Konyhaweb

Jó tudni...


Mi a fene lehet az a rántás?

- Még a rántást is odaégeted, igaz, kedveském? - tréfálkozott velem kedveskedve egy jót akaró hölgyemény kezdő szakácsnő koromban, én meg buzgón helyeseltem, és közben azon filóztam, hogy mi a fene lehet az a rántás?
Abban azért egy percig sem kételkedtem, hogy odaégetném. Akkortájt még a teát is odaégettem. tovább»

Mi mennyi?

Tégy bele diónyi vajat, egy csésze tejet, 3 csapott evőkanál cukrot és késhegyni sót. A kezdő szakácsok gyakran bizonytalanodnak el már az első receptnél, ha ilyen mértékegységekkel találják magukat szembe. Aggodalomra semmi ok, itt a kalkulátorunk, ami a leggyakrabban használt mértékeket átváltja mérleggel is kimérhető súlyokra. tovább»

Mennyei falatkák

A kanapé egy falatnyi díszített "szendvics". Ezek az egyszerű "szendvicskék" kiválóan alkalmasak állófogadásokra, összejövetelekre, de még előételként is feltálalhatók. tovább»

Téli vitaminforrás

Télen, amikor nem tudunk a fákról friss vitaminbombákat szüretelni, nagyon fontos, hogy a lédús citrusokból sokat fogyasszunk. Sokféleképpen felhasználhatjuk ezeket a gyümölcsöket, csak hogy néhány példát említsünk: salátákban, főtt ételek ízesítéséhez, vagy tartósítószerként. tovább»

Libri könyvajánló
ÚJ IDŐK RÉGI RECEPTJEI
Hírességek kedvencei

Szakácskönyvünk alapja Herczeg Ferenc Új idők című lapjának receptgyűjteménye, de olyan ételeket is közlünk, amelyeket a hétköznapi háziasszonyokon kívül neves történelmi személyiségek és ma élő hírességek is szívesen fogyasztottak.

Bolti ár: 2690 Ft
Az Ön egyedi ára: 2.556 Ft
további részletek»



Gyors szárnyas ételek
Stahl Judit

Elfoglalt háziasszonyokra, sokat dolgozó anyukákra, este végre összegyűlő családokra gondolva indítja útjára Stahl Judit új szakácskönyv-sorozatát, csupa olyan étellel, amelyek elkészítéséhez nem kell 30-45 percnél több időt tölteni a konyhában.

Bolti ár: 1990 Ft
Az Ön egyedi ára: 1.891 Ft
további részletek»

További szakácskönyvek »



Karácsonyi készülődés átgondoltan

Elérkezett a sokunk által várva-várt, egyben rettegett időszaka az évnek: december hónap, és a legszebb ünnep, a karácsony. A legszebb, de azt nem tudjuk letagadni, hogy egyben a legstresszesebb is. Ismerős ugye a kapkodás, a rohanás, hogy valami mindig le-, vagy az utolsó percre marad. Szeretnénk segíteni, hogy idén ez az ünnep ne a karácsonyfa alatti lihegésről szóljon, hanem örömteli, nyugodt pillanatokat oszthassunk meg szeretteinkkel. tovább»

Lekvár a mikrohullámú sütőből

Ősszel mindig, minden lelassul. A természet, vele együtt az életmódunk, és tartalékolni kezdünk az előttünk álló hideg, hosszú-hosszú télre. Szinte megáll az idő, és szívesen emlékszünk vissza a meleg, verőfényes nyárra. Ki a tengerparton készült fotókat nézegeti, ki szoláriumba jár, ki pedig leemel a polcról egy üveg lekvárt, benne a napsugár csókolta, finom, mosolygós gyümölcsökkel. tovább»

Csonthéjasok ideje

Még a legoptimistábbak is beláthatják, hogy 100 %-osan vége a nyárnak. Nincs több dézsmálás közvetlenül a gyümölcsfáról, málnát, ribizlit, és epret is csak a fagyasztóban találunk. Mielőtt azonban végképp elkeserednénk, és csokira cserélnénk az egészséges finomságokat, jusson az eszünkbe, hogy valaminek éppen most jött el az ideje. Ez az időszak a sokoldalú csonthéjasok szezonja, a dióé, a manduláé, és a mogyoróé! És még itt van a gesztenye is. tovább>>>

A tökéletes gyümölcs

A forró nyár után beköszöntött az ősz. Eljött az ideje a színes lombú erdőkben és még egyszer, ebben az évben utoljára erőre kapó, zöld réteken át vezető nagy sétáknak. Barangolás közben elkísér minket az örök útravaló, uzsonna és leggyümölcsebb gyümölcs: az alma. Egy kicsit talán savanyú, de mégis finom. Nem csoda, hogy rengeteg mondát, történetet kanyarított köré az emberiség. Ki ne ismerné a bűnbeesésre csábító almát, vagy az aranyalmát, ami végül a trójai háború kitörését okozta? tovább>>>

Mindennapi kenyerünk...

...annyira természetes, hogy ezt reggelizzük, vacsorázzuk, szendvicset készítünk belőle, egyszerűen az életünk része. Olyannyira, hogy a kenyér nem csak az emberiség legfőbb tápláléka, hanem a megélhetés szimbóluma is: a betevő falat, amit a tejbe aprítunk. tovább>>>

A szemünkkel is fogyasztunk

Ugye Önnel is megtörtént már? Evett valahol kellemes környezetben és társaságban valamit, ami akkor és ott rendkívül finomnak tűnt. Aztán máskor - ugyanaz az étel - nem is ízlett annyira, pedig hajszálpontosan ugyanúgy készült, mint a mennyei változat. Az ok egyszerű: nemcsak a szánkkal, hanem a szemünkkel is fogyasztunk. És ez a mondás különösen igaz, ha a terített asztalról beszélünk. tovább>>>

Asztalterítés lépésről lépésre

A helyesen megterített asztal többet jelent a teríték puszta felhelyezésénél. Egyáltalán nem mindegy, hogy a tányérokat, evőeszközöket és poharakat milyen sorrendben és hova tesszük, mert fontos, hogy az egész étkezés folyamán minden kézre essen. A tökéletes terítés nem ördöngösség, bárki egyszerűen elsajátíthatja. tovább>>>

Az élvezetek alappillére két érzeten nyugszik: az ízlelés 80 %-ban tulajdonképpen szaglás

Az emberi nyelv csupán 4 ízt képes érzékelni: a hegyén édeset, az oldalsó széleken sóst, míg a hátsó részén keserűt. Az ízek pontosabb szétválasztásában a nyelvnek nagy részben besegít az orr is. tovább>>>

Olívaolaj

A modern konyhából egyszerűen nem hiányozhat az olívaolaj. Majdnem minden háztartásban megtalálható - akár sütéshez, grillezéshez, páchoz vagy testápoláshoz használjuk. Az olívaolaj, akár csak a bor, különböző minőségben kapható, és az ízbeli különbségek is jelentősek. tovább>>>

Hűvös élvezet a forró napokra

A jó idő beköszöntének biztos jele az utcán fagylaltot nyalogató emberek számának hirtelen megnövekedése. A meleg és a hideg ez esetben tényleg az az ellentét, ami vonza egymást. tovább>>>

Gyors, egészséges, kalóriaszegény - főzzünk wokkal!

Egyre divatosabb az otthon is elkészíthető ázsiai konyha, így a wok mára sok magánháztartásba is befészkelte magát. Ez érthető is, hiszen nem csak arról van szó, hogy érdekes módja az ételkészítésnek, hanem sok előnye is van: gyors, egyszerű és a használathoz szükséges kevés zsiradéknak köszönhetően egészséges is. tovább>>>

Amit a régi kínaiak már ismertek, amit nagyanyáink
még tudtak, és amit mi most fedezünk fel


A pároló nem túl régen jelent meg a háztartási gépek piacán, habár a párolás, mint az ételek elkészítési módja évezredes múltra tekint vissza, különösen a távolkeleti konyhákban van jelentős hagyománya. tovább>>>

Az istenek itala

A mézből és gyantából álló legöregebb rágóra 1993-ban bukkantak rá, a Svédország nyugati részén fekvő, Eilos városban, egy kőkorszakbeli gyermek fogkövületében. Ám a méz ennél is idősebb. Egy megközelítőleg 15.000 éves sziklarajz egy asszonyt ábrázol, aki a fára mászik, hogy éhségét a méhek odújából csillapítsa. Egészen a 17. századig az emberek azt gondolták, hogy a méhek a semmiből jönnek. A keresztényeknél a méh a szűzesség jelképévé vált, mert szaporodásáról nem tudtak semmit. tovább>>>

Tökös történelem

A félreértések elkerülése végett valamit az elején tisztáznék: ez a történet a konyhánkban sok-sok ideig oly jelentéktelennek számító tökről szól, amely ennek ellenére 8000 éves múlttal rendelkezik, és az Amerikából kiinduló Halloween-hullámnak köszönhetően mára a hazai konyhákban is jól megérdemelt reneszánszát éli. Ez a régi-új felfedezett a bio konyhákban éppúgy mint a neves éttermekben kedvelt csemegévé lépett elő. tovább>>>

Halloween története

Mindenhol rendeznek Halloween-partikat, a házakat, kerteket hátborzongató ám mégis kedves tökarcok, lámpások és dekorációk díszítik. tovább>>>

It's cocktail time!

A koktél divatban van. Akár alkonyatkor isszuk, mint a vacsora előtti aperitifet, akár hűsítőként, vagy egyszerűen csak azért, mert egy pihentető nyári napon parti-kedvünk támad: a koktél a pont az élet legszebb óráinak "i" betűjén. tovább>>>


Randevú a kis feketével, avagy a kávéról


A kávé mindennapjaink természetes résztvevője. Reggelente életkedvet varázsol belénk, esténként elűzi fáradtságunkat. Szinte semmilyen más italról nem beszélgetünk annyit, mint a kávéról: aromájáról, elkészítéséről, illatáról. A kávé több egy italnál. Az élvezet, az életöröm jelképe. tovább>>>


A saláta


"A jó saláta készítéséhez négyen kellenek: egy fösvény, aki az ecetet méri, egy pazarló, aki az olajat önti, egy bölcs, aki a sót adagolja és egy szegény, aki a fűszert szórja."

A salátákat fogyaszthatjuk előételként, köretként, egytálételként egyaránt. Közkedvelt vendégvárók, mivel viszonylag rövid idő alatt ízletes és látványos alkotások készíthetők jól bevált receptek vagy egyéni fantáziánk alapján. tovább>>>


A sajtok

"A sajt az élelmiszerek gazdag választékában egyike azon keveseknek, amelyek bővelkednek a szervezet számára szükséges fehérjékben, zsírokban, ásványi anyagokban és vitaminokban." tovább>>>


A sajtok tálalása

A sajtokat már 1-2 órával a felszolgálás előtt ki kell venni a hűtőszekrényből. A desszertnek szánt sajtok szobahőmérsékleten adják vissza igazi aromájukat.
A sajttálban 4-5 féle sajtot kínáljunk, hogy a fogyasztó vendég ízlésének megfelelően válogathasson. A felkínált sajtok között legyen kemény, félkemény, és lágy sajt is (pl. ementáli, edami, rokfort, camembert, stb). tovább>>>


Karácsonyi fűszerek

Karácsony - mennyi minden rejtőzik e néhány betű mögött!
Megízlelve a szót kellemes melegség tölt el, átjár a boldogság hangulata, s szinte érezzük a fenyő naranccsal és fahéjjal fűszerezett illatát és az ünnepi asztalról elmaradhatatlan sütemények jellegzetes aromáit. tovább>>>






cikk küldése emailben

copyright © 2000-2007 konyhaweb, netADmin Kft. - impresszum