Karácsonyi fűszereink
Karácsony - mennyi minden rejtőzik e néhány betű mögött!
Megízlelve a szót kellemes melegség tölt el, átjár a boldogság hangulata, s szinte érezzük a fenyő naranccsal
és fahéjjal fűszerezett illatát és az ünnepi asztalról elmaradhatatlan sütemények jellegzetes aromáit.
Csillagánizs |
|
 |
Illata olyan, mint az ánizsé, de aromája és íze teltebb, tüzesebb és nehezebb annál. Az
ánizshoz hasonlóan a csillagánizst is - első sorban karácsonyi - süteményekbe használjuk. Alkalmazásával
az alma-, körte- és a szilvalekvár, a pudingok, a gyümölcslevesek és a kompótok még ízletesebbek.
Fekete teában leginkább édes-fűszeres aromáját érezhetjük.
Általában minden olyan étel fűszerezésére használhatjuk, amit ánizzsal is ízesíthetünk. Vigyáznunk kell
azonban, hogy a csillagánizst időben eltávolítsuk az ételből, különben az túl erősen fűszeres lesz. |
Vanília |
|
 |
Minden édességnek még finomabb illatot és ízt kölcsönöz a vanília.
Alkalmazhatjuk: pudingok, édes levesek, szószok, tejszínhab, gyümölcsös sütemények, kekszek, édes rizses,
joghurtos és túrós fogások, kompótok, lekvárok, tortakrémek, fagylaltok, bonbonok, friss gyümölcsök, kakaók és
más csokoládéitalok ízesítésére.
Felhasználásához a vaníliarudakat felvágjuk, melyeknek belsejét (a velőt és a magokat) kikaparjuk. Ezt
keverjük az ételbe. A rudakat magukat is belefőzhetjük a fogásokba, de tálalás előtt távolítsuk el őket.
Az így megfőtt és megszárított rudakat egy cukorral teli befőttes üvegbe helyezve jól lezárva tároljuk.
Ezzel az egyszerű trükkel készíthetünk vaníliás cukrot házilag. |
Fehéj |
|
 |
Szinte mindent, amit édesítünk fűszerezhetünk fahéjjal is: az édes szószokat és leveseket, a
kompótokat, a pudingokat, minden hideg és meleg gyümölcsételt, lekvárokat, a forralt bort, a puncsot, a
kakaót, a tejes turmixitalokat, a jeges kávét, a fekete kávét és teát.
Az őrölt fahéj a tejberizs elmaradhatatlan ízesítője. Használhatjuk fagylaltok, édes pépek, sütemények, karácsonyi
sütemények, sült alma, torták, gyümölcsös sütemények, gyümölcssaláták, saját kezűleg készített bonbonok és
pralinék fűszerezésére is. |
Szegfűszeg |
|
 |
Ezt a kellemes illatú, jellegzetesen kesernyés ízű fűszernövényt befőttek, kompótok, gyümölcslevesek,
sütemények, mártások, savanyúságok, olykor sültek ízesítéséhez használhatjuk. Apróra őrölve a karácsonyi
mézeskalács elengedhetetlen fűszere. |
nyomtatható verzió - cikk küldése emailben
|
|