Konyhaweb

Akadálymentes konyhák

"Ami egy kerekesszékes embernek szükséges, az másnak kényelmes"


A 70-es években egy angol tanulmány során megállapították, hogy a konyhai munkafolyamatok - a mozgásukban akadályozott és az akadálymentesen mozgó embereket vizsgálva - lényegében megegyeznek. Az egyes központi elemek használatának gyakorisága közel azonos volt. Jelentősebb eltérést csak a tevékenység elvégzésére fordított időben találtak, melynek oka az akadályozott mozgás, illetve a gyorsabb elfáradás volt.

Az idős és mozgáskorlátozott emberek ugyanannyi idő alatt kevesebb tevékenységet tudnak elvégezni a házimunka során. Ez a főzés folyamatában elsősorban az előkészítés, illetve a rendrakás, tisztítás folyamataira vonatkozik, mivel a főzés vagy sütés időtartama állandó. A mozgásukban akadályozott emberek számára ezért különösen fontos, hogy az ételek elkészítéséhez szükséges hozzávalók nagyon egyszerűen elérhetők legyenek. Könnyebbséget jelenthet a félkész (pl. hámozott zöldségek) és készételek vásárlása, mert ezek előkészítése nem igényel tetemes időt, valamit a befejező fázisban a mosogatógép használata.


Sarkok: áldás vagy átok?

A konyhai munka elvégzéséhez - kerekesszékben ülők számára - legalkalmasabbnak az L vagy U alakú elrendezés bizonyul, melynek leghasznosabb része éppen a normál esetekben nehezen használható sarok. Ez a hely ugyanis nagyszerű lehetőséget kínál a mosogatótál és a főzőlap egymáshoz közel eső elrendezéséhez. Kerekesszékben ülve így elég csak forgó mozgást végezni, hogy mindkét jelentős területet elérjük. Még kedvezőbb, ha a hagyományos forma helyett olyan főzőlapot választunk, amelynek zónái egysoros elrendezésűek, így azt a munkafelület mélységében hátrébb tolva helyezhetjük el, és az elől nyert 20-25 cm-nyi felületen elvégezhetők az előkészületi tevékenységek is.

Sarokban kialakított főző- és mosogatóközpont

Ha a két munkafázis közötti területre kemény, hőálló pult (pl. gránit vagy üveg) kerül, az előkészítés fázisa még gördülékenyebbé válik, hiszen a munka (hámozás, aprítás) elvégezhető a pulton, és a főzőlapról a forró edényeket is elég csak áthúzni ide.

Sarokban kialakított főző- és mosogatóközpont - fotó: Snaidero

A sarkot kihasználva tehát a munkafolyamatok lerövdíthetők, mert kevesebb utat kell megtenni a két leggyakrabban használt funkcionális központ között, ami jelentős időmegtakarítást eredményezhet. Ezt a "mesterfogást" bátran alkalmazhatjuk minden akadálymentes konyhában.

2007. 08.

Forrás: Zalabai Péterné, Vízvárdi András: Az élő Otthon
Fotó: Snaidero


Kapcsolódó cikkek

nyomtatható verzió - cikk küldése emailben

copyright © 2000-2007 konyhaweb, netADmin Kft. - impresszum