Konyhaweb

Konyhabútorok
A konyha anyaga


Fa

Fa ajtólap

Ha fából készült konyhát választunk, azzal a természetességet visszük lakásunkba, melyet az erezetek ezernyi, sohasem ismétlodő rajzolatai tesznek egyedivé. Napjainkban a fa bútorok felületkezelése is megváltozott. Olyan lakkokat és egyéb kezelőanyagokat használnak, melyek a fa természetességét emelik ki. Csodálatos selyem fényt kölcsönöznek a bútornak, mely az idő múlásával sem változik, nem sárgul. A felületkezelő anyagoknak köszönhetően ezek a bútorok jól ellenállnak a használatnak. Egyetlen hátránya, hogy a fa rostos szerkezetéből kifolyólag a szagokat magába zárja.

Furnérozott

Furnérozott ajtólap

A furnérozott bútorok valójában nagyon hasonlítanak a fához. A furnér réteg forgácslap vagy MDF lap hordozórétegre kerül, melyet speciális lakkal felületkezelnek. A fához hasonlóan lehet natúr, vagy egyéb színekben készült. Előnye a fával szemben, hogy kevésbé vetemedik. Olcsóbb mint a tömör fa, ugyanakkor sérülékenyebb is.

Festett

Festett ajtólap

Talán a festett felületekben rejlik a legtöbb lehetőség. Lényege, hogy a forgácslap, MDF, vagy fa hordozóréteget speciális pigmenteket is tartalmazó lakkal vonják be. Az eljárás folyamán több lakkréteget visznek a felületre, hogy a fedettség tökéletes legyen. Az elképzelhető összes színben készülhetnek festett bútorok, fényes vagy matt felülettel. A napjainkban gyártott lakk felületek ellenállóak, tökéletesen megállják helyüket a konyhában.

Műanyag:

Műanyag ajtólap

A megmunkálástól függően forgácslap vagy MDF lap alapra kerül fel egy műanyag fólia, vagy melamingyanta (ez egy műgyanta alapú anyag, ami kenéssel hordható fel a felületre). Előnye, hogy tökéletesen ellenáll a háztartásban használatos savaknak és lúgoknak. Színválasztéka óriási. A festettől eltérően a műanyag frontok mintásak is lehetnek. (Apró minták, vagy faerezet.) Az így kialakított felületek lehetnek fényesek, vagy mattak, simák vagy érdes felületűek.

Rozsdamentes acél

Rozsdamentes acél ajtólap

Az acél az egyik leghigiénikusabb anyag, ami a konyhában használatos. Kényes ugyan, mert a legapróbb ujjnyomok is meglátszanak rajta, de mégis a legkönnyebben tisztántartható felület. Hűvössége miatt csak ritkán használják az egész konyhára kiterjedően. Gyakrabban elofordul, hogy csak néhány betét (a jobban igénybevett területek, mint mosogatógépfront, a tűzhely környéke, stb.) kap ilyen borítást.nyomtatható verzió - cikk küldése emailben

copyright © 2000-2007 konyhaweb, netADmin Kft. - impresszum