Sajtok
A sajtokról általában
"A sajt az élelmiszerek gazdag választékában egyike azon keveseknek, amelyek
bővelkednek a szervezet számára szükséges fehérjékben, zsírokban, ásványi
anyagokban és vitaminokban. A sajtban megtalálható a tej valamennyi összetevője - a víz
nagy részét kivéve! A különböző sajtféleségek skálája rendkívül széles: az enyhe aromájútól
a fűszeresig, a lágytól a keményig, a soványtól a zsírosig terjed."
Vitalij Lvovics Begunov: Sajtok könyve
Mi a sajt?
Furcsa kérdésnek tűnik, hiszen emberek milliói ismerik, kedvelik és fogyasztják
világszerte. A sajt tejből, tejszínből, íróból, tejsavóból, illetve ezek keverékéből
ízesítő, színező és egyéb élelmiszer-adalékanyagok, baktérium, bizonyos esetekben penész
és élesztő színtenyészetek hozzáadásával, szigorúan szabályozott körülmények között sok
technológiai lépésben készül.
A sajtok tárolása
A legjobb, ha a sajtokat egy fából készült dobozban tároljuk, amely a nedvességtartalmat
természetes módon tartja a kívánt szinten. Ennek hiányában a saját csomagolópapírjával
együtt helyezzük egy hermetikusan nem zárt műanyag tokba, a hűtőszekrény aljába, a zöldségek
alá.
A sajt ellenségei a kiszáradás, a túlzott hideg, amely meggátolja a fejlődés folyamatát,
az ízek kialakulását, de a túlzott meleg is káros, mivel egy második erjedést idéz elő, ami
felgyorsítja a sajt minőségi romlását. Az ideális az, ha az érleléshez hasonló állapotot tudunk
fenntartani (10-12 °C, 90%-os páratartalom). Feltétlenül kerülni kell a zárt levegőt, a
hermetikusan zárt műanyag dobozt!
Forrás: Tihany Camembert
nyomtatható verzió - cikk küldése emailben
|