Konyhaweb
Halloween története

Mindenhol rendeznek Halloween-partikat, a házakat, kerteket hátborzongató ám mégis kedves tökarcok, lámpások és dekorációk díszítik.


All hollows evening

Halloween-nek ("ALL HOLLOWS EVE"-ből származik, ahol az eve az evening megfelelője) a mindenszentek előtti estét nevezik. Régi kelta hit szerint a boszorkányoknak és a torzfejeknek el kellett űzni a gonosz szellemeket, hogy megtisztulva léphessenek a november elsején kezdődő újévbe. A kelták hite szerint a november 1-ére virradó éjszaka megnyílnak az égi kapuk az élők és a holtak világa között. A halottak ezen az éjszakán visszatérhettek az élők világába. Hogy a kísértetvilágból visszatérőkkel szemben védve legyenek, az emberek álruhába öltöztek.

Írországból származó szokás, hogy marharépát kivájnak és gyertyákkal kivilágítják: így igazítják útba a lelkeket. Az ír bevándorlók ezt a szokást magukkal vitték Amerikába is, ahol a répából nagyon hamar tök lett, mivel egyszerűbb volt "megmunkálni" és mutatósabb is volt.

Amikor Amerikában október 31-én besötétedik, hátborzongató álruhába öltözött lények suhannak át az utcákon és bekopogtatnak a házak ajtaján. Ha az ott lakók nem akarnak pórul járni édességgel kínálják meg a vendégeket.

A Halloween ünnepe nálunk is egyre divatosabb lesz, hiszen ki ne ragadná meg az alkalmat, hogy egy nagyszerű partin ünnepelhessen?


2006.10


Kapcsolódó cikkek:

nyomtatható verzió - cikk küldése emailben

copyright © 2000-2007 konyhaweb, netADmin Kft. - impresszum