, melyek magából a konyhából varázsolnak a társas összejövetelek, családi körben eltöltött délutánok számára hangulatos helyet anélkül, hogy észrevennénk, valójában a konyhában vagyunk.

Ne feledkezzünk meg azonban azokról a "csillagokról" sem, melyek ideje egyszer már leáldozott. Új anyagokból, esetleg új funkciókkal kiegészítve néhányuk a jövőben reneszánszát éli majd.


Számítógépek mindenhol

A háztartási készülékeket ma is lehet távolról irányítani - Fotó: Miele A számítógépek által vezérelt, intelligens ház sem számít igazán újdonságnak. A hálózatba kapcsolt eszközöket számítógépünk előtt ülve irányíthatjuk. Ezzel a módszerrel gyakorlatilag a ház minden berendezése vezérelhető, legyen szó akár a világításról, akár a háztartási készülékekről, vagy éppen a kertünk öntözőberendezéséről. Távollétünkben a ház önmagát irányítja (sőt, szokásainkat megtanulva, úgy kapcsolgatja a villanyokat, húzza fel és engedi le a rolókat, mintha otthon lennénk). Az intelligens készülékek mobiltelefonunkra üzenetet küldenek, ha pl. a mosogatógép programja lefutott, de mobilunkat arra is használhatjuk, hogy autónkban ülve, hazafelé előmelegítsük a sütőt a vacsorához.

A ház nemcsak otthoni számítógépünkről irányítható, hanem távolról is. Ha elfelejtettük lekapcsolni a nappaliban a villanyt, ezután nem kell visszafordulni, elég, ha uticélunkat elérve rácsatlakozunk otthonunk hálózatára és egyet kattintunk a nappali világítását jelző ikonra.

Az elképzelés tehát mára működőképes, a jövőben pedig egyre szélesebb körben való elterjedésére számíthatunk.


Formabontó ötletek

Z sziget Zaha Hadid látomása Néhány tervező fantáziájából igazán futurisztikus képek pattannak ki a jövő konyháját illetően. A használati tárgyak gyakorlatilag ugyanazok, mint ma, leginkább a megjelenésben születnek érdekes változatok. A legmerészebb elképzelések egy űrhajó belsejéhez hasonlatos képet festenek a berendezésről.

A nagy klasszikusok azonban itt is visszaköszönnek. Megszületett például az 1970-es években nagy port kavart gömbkonyha inverze. Itt már nem a gömb belsejében ülve végezzük a munkánkat. A Luigi Colani által megálmodott - és a valóságban csupán egy példányban készült kapszulát - ez esetben kifordították, és a háztartási készülékeket, valamint a munkavégzés helyét rendezték gömb alakba. A háziasszony a gömb körül mozogva főzhet, majd dolga végeztével "bezárhatja" konyháját.


2008. 01.


Kapcsolódó cikkek


nyomtatható verzió - cikk küldése emailben

copyright © 2000-2007 konyhaweb, netADmin Kft. - impresszum