Konyhaweb

Akadálymentes konyhák

Akadálymentes étkezők


A mozgáskorlátozottak speciális igényeire való tekintettel az étkező kiválasztásánál és berendezésénél is körültekintéssel kell eljárnunk.

Hasonlóan a hagyományos étkezőkhöz alapvetően azt kell mérlegelni, hogy milyenek a lehetőségeink? Rendelkezünk-e külön étkezővel, vagy a konyhával, esetleg a nappalival van egy légtérben?
Amennyiben szeparáltan alakítjuk ki, praktikus, ha a konyha és az étkező közé nem teszünk ajtót, vagy ha mégis, mindenképpen kétszárnyút. A küszöbről le kell mondani, mert a kerekesszékkel közlekedőket akadályozza az áthaladásban.
Az egy légtérben lévő étkezőknél arra kell ügyelni, hogy kerüljük a szinteltolásos megoldást, ha mégis elkerülhetetlen, rámpával hidaljuk át a magasságkülönbséget.
Ha tálalópult vagy átadónyílás a kapcsolat a konyha és az étkező között, ezek kényelmes magassága 85 cm, szélessége min. 60 cm.

Az étkezőasztal vagy étkezőpult kiválasztásakor járjunk el körültekintően. Fontos szempont, hogy az asztal alá kényelmesen beférjen a kerekesszék, ennek megfelelően, lapmagassága minimum 74 cm legyen. Szintén minimum 74 cm távolsággal kell számolnunk az asztallábak között is. Tartsuk azt is szem előtt, hogy a sarkon álló asztallábak akadályozhatják mozgásunkat, ezért fontos, hogy mellettük elegendő helyet biztosítsunk. Az étkezőasztal hossza legalább 120 cm legyen, ennél rövidebb esetén gondot okozhat a kerekesszék lábtartója.

Ami az asztal formáját illeti, a kerek és ovális asztalok jóval több helyet foglalnak el, mint a négyzetesek. Előnyük azonban, hogy nincsenek kiálló sarkaik, ezért kevésbé balesetveszélyesek, így körbejárásuk egyszerűbb. Két személy számára egy minimum 60 cm átmérőjű kerek asztal szükséges, ehhez még 110 cm-t kell hozzáadnunk a kerekesszék közlekedéséhez.
A négyzetes asztalok esetében minimum 137 × 137 cm-rel kell számolnunk. Bármelyik formát is válasszuk, az asztallap szegélye legyen mindig lekerekített és kontrasztos színű.

A beépített étkezők, asztallal és fix paddal a sarokban elhelyezve, csökkentik az ütközésveszélyt, de dönthetünk mobil étkezőasztal mellett is, amit önálló székekkel körbe lehet ülni.

2007. 08.

Forrás:
Zalabai Péterné, Vízvárdi András: Az élő Otthon


Kapcsolódó cikkek

nyomtatható verzió - cikk küldése emailben

copyright © 2000-2007 konyhaweb, netADmin Kft. - impresszum