Konyhaweb

Asztalterítés lépésről lépésre

A helyesen megterített asztal többet jelent a teríték puszta felhelyezésénél. Egyáltalán nem mindegy, hogy a tányérokat, evőeszközöket és poharakat milyen sorrendben és hova tesszük, mert fontos, hogy az egész étkezés folyamán minden kézre essen. A tökéletes terítés nem ördöngösség, bárki egyszerűen elsajátíthatja.

 1. Kiindulópont: a tányér

  Miután a terítőt gondosan ráterítettük az asztalra, elsőként a tányért helyezzük fel. A szalvéta az alátéttányérra, vagy - ennek hiányában - a tányér helyére kerül.

 2. Evőeszközök: igazítsuk a fogásokhoz

  Az evőeszközöket mindig belülről kezdjük el feltenni az asztalra és így haladunk kifelé. A főfogás fogyasztásához szánt eszközök kerülnek tehát a tányér két oldalára, a többi (korábban fogyasztott) étel evőeszköze ettől kifele foglal helyet, a fogyasztás sorrendjében. Tehát az előétel evőeszköze a legkülső, ezt követi a leves kanala, majd a főétel kése és villája.

         


 3. Kenyér és vaj

  Ha a menühöz kenyeret és vajat is felszolgálnak, helyezzünk a bal oldalra - a villa mellé - egy tányért a kenyérnek, arra pedig egy kést a vajnak.

 4. Levezetés: desszert vagy utóétel

  A desszert evőeszközei a tányér fölött kapnak helyet. A kanál nyele jobbra, a villáé balra néz. A kanál mindig a villa fölött fekszik. (Ha a desszerthez csak villát adunk, annak nyele jobbra nézzen.)
  Ha az utóétel sajt, a fogyasztásához használt villa és kés kerül a tányér fölé. A villa nyele ekkor is balra néz, de most felül, míg a kés alul foglal helyet, s nyele jobbra áll.

 5. Poharak: melyiket hová?

  A főfogás pohara pontosan a főfogáshoz használt kés hegye fölé kerül. Az előételhez felszolgált ital pohara a főfogás poharától jobbra áll. A sorrend itt is az italok felszolgálását követi. A legelőször elfogyasztott ital pohara van kívül, a későbbié ennél beljebb.
  A harmadik ital pohara a főétel poharától balra, vagy az első két ital pohara fölé kerülhet.
2007.07


nyomtatható verzió - cikk küldése emailben

copyright © 2000-2007 konyhaweb, netADmin Kft. - impresszum