Konyhaweb

Sajtok


A sajtokról általában

Fotó: Tihany camembert "A sajt az élelmiszerek gazdag választékában egyike azon keveseknek, amelyek bővelkednek a szervezet számára szükséges fehérjékben, zsírokban, ásványi anyagokban és vitaminokban. A sajtban megtalálható a tej valamennyi összetevője - a víz nagy részét kivéve! A különböző sajtféleségek skálája rendkívül széles: az enyhe aromájútól a fűszeresig, a lágytól a keményig, a soványtól a zsírosig terjed."
Vitalij Lvovics Begunov: Sajtok könyve


Mi a sajt?

Fotó: Tihany camembert Furcsa kérdésnek tűnik, hiszen emberek milliói ismerik, kedvelik és fogyasztják világszerte. A sajt tejből, tejszínből, íróból, tejsavóból, illetve ezek keverékéből ízesítő, színező és egyéb élelmiszer-adalékanyagok, baktérium, bizonyos esetekben penész és élesztő színtenyészetek hozzáadásával, szigorúan szabályozott körülmények között sok technológiai lépésben készül.


A sajtok tárolása

A sajtok tárolása - Fotó: Tihany camembert A legjobb, ha a sajtokat egy fából készült dobozban tároljuk, amely a nedvességtartalmat természetes módon tartja a kívánt szinten. Ennek hiányában a saját csomagolópapírjával együtt helyezzük egy hermetikusan nem zárt műanyag tokba, a hűtőszekrény aljába, a zöldségek alá.

A sajt ellenségei a kiszáradás, a túlzott hideg, amely meggátolja a fejlődés folyamatát, az ízek kialakulását, de a túlzott meleg is káros, mivel egy második erjedést idéz elő, ami felgyorsítja a sajt minőségi romlását. Az ideális az, ha az érleléshez hasonló állapotot tudunk fenntartani (10-12 °C, 90%-os páratartalom). Feltétlenül kerülni kell a zárt levegőt, a hermetikusan zárt műanyag dobozt!

Forrás: Tihany Camembertnyomtatható verzió - cikk küldése emailben

copyright © 2000-2007 konyhaweb, netADmin Kft. - impresszum