Konyhaweb

Fűszerek


Karácsonyi fűszereink


Karácsonyi fűszerek Karácsony - mennyi minden rejtőzik e néhány betű mögött!
Megízlelve a szót kellemes melegség tölt el, átjár a boldogság hangulata, s szinte érezzük a fenyő naranccsal és fahéjjal fűszerezett illatát és az ünnepi asztalról elmaradhatatlan sütemények jellegzetes aromáit.

Csillagánizs

Illata olyan, mint az ánizsé, de aromája és íze teltebb, tüzesebb és nehezebb annál. Az ánizshoz hasonlóan a csillagánizst is - első sorban karácsonyi - süteményekbe használjuk. Alkalmazásával az alma-, körte- és a szilvalekvár, a pudingok, a gyümölcslevesek és a kompótok még ízletesebbek.
Fekete teában leginkább édes-fűszeres aromáját érezhetjük.
Általában minden olyan étel fűszerezésére használhatjuk, amit ánizzsal is ízesíthetünk. Vigyáznunk kell azonban, hogy a csillagánizst időben eltávolítsuk az ételből, különben az túl erősen fűszeres lesz.
Vanília

Minden édességnek még finomabb illatot és ízt kölcsönöz a vanília.
Alkalmazhatjuk: pudingok, édes levesek, szószok, tejszínhab, gyümölcsös sütemények, kekszek, édes rizses, joghurtos és túrós fogások, kompótok, lekvárok, tortakrémek, fagylaltok, bonbonok, friss gyümölcsök, kakaók és más csokoládéitalok ízesítésére.
Felhasználásához a vaníliarudakat felvágjuk, melyeknek belsejét (a velőt és a magokat) kikaparjuk. Ezt keverjük az ételbe. A rudakat magukat is belefőzhetjük a fogásokba, de tálalás előtt távolítsuk el őket. Az így megfőtt és megszárított rudakat egy cukorral teli befőttes üvegbe helyezve jól lezárva tároljuk. Ezzel az egyszerű trükkel készíthetünk vaníliás cukrot házilag.
Fehéj

Szinte mindent, amit édesítünk fűszerezhetünk fahéjjal is: az édes szószokat és leveseket, a kompótokat, a pudingokat, minden hideg és meleg gyümölcsételt, lekvárokat, a forralt bort, a puncsot, a kakaót, a tejes turmixitalokat, a jeges kávét, a fekete kávét és teát.
Az őrölt fahéj a tejberizs elmaradhatatlan ízesítője. Használhatjuk fagylaltok, édes pépek, sütemények, karácsonyi sütemények, sült alma, torták, gyümölcsös sütemények, gyümölcssaláták, saját kezűleg készített bonbonok és pralinék fűszerezésére is.
Szegfűszeg

Ezt a kellemes illatú, jellegzetesen kesernyés ízű fűszernövényt befőttek, kompótok, gyümölcslevesek, sütemények, mártások, savanyúságok, olykor sültek ízesítéséhez használhatjuk. Apróra őrölve a karácsonyi mézeskalács elengedhetetlen fűszere.
nyomtatható verzió - cikk küldése emailben

copyright © 2000-2007 konyhaweb, netADmin Kft. - impresszum