Konyhaweb

Jó tudni...


Mi a fene lehet az a rántás?

- Még a rántást is odaégeted, igaz, kedveském? - tréfálkozott velem kedveskedve egy jót akaró hölgyemény kezdő szakácsnő koromban, én meg buzgón helyeseltem, és közben azon filóztam, hogy mi a fene lehet az a rántás?
Abban azért egy percig sem kételkedtem, hogy odaégetném. Akkortájt még a teát is odaégettem. tovább»

Mi mennyi?

Tégy bele diónyi vajat, egy csésze tejet, 3 csapott evőkanál cukrot és késhegyni sót. A kezdő szakácsok gyakran bizonytalanodnak el már az első receptnél, ha ilyen mértékegységekkel találják magukat szembe. Aggodalomra semmi ok, itt a kalkulátorunk, ami a leggyakrabban használt mértékeket átváltja mérleggel is kimérhető súlyokra. tovább»

Mennyei falatkák

A kanapé egy falatnyi díszített "szendvics". Ezek az egyszerű "szendvicskék" kiválóan alkalmasak állófogadásokra, összejövetelekre, de még előételként is feltálalhatók. tovább»

Téli vitaminforrás

Télen, amikor nem tudunk a fákról friss vitaminbombákat szüretelni, nagyon fontos, hogy a lédús citrusokból sokat fogyasszunk. Sokféleképpen felhasználhatjuk ezeket a gyümölcsöket, csak hogy néhány példát említsünk: salátákban, főtt ételek ízesítéséhez, vagy tartósítószerként. tovább»

Libri könyvajánló
Gyors olaszos tészták
Stahl Judit

Elfoglalt háziasszonyokra, sokat dolgozó anyukákra, este végre összegyűlő családokra gondolva indítja útjára Stahl Judit új szakácskönyv-sorozatát, csupa olyan étellel, amelyek elkészítéséhez nem kell 30-45 percnél több időt tölteni a konyhában.

Bolti ár: 1990 Ft
Az Ön egyedi ára: 1.891 Ft
további részletek»



Igazi csirkekedvencek
Tobai Róbert

Én őszinte vagyok: szeretem a csirkés ételeket, így is, úgy is. (Elrontva persze nem.) Azzal talán mindenki úgy van, hogy van jó csirkés receptje, ezért belevágni abba, hogy biztosan újat fogunk mondani, hát az mindig nagy vállalkozás. Robi azonban nagy lendülettel vágott bele a feladatba, közölve: fog új ötleteket adni. Teljesen biztos benne, azt mondta. Nos, az eredmény a kezünkben: igazán változatos ízvilágot kaptam én is, és kapnak Önök is, ha nekifognak. (Fodor Tamás, kiadó)

Bolti ár: 850 Ft
Az Ön egyedi ára: 808 Ft
további részletek»

További szakácskönyvek »



Karácsonyi készülődés átgondoltan

Elérkezett a sokunk által várva-várt, egyben rettegett időszaka az évnek: december hónap, és a legszebb ünnep, a karácsony. A legszebb, de azt nem tudjuk letagadni, hogy egyben a legstresszesebb is. Ismerős ugye a kapkodás, a rohanás, hogy valami mindig le-, vagy az utolsó percre marad. Szeretnénk segíteni, hogy idén ez az ünnep ne a karácsonyfa alatti lihegésről szóljon, hanem örömteli, nyugodt pillanatokat oszthassunk meg szeretteinkkel. tovább»

Lekvár a mikrohullámú sütőből

Ősszel mindig, minden lelassul. A természet, vele együtt az életmódunk, és tartalékolni kezdünk az előttünk álló hideg, hosszú-hosszú télre. Szinte megáll az idő, és szívesen emlékszünk vissza a meleg, verőfényes nyárra. Ki a tengerparton készült fotókat nézegeti, ki szoláriumba jár, ki pedig leemel a polcról egy üveg lekvárt, benne a napsugár csókolta, finom, mosolygós gyümölcsökkel. tovább»

Csonthéjasok ideje

Még a legoptimistábbak is beláthatják, hogy 100 %-osan vége a nyárnak. Nincs több dézsmálás közvetlenül a gyümölcsfáról, málnát, ribizlit, és epret is csak a fagyasztóban találunk. Mielőtt azonban végképp elkeserednénk, és csokira cserélnénk az egészséges finomságokat, jusson az eszünkbe, hogy valaminek éppen most jött el az ideje. Ez az időszak a sokoldalú csonthéjasok szezonja, a dióé, a manduláé, és a mogyoróé! És még itt van a gesztenye is. tovább>>>

A tökéletes gyümölcs

A forró nyár után beköszöntött az ősz. Eljött az ideje a színes lombú erdőkben és még egyszer, ebben az évben utoljára erőre kapó, zöld réteken át vezető nagy sétáknak. Barangolás közben elkísér minket az örök útravaló, uzsonna és leggyümölcsebb gyümölcs: az alma. Egy kicsit talán savanyú, de mégis finom. Nem csoda, hogy rengeteg mondát, történetet kanyarított köré az emberiség. Ki ne ismerné a bűnbeesésre csábító almát, vagy az aranyalmát, ami végül a trójai háború kitörését okozta? tovább>>>

Mindennapi kenyerünk...

...annyira természetes, hogy ezt reggelizzük, vacsorázzuk, szendvicset készítünk belőle, egyszerűen az életünk része. Olyannyira, hogy a kenyér nem csak az emberiség legfőbb tápláléka, hanem a megélhetés szimbóluma is: a betevő falat, amit a tejbe aprítunk. tovább>>>

A szemünkkel is fogyasztunk

Ugye Önnel is megtörtént már? Evett valahol kellemes környezetben és társaságban valamit, ami akkor és ott rendkívül finomnak tűnt. Aztán máskor - ugyanaz az étel - nem is ízlett annyira, pedig hajszálpontosan ugyanúgy készült, mint a mennyei változat. Az ok egyszerű: nemcsak a szánkkal, hanem a szemünkkel is fogyasztunk. És ez a mondás különösen igaz, ha a terített asztalról beszélünk. tovább>>>

Asztalterítés lépésről lépésre

A helyesen megterített asztal többet jelent a teríték puszta felhelyezésénél. Egyáltalán nem mindegy, hogy a tányérokat, evőeszközöket és poharakat milyen sorrendben és hova tesszük, mert fontos, hogy az egész étkezés folyamán minden kézre essen. A tökéletes terítés nem ördöngösség, bárki egyszerűen elsajátíthatja. tovább>>>

Az élvezetek alappillére két érzeten nyugszik: az ízlelés 80 %-ban tulajdonképpen szaglás

Az emberi nyelv csupán 4 ízt képes érzékelni: a hegyén édeset, az oldalsó széleken sóst, míg a hátsó részén keserűt. Az ízek pontosabb szétválasztásában a nyelvnek nagy részben besegít az orr is. tovább>>>

Olívaolaj

A modern konyhából egyszerűen nem hiányozhat az olívaolaj. Majdnem minden háztartásban megtalálható - akár sütéshez, grillezéshez, páchoz vagy testápoláshoz használjuk. Az olívaolaj, akár csak a bor, különböző minőségben kapható, és az ízbeli különbségek is jelentősek. tovább>>>

Hűvös élvezet a forró napokra

A jó idő beköszöntének biztos jele az utcán fagylaltot nyalogató emberek számának hirtelen megnövekedése. A meleg és a hideg ez esetben tényleg az az ellentét, ami vonza egymást. tovább>>>

Gyors, egészséges, kalóriaszegény - főzzünk wokkal!

Egyre divatosabb az otthon is elkészíthető ázsiai konyha, így a wok mára sok magánháztartásba is befészkelte magát. Ez érthető is, hiszen nem csak arról van szó, hogy érdekes módja az ételkészítésnek, hanem sok előnye is van: gyors, egyszerű és a használathoz szükséges kevés zsiradéknak köszönhetően egészséges is. tovább>>>

Amit a régi kínaiak már ismertek, amit nagyanyáink
még tudtak, és amit mi most fedezünk fel


A pároló nem túl régen jelent meg a háztartási gépek piacán, habár a párolás, mint az ételek elkészítési módja évezredes múltra tekint vissza, különösen a távolkeleti konyhákban van jelentős hagyománya. tovább>>>

Az istenek itala

A mézből és gyantából álló legöregebb rágóra 1993-ban bukkantak rá, a Svédország nyugati részén fekvő, Eilos városban, egy kőkorszakbeli gyermek fogkövületében. Ám a méz ennél is idősebb. Egy megközelítőleg 15.000 éves sziklarajz egy asszonyt ábrázol, aki a fára mászik, hogy éhségét a méhek odújából csillapítsa. Egészen a 17. századig az emberek azt gondolták, hogy a méhek a semmiből jönnek. A keresztényeknél a méh a szűzesség jelképévé vált, mert szaporodásáról nem tudtak semmit. tovább>>>

Tökös történelem

A félreértések elkerülése végett valamit az elején tisztáznék: ez a történet a konyhánkban sok-sok ideig oly jelentéktelennek számító tökről szól, amely ennek ellenére 8000 éves múlttal rendelkezik, és az Amerikából kiinduló Halloween-hullámnak köszönhetően mára a hazai konyhákban is jól megérdemelt reneszánszát éli. Ez a régi-új felfedezett a bio konyhákban éppúgy mint a neves éttermekben kedvelt csemegévé lépett elő. tovább>>>

Halloween története

Mindenhol rendeznek Halloween-partikat, a házakat, kerteket hátborzongató ám mégis kedves tökarcok, lámpások és dekorációk díszítik. tovább>>>

It's cocktail time!

A koktél divatban van. Akár alkonyatkor isszuk, mint a vacsora előtti aperitifet, akár hűsítőként, vagy egyszerűen csak azért, mert egy pihentető nyári napon parti-kedvünk támad: a koktél a pont az élet legszebb óráinak "i" betűjén. tovább>>>


Randevú a kis feketével, avagy a kávéról


A kávé mindennapjaink természetes résztvevője. Reggelente életkedvet varázsol belénk, esténként elűzi fáradtságunkat. Szinte semmilyen más italról nem beszélgetünk annyit, mint a kávéról: aromájáról, elkészítéséről, illatáról. A kávé több egy italnál. Az élvezet, az életöröm jelképe. tovább>>>


A saláta


"A jó saláta készítéséhez négyen kellenek: egy fösvény, aki az ecetet méri, egy pazarló, aki az olajat önti, egy bölcs, aki a sót adagolja és egy szegény, aki a fűszert szórja."

A salátákat fogyaszthatjuk előételként, köretként, egytálételként egyaránt. Közkedvelt vendégvárók, mivel viszonylag rövid idő alatt ízletes és látványos alkotások készíthetők jól bevált receptek vagy egyéni fantáziánk alapján. tovább>>>


A sajtok

"A sajt az élelmiszerek gazdag választékában egyike azon keveseknek, amelyek bővelkednek a szervezet számára szükséges fehérjékben, zsírokban, ásványi anyagokban és vitaminokban." tovább>>>


A sajtok tálalása

A sajtokat már 1-2 órával a felszolgálás előtt ki kell venni a hűtőszekrényből. A desszertnek szánt sajtok szobahőmérsékleten adják vissza igazi aromájukat.
A sajttálban 4-5 féle sajtot kínáljunk, hogy a fogyasztó vendég ízlésének megfelelően válogathasson. A felkínált sajtok között legyen kemény, félkemény, és lágy sajt is (pl. ementáli, edami, rokfort, camembert, stb). tovább>>>


Karácsonyi fűszerek

Karácsony - mennyi minden rejtőzik e néhány betű mögött!
Megízlelve a szót kellemes melegség tölt el, átjár a boldogság hangulata, s szinte érezzük a fenyő naranccsal és fahéjjal fűszerezett illatát és az ünnepi asztalról elmaradhatatlan sütemények jellegzetes aromáit. tovább>>>






cikk küldése emailben

copyright © 2000-2007 konyhaweb, netADmin Kft. - impresszum