Konyhaweb

Akadálymentes konyhák

Háztartási készülékek akadálymentes konyhákban


Az idős vagy mozgásukban korlátozott emberek gyakran óvakodnak a főzőlapok, sütők használatától, mert kifejezetten veszélyesnek tartják. Ha kellő körültekintéssel tervezzük meg a háztartási készülékek helyét és beépítésének módját, akár egy kerekesszékben ülő ember is kényelmesen és biztonságosan használhatja azokat.

A háztartási készülékeket a konyhatechnológiai műveletek sorrendjének megfelelően rendezzük el, tehát: hűtő-fagyasztó » mosogatótál és mosogatógép » főzőlap » sütő/mikrohullámú sütő. A készülékek mellett ajánlott min. 60 cm széles pultrész elhelyezése, a szemből történő használatához a berendezések előtt legalább 90x120 cm szabad területet kell biztosítani.

Mosogatótál

Számtalanszor említettük már: a mosogatótál a konyha leggyakrabban használt eleme. Nagyon fontos tehát, hogy megfelelő magasságban kerüljön beépítésre. A mozgásukban korlátozott embereknek - akik képesek állva végezni a munkát - 90-95 cm-es magasság javasolt, míg a kerekesszékben ülőknek kb. 80 cm a megfelelő.
Ha a konyhában kerekesszékes és mozgásában nem korlátozott családtag is dolgozik, a mosogatótálat beépíthetjük állítható magasságú pultba, mely hidraulikus emelővel mozog. Másik megoldás, ha egy mosogatótál helyett kettőt helyezünk el: egyet az ülő, egyet pedig az álló munkavégzéshez megfelelő magasságban.

Mosogatótál alatta szabad hellyel - Fotó: Blanco

A mosogatómedence ne legyen mélyebb 10-14 cm-nél. Fontos, hogy alatta szabad hely legyen a kerekesszék számára, és úgy kell beépíteni, hogy alágurulva a forrázás veszélye elkerülhető legyen. Ez megoldható a szifon falba rejtésével, hőszigetelő köpeny vagy szifontakaró elhelyezésével.

A csaptelep kiválasztásánál a legfőbb szempont, hogy jól szabályozható legyen. Jó, ha a víz hőmérséklete és a folyás intenzitása külön állítható. Lehetőleg kihúzható zuhanyfejes változat mellett döntsünk.

Itt kell megemlíteni a hulladékkezelés problémáját is, mivel a szemetes megszokott helye a mosogatótál alatt van. A speciális beépítésnek köszönhetően az előbb említett módszer nem alkalmazható. Javasoljuk, hogy a mosogatótál mellé tegyük a hulladéktárolót, melynek elegendő már egy 30 cm széles elem is.


Mosogatógép

Fotó: RWK A mosogatógépet a mosogatótál közvetlen közelében helyezzük el. A készüléket olyan magasságba építsük be, hogy kerekesszékből is kényelmes legyen a használata, tehát 60-70 (de minimum 40) cm-re legyen az alsó kosár a padló szintjétől. Az így elhelyezett berendezést a mozgásukban nem korlátozott emberek is kényelmesebben használhatják, mivel csökkenti a gerinc terhelését, és megkímél a fárasztó hajlongásoktól.


Főzőlap

Ha kerekesszékes használó számára tervezünk konyhát kizárhatjuk a hagyományos tűzhely használatát. A sütőt és a főzőlapot szét kell választani, mivel a főzőfelület alá is be kell tudni gurulni. Az ideális beépítési magasság ebben az esetben is - akár csak a mosogatótálnál - kb. 80 cm.

Főzőlap egysoros zónaelrendezéssel - Fotó: Gaggenau

Gáz helyett inkább elektromos üvegkerámia főzőlapot válasszunk, mert annak felülete sima, nem tud rajta megbillenni az edény. Még biztonságosabb az indukciós főzőlap. De figyelni kell arra is, hogy látáskárosultnak tervezett konyhába semmiképpen ne tegyünk a munkalap síkjába épített főzőlapot (tehát az legalább kiemelkedő peremmel ellátott legyen), mert könnyen égési sérüléseket okozhat. Formáját tekintve egysoros elrendezésű a legkedvezőbb (ezen a főzőzónák egymás mellett helyezkednek el), mert nem kell átnyulkálni az elől levő edényeken, és egyformán jól szemmel lehet tartani a főzés folyamatát minden egyes zónán. Ha a főzőlapot a munkalap hátsó részére tojuk, az előtte kimaradt 25-30 cm-es helyet jól használhatjuk előkészítő felületként. Válasszunk automatikus kikapcsolással rendelkező modellt.

A főzőlap helye a mosogatótál közelében legyen. Közöttük annyi hely maradjon ki, hogy azon az előkészítő műveleteket el lehessen végezni.


Páraelszívó

A főzőlap fölé olyan páraelszívót válasszunk, amelyet a munkapult szegélyére (vagy egyéb, jól elérhető helyre) szerelt gombokkal is tudunk vezérelni. Választhatunk távirányítóval működtethető modellt is.


Sütő, mikrohullámú sütő

Fotó: RWK A különálló sütők közül bármelyiket beépíthetjük az akadálymentesen kialakított konyhába. Jó, ha a készülék kihúzható teleszkópsínnel, vagy sütőkocsival rendelkezik, mert ez jelentősen lecsökkenti az égésveszélyt és a kezelése is egyszerűbb. Még jobb, ha a sütőajtó oldalra nyílik. Ebben az esetben a berendezés alatt el lehet helyezni egy kihúzható polcot, melyre a meleg edény áttehető. Lefelé nyíló sütőajtónál a készülék mellé tegyük a polcot.

Magas vagy félmagas szekrénybe építve a földtől mért 70-75 cm a legkedvezőbb helyzet a készülék számára. Így a mozgásukban nem korlátozott emberek is kényelmesebben használhatják.

Fotó: Siemens Léteznek sütők, melyeknek teljes alja - a behelyzett tepsikkel együtt - liftszerűen lefelé vagy felfelé csúszik, annak megfelelően, hogy a készüléket kinyitjuk vagy éppen bezárjuk. A berendezés a korábbi sütőmodellektől eltérően falra szerelhető két felső elem közé, az elszívó mellé vagy közvetlenül az étkezőasztal fölé. A gombnyomásra működő liftrendszer kényelmes használatot biztosít, s a tepsikhez három oldalról is hozzáférhetünk.

Alsó elembe épített mikrohullámú sütő - Fotó: Granberg A mikrohullámú sütőre is érdemes figyelmet fordítani, hiszen hasznos segítség (kiegészítő) lehet a konyhában. Beépítésére a sütőknél említett szabályok vonatkoznak. Mivel ez a készülék kisebb, a konyhai munkapultra is ráültethetjük, de elrejthetjük a sütő alatt is egy szekrényelemben.
Azért is javasoljuk, mert igen sokoldalú (kiolvasztás, felmelegítés, kisebb adagok párolása, stb.) és használatakor maga a berendezés nem melegszik fel, tehát biztonságos is. Ez alá is célszerű kihúzható polcot tenni.

A helyszűkében levőknek figyelmébe ajánljuk az ún. kompakt sütőket, melyek méretüket tekintve hagyományos társaiknál kisebbek, és általában több funkciót látnak el egyszerre (pl. sütő és mikrohullámú sütő vagy sütő és pároló egyben).


Hűtő, fagyasztó

A beépíthető konyhákban mára általánossá vált a hűtőszekrény kényelmes magasságban való elhelyezése. Hasonlóan kell eljárni akadálymentes konyha kialakításánál is, azzal a különbséggel, hogy itt a megfelelő magasság kicsit alacsonyabban van, 40-105 cm között. Igyekezzünk tehát ide pozícionálni a készüléket, magas vagy félmagas szekrényben elhelyezve. Olyan modellt válasszunk, ahol a fagyasztórész alul, a hűtőtér felül található.


Az alapvető igényeken túl a konyhai berendezéseket felszerelhetjük egyéb kiegészítő információval is. Ma már egyre gyakoribb, hogy az értelmükben akadályozott emberek is az önálló életvitelre törekednek. Számukra jelenthet segítséget, ha a kapcsolókhoz tartozó főzőzónákat különböző, élénk színű vezetősávokkal látjuk el.

2007. 08.

Forrás:
Zalabai Péterné, Vízvárdi András: Az élő Otthon
Parti Mónika: Akadálymentes konyha tervezési szempontjai

A *-gal jelölt képek az Országos Orvosi Rehabilitációs Intézet Ergoterápia részleg mintalakásában kialakított konyhát ábrázolják.


Kapcsolódó cikkek

nyomtatható verzió - cikk küldése emailben

copyright © 2000-2007 konyhaweb, netADmin Kft. - impresszum