Konyhaweb

It's cocktail time!


A koktél divatban van. Akár alkonyatkor isszuk, mint a vacsora előtti aperitifet, akár hűsítőként, vagy egyszerűen csak azért, mert egy pihentető nyári napon parti-kedvünk támad: a koktél a pont az élet legszebb óráinak "i" betűjén.
Mi lehet izgalmasabb, mint a mixert figyelni munka közben: kipróbálni, hogy nekünk saját kezűleg sikerül-e egy koktélt elkészíteni. Hogy hogyan? Ehhez kínál némi jó tanácsot és néhány ínycsiklandó receptet a Miele.


A koktél története

A koktél keletkezéséről és történetéről, illetve magáról a névről számtalan mulatságos történet létezik. A legvalószínűbb és hozzávetőleg a leginkább elterjedt szerint a koktél név a kakasviadalra vezethető vissza, ami a 19. század elején az USA déli részén igen elterjedt volt. Minden egyes vidal végén a győztes kakas tulajdonosa a legyőzött állat farktollait kitépte és azt trófeaként megőrízte. Ezt a tettet hagyományosan egy a kakas farkára elfogyasztott itallal (Drink on the cock's tail) ünnepelték. Az évek múlásával az ital neve egyszerűen csak cocktail lett.

Kezdetben a koktéloknak még nem létezett olyan sok fajtája, mint napjainkban. A szeszes italok nagy töménységük miatt tisztán csak bizonyos mértékben voltak élvezhetőek, ezért különféle anyagok hozzáadásával (pl. méz vagy gyümölcsök) próbálták az italokat ízletesebbé tenni. Az európai bevándorlók által különösen sok "hozzávaló" - így például a likőrök - érkezett Amerikába. Ezzel kezdetét vette a kísérletezőkedv, melynek eredményeként számos új, ízletes ital keletkezett.

A 19. század végére a koktélok Európában is megjelentek, ahol először a szállodákban hódítottak. Az áttörés a különleges italok fogyasztása iránti kedv növekedésével következett be, melyhez jelenősen hozzájárult a külföldi italkínálat robbanásszerű növekedése. A növekvő túrizmus is sok új impulzust adott.
Kezdetben a koktélok különböző színű tömény italok egymásra rétegzéséből készültek: a nehéz, édesek alulra, a könnyebbek felülre, így a pohárban egymáson levő szép színes rétegekben gyönyörködhetett a fogyasztó. Csak később pártoltak át a mixerek a koktélok rázva vagy keverve készítéséhez.

Fontos kritérium volt és még most is az, hogy az italoknak - csakúgy mint egy fenséges ételnek - a szemet is gyönyörködtetnie kellett. Ezt többek között a különböző formájú poharak, valamint a díszítés eredményezte. A mixeléshez használt szeszes italok számának növekedésével egyre szaporodó lehetőségek tették szükségessé a különböző csoportokba rendezést. Így a "Short Drinks" csoportba tartoznak a rövid italok, melyeket vacsora előtti (Before-Dinner-Drinks) és vacsora utáni (After-Dinner-Drinks) alcsoportokba rendeznek. A különböző szörpökkel és levekkel felöntött alkoholok a "Longdrink"-ek közé tartoznak. A rövid és hosszú italok az elkészítés módja, a hozzávalók és a felhasználás alapján tovább kategorizálhatók. Így több mint 30 csoport létezik, melyek mindegyikét különböző alkalmakra kínáljuk.7 aranyszabály


Jó időzítés Megfelelő itallap
A megfelelő időpont késő délután, kb. 17.00 és 20.00 óra között, vagy ha besötétedett, tehát vacsora után, 21.00 vagy 22.00 óra körül van. Ne okozzon magának feleslegesen problémát azzal, hogy megpróbálja lepipálni a profikat. Az otthoni koktélparti kínálatában két, legfeljebb három ital szerepeljen. Például legyen egy rum, és egy másik, mondjuk, vodka alapú. Fontos, hogy ezeket a "kisujjából rázza ki".
Egyértelmű: falatkák Találó kísérők
Ami mindig bejön: fasírtgolyócskák mustárral és chiliszósszal. Mozzarella, cseresznyeparadicsom, bazsalikom, amihez olívaolajat, vagy balzsamecetet kínálunk. Frissen elkészített szendvicsek különböző feltétekkel. Az összes dióféle, sós sütemény, olíva, apró parmezándarabok, felvágottak, pármai sonka.
Kevés a hely? Beszélgetés az asztalnál
A profi partiszervezők tudják: a hangulat akkor emelkedik, ha a vendégek mozognak. Ezért az ülőhelyek száma harmada legyen a meghívottakénak. Még egy laza koktélpartin is szükség van egy kikötőre, ahol a vendégek összegyűlhetnek. Kiváló megoldást kínálnak erre a talponálló asztalkák, melyeket rendezvényszervező cégektől kölcsönözhetünk.
Kapcsolódjunk ki
Sok nagy párnával és kis ülőkével változtassuk át a kertet és a teraszt külső társalgóvá.


folytatás >

[1] 2
nyomtatható verzió - cikk küldése emailben

copyright © 2000-2007 konyhaweb, netADmin Kft. - impresszum