"Ami egy kerekesszékes embernek szükséges, az másnak kényelmes"
A 70-es években egy angol tanulmány során megállapították, hogy a konyhai munkafolyamatok - a mozgásukban
akadályozott és az akadálymentesen mozgó embereket vizsgálva - lényegében megegyeznek. Az egyes központi
elemek használatának gyakorisága közel azonos volt. Jelentősebb eltérést csak a tevékenység elvégzésére
fordított időben találtak, melynek oka az akadályozott mozgás, illetve a gyorsabb elfáradás volt.
Az idős és mozgáskorlátozott emberek ugyanannyi idő alatt kevesebb tevékenységet tudnak elvégezni a
házimunka során. Ez a főzés folyamatában elsősorban az előkészítés, illetve a rendrakás, tisztítás folyamataira
vonatkozik, mivel a főzés vagy sütés időtartama állandó. A mozgásukban akadályozott emberek számára ezért
különösen fontos, hogy az ételek elkészítéséhez szükséges hozzávalók nagyon egyszerűen elérhetők legyenek.
Könnyebbséget jelenthet a félkész (pl. hámozott zöldségek) és készételek vásárlása, mert ezek előkészítése
nem igényel tetemes időt, valamit a befejező fázisban a mosogatógép használata.
Sarkok: áldás vagy átok?
A konyhai munka elvégzéséhez - kerekesszékben ülők számára - legalkalmasabbnak az L vagy U alakú elrendezés
bizonyul, melynek leghasznosabb része éppen a normál esetekben
nehezen használható sarok. Ez a hely ugyanis nagyszerű lehetőséget kínál a mosogatótál és a főzőlap
egymáshoz közel eső elrendezéséhez. Kerekesszékben ülve így elég csak forgó mozgást végezni, hogy
mindkét jelentős területet elérjük. Még kedvezőbb, ha a hagyományos forma helyett olyan főzőlapot választunk,
amelynek zónái egysoros elrendezésűek, így azt a munkafelület mélységében hátrébb tolva helyezhetjük el, és
az elől nyert 20-25 cm-nyi felületen elvégezhetők az előkészületi tevékenységek is.
Ha a két munkafázis közötti területre kemény, hőálló pult (pl. gránit vagy üveg) kerül, az előkészítés
fázisa még gördülékenyebbé válik, hiszen a munka (hámozás, aprítás) elvégezhető a pulton, és a főzőlapról
a forró edényeket is elég csak áthúzni ide.
A sarkot kihasználva tehát a munkafolyamatok lerövdíthetők, mert kevesebb utat kell megtenni a két leggyakrabban
használt funkcionális központ között, ami jelentős időmegtakarítást eredményezhet. Ezt a "mesterfogást" bátran
alkalmazhatjuk minden akadálymentes konyhában.
2007. 08.
Forrás: Zalabai Péterné, Vízvárdi András: Az élő Otthon
Fotó: Snaidero
Kapcsolódó cikkek
nyomtatható verzió - cikk küldése emailben
|