Konyhaweb
Randevú a kis feketével, avagy a kávéról


A kávé mindennapjaink természetes résztvevője. Reggelente életkedvet varázsol belénk, esténként elűzi fáradtságunkat. Szinte semmilyen más italról nem beszélgetünk annyit, mint a kávéról: aromájáról, elkészítéséről, illatáról. A kávé több egy italnál. Az élvezet, az életöröm jelképe.


A kávé története

Az átlagos kávéfogyasztónak, talán eszébe sem jut, hogy kedvenc italát mikor fedezték fel először. Ha ki akarjuk deríteni, mikor is fedezték fel a kávét, egészen mélyre kell ásnunk a történelemben.

A kávé eredetéről sok mítosz és mese szól. Egy legenda azt állítja, hogy 850 körül etióp szerzetesek megfigyelték, hogy a kecskéik és a tevéik esténként felélénkültek, miután egy ismeretlen cserjéről legeltek. A kíváncsi szerzetesek megkóstolták a cserje termését, ami nagyon keserű, szinte már élvezhetetlen volt.
Hogy az ízét "feljavítsák", az érett, vörös gyümölcsöket később zsír hozzáadásával tésztává gyúrták és élénkítőként fogyasztották.

Az 1000 körüli időszakban Etiópiában a még zöld babokból főzetet készítettek, melyet "qahwa"-nak neveztek. Alig 400 évvel később készítettek Afrikában először a kávécserje pörkölt szemeiből italt. Innen indult a kávé igen hosszú útja. Rabszolgakereskedők és más kereskedelmi kapcsolatok révén Afrikából Arábián keresztül került Európába.
A 17. században Törökországban a kávét az "iszlám borának" tartották, a század végén pedig a hollandok is elkezdték a kávécserje termesztését. 1714-ben a Napkirály, XIV. Lajos az amszterdami polgármestertől egy kávécsemetét kapott ajándékba. Ausztriába pedig a törökök révén jutott el az ital Bécs elfoglalásakor.

Németországban 1680-ban szervíroztak először kávét reggelente és nem kellett sok idő, hogy ne csak reggel, hanem délutánonként is fogyasszák az italt.
Hamarosan más idők köszöntöttek a kávéra: a 18. században az európai nagyhatalmak konkurenciaharcában Németország pozíciója igen gyenge volt. Mivel nem volt saját kávé ültetvénye, az ital nagyon drága lett II (Nagy) Frigyes szemében. Évente csak kávéra 700.000 prosz tallért fordítottak, ami Angliába és Franciaországba, tehát ellenséges kasszába került. Éppen ezért megtiltotta a kávéfogyasztást, a háztartásokat pedig átkutattatta. Súlyos büntetést kapott, akinél kávét találtak. Nem akarta azonban népét a kávéról való teljes lemondásnak kitenni, ezért gondoskodott a kávét helyettesítő italról. Az ő parancsára fejlesztették ki a cikória kávét, melyet 1769-ben szabadalmaztak.
A 19. században mindez megváltozott, az igazi kávé visszanyerte szalonképességét.

Napjainkban a kávé nagy népszerűségnek örvend, a kávéházak gazdag kínálattal rendelkeznek a különböző fajtákból, melyet kedvünkre fogyaszthatunk bárhol, bármikor.

Tudta Ön, hogy ...?

 • kávé a Föld több mint 50 országában nő.
 • a világszerte exportált kávémennyiség harmadát az USA-ba szállítják?
 • 4.000 kávétermésből csak mintegy 1 kg pörkölt kávé lesz?
 • Nagy-Britannia korábban "kávéivó ország" volt és csak 1773-ban (gazdaságpolitikai okokból) tért át a teára?
 • egy ideig a Kávét a csésze helyett a csészealjból itták?
  A 18. században ez sikknek számított.
 • egy kávétesztelő mintegy 120 csésze kávét tesztel naponta?
 • Ludwig van Beethoven kávéjának pontosan 60 kávészemet kellett tartalmaznia?
 • mialatt Honoré de Balzac az Emberi színjáték című művén dolgozott ötvenezer csésze kávét ivott?
  Ez állítólag akár napi 50 csészét is jelenthet.
 • Johann Sebastian Bach megírta a híres Kávé-kantátát?

Forrás és képek: Miele
nyomtatható verzió - cikk küldése emailben

copyright © 2000-2007 konyhaweb, netADmin Kft. - impresszum