Konyhaweb

Akadálymentes konyhák

Akadálymentes konyhák tervezése


Az akadálymentes konyha ismérve a kényelmes, biztonságos és önálló használat lehetősége. A konyha berendezési tárgyai, a polcon és fiókokban tárolt eszközök és alapanyagok mindenki számára kényelmesen elérhetőek, a beépített berendezések biztonságosan, balesetmentesen használhatóak, a konyha kialakításából adódóan lehetőség nyílik az önálló, segítség nélküli munkavégzésre.

A konyhat minden családtag egyformán használhatja - fotó: RWK A konyhát a családtagok bármelyike használhatja, a használók adottságai, képességei egyénenként változhatnak. A különböző életszakaszokban ugyanazon személy más-más képességekkel bírhat (öregség, betegség, stb.), de az is lehet, hogy egyidejűleg több, eltérő képességű (idős nagymama, kerekesszékes családtag, stb.) használóval kell számolnunk. Könnyebb a dolgunk akkor, ha ismerjük a használó személyét, tudjuk a képességeit, szükségleteit, ugyanakkor az is előfordulhat, hogy a lehető legszélesebb felhasználói körre kell terveznünk, ilyenkor az általános tervezési szempontokon túl speciális igényeknek is meg kell felelni.


Alaprajzi elrendezés, helyszükséglet

A konyhát úgy javasolt kialakítani, hogy használójának a munkavégzés során - a konyhatechnológiai sorrendet alapul véve - a lehető legrövidebb utat kelljen megtenni. Alaprajzi elrendezését tekintve a konyha készülhet egy- vagy kétsoros kialakítással, U vagy L alakban, esetleg szigetként elrendezve. Bármelyik formát választjuk, mindig biztosítanunk kell a pult méretein túl a munkavégzéshez, szabad helyváltoztatáshoz szükséges helyigényt. Az önálló életvitelhez használt segédeszközök közül a kerekesszék méreteit, fordulási sugarait javasolt alapul venni, ez kézzel hajtott szék esetén 150 cm, elektromos kerekesszéknél 170 cm átmérőjű kör alapterület. Ennek megfelelően a konyhapult előtt, kétsoros konyhapult között legalább 150 cm széles sávot kell szabadon hagyni, így még a nyitott szekrényajtók mellett is marad legalább 90 cm széles szabad terület a közlekedésre.


Munkapult

Az átlagos 90 cm-es pultmagasság helyett a konyhapult egy szakaszát javasolt 80-85 cm magassági mérettel, térdszabad kialakítással - ez a pult alatt 70 cm magas, legalább 50 cm mély szabad terület jelent - tervezni. Fixen beépített pult esetén ez megoldható min. 120 cm széles pultszakasz (mely a fő munkavégzési központokat magában foglalja) alacsonyabban történő, térdszabad elhelyezésével vagy a pult alól kihúzható másodlagos munkafelület biztosításával.

Ennél sokkal kedvezőbb megoldást jelent egy állítható magasságú pultszakasz beépítése. Ebben az esetben a pultot konzolosan előtétfalra rögzítik, mely gombnyomással a kívánt magasságba emelhető és süllyeszthető. Ide építhető be a mosogató és a főzőlap is. Amennyiben az utóbbi megoldás mellett döntünk, úgy javasolt a működtetéshez szükséges feltételek, kiegészítők alapos átgondolása (dugaljak helye, száma, flexibilis gégecsövek beépítése, emelőszerkezet vastagsága, stb). Természetesen az állítható munkapult alatt szekrény, fiók elhelyezésére nincs lehetőség, így a tárolásra használt szekrények száma akadálymentesen kialakított konyháknál nagymértékben csökken, ezekről kamrákban célszerű gondoskodni. A felhasználó képességétől függően a térdszabad kialakítású pultok alatt könnyen kihúzható, görgős tároló rekeszek elhelyezhetőek.

Megfelelő magasságú és mélységű lábazat - Fotó: Pro-Ipso A bútorok lábazatát is eltérően kell kialakítani. A lábazat magassága minimum 20 cm legyen, és 20 cm-rel kezdődjön mélyebben a bútor frontjánál. Az alsó polc 40 cm-es magasságban kezdődjön.


Szekrények, polcok, tárolók

Átlagos esetben a munkapult feletti szekrények alsó polca a padlósíktól mérten kb. 140 cm magasságban helyezkedik el, mélysége általában 30-35 cm. A kerekesszékben ülő ember elérési magassága a padlószinttől mérten 40 és 120 cm között van, az alsó és felső szekrényekbe - azok oldalirányú megközelítése esetén - 30-40 cm mélységig tud benyúlni. Ezek ismeretében nem nehéz belátni, hogy a munkapult fölötti szekrények, polcok és a pult alatti tárolók kerekesszékben ülve nehezen elérhetőek, tartalmuk alig átlátható.

A pult fölötti szekrényeket, polcokat a szokásostól alacsonyabban, 115-120 cm magasságban elhelyezve javasolt kialakítani. A felső elemek használata egyszerűbbé válik, ha azok magassága állítható. Lehet az egész felső sor leengedhető, sőt a leengedés folyamán átlósan előre is mozdulhat. Süllyeszthető kialakítás esetén a szekrény alsó síkjára érzékelőt szerelnek fel, mely észleli az alatta lévő tárgyakat, és mielőtt a szekrény elérné vagy összenyomná azokat, megáll. Beépíthetőek olyan vasalatok is, amellyel a szekrény korpuszának süllyesztése nélkül a benne lévő polcrendszer kihajtható. Természetesen mozgó polcok feltöltésekor különös gondot kell fordítani a polc teherbírásának ellenőrzésére, az egyenletes súlyelosztásra, az eszközök csúszásmentes stabil elhelyezésére.

A szekrények lehetőleg üvegezettek legyenek, s ha lehet üvegpolcokat alkalmazzunk. Kerülendő a ma igen divatossá váló, alulról fölfelé nyíló szekrényajtó, mert a behúzókar az ajtó nyitott állapotában igen magasra kerül. A 90°-ban kitárt szekrényajtók fejsérüléseket okozhatnak, ezért olyan vasalatokat válasszunk, amivel az ajtók 180°-ig nyithatóak.

Amennyiben a konyhának csak kerekesszékes használója van, úgy a pult fölötti szekrényekkel együtt az egész pultszakasz süllyesztése ajánlott.

A munkapult alatti tárolók esetében a legnagyobb problémát a bútor mélysége jelenti. A pult alatt nagyméretű fiókokat, teljes mélységig kihúzható tároló szekrényeket, a sarkoknál kifordítható polcokat, rekeszeket érdemes elhelyezni, mert így a hátsó részek is elérhetővé, használhatóvá válnak.

A konyhai eszközök, alapanyagok szekrényben történő elhelyezése során át kell gondolni, mit milyen gyakorisággal használunk. Előre kerüljenek a gyakran, hátra a ritkábban használt eszközök.

Fontos, hogy a tervezés során kontrasztos színeket alkalmazzunk. Emeljük ki a fogókat, és a munkapult élét is, hogy az jól látható legyen.


Kapcsolók, dugaljak

A konyhapultnál elhelyezett dugaljak, kapcsolók rendszerint a felső szekrények alsó éle alá szorítva kerülnek elhelyezésre, melyek elérése kerekesszékből szinte lehetetlen. A dugaljakat javasolt a munkapult síkjához közel a hátlapba süllyeszteni és a pult szegélyén teljes hosszban kapaszkodót felszerelni. A kapcsolók, dugaljak, kapaszkodók kontrasztos, háttértől jól elkülönülő színezésével a gyengénlátóknak is kedvezhetünk.

2007. 08.

Parti Mónika
Okl. építészmérnök
Rehabilitációs Szakmérnök

REHABEXPERT Mérnökiroda Kft.
www.rehabexpert.hu

A *-gal jelölt képek az Országos Orvosi Rehabilitációs Intézet Ergoterápia részleg mintalakásában kialakított konyhát ábrázolják.


Kapcsolódó cikkek

nyomtatható verzió - cikk küldése emailben

copyright © 2000-2007 konyhaweb, netADmin Kft. - impresszum