Konyhaweb

KonyhabútorokErőteljes erezet: a megunhatatlan fa


A konyhai anyagok sorában a természetességet képviselő fának jelentős szerep jut. Korábban inkább a vidékies stílusú konyhák voltak az anyag kiváltságos használói. A ma dizájnorientált bútorai újra felfedezték a fát - igaz, kicsit erőteljesebb értelmezésben, mint elődeik.


Új ötletek fára

Az utóbbi években a bútorgyártók már a fa típusának kiválasztásával is teljesen új irányba fordultak. A legkedveltebbek a dió, a zebránó, a makasszár, melyek jellemző tulajdonsága a markáns erezet, a sötét és világos sávok erős kontrasztja. Ezek az ajtólapok önmagukban látványformáló tulajdonságúak, ezért használatuk kiegyensúlyozott tervezést, nyugodt vonalvezetést követel meg. A nagy népszerűségnek örvendő, fogó nélküli frontok alkalmasak a leginkább a karakterisztikus faerezet kihangsúlyozására.

Zebránó konyhabútor - fotó: Alno

Az anyagot még figyelemfelkeltőbbé teszi a magasfényű lakkal való felületkezelés, ami a fent említett fákból készült ajtólapok esetében - a legújabb irányzat elvárása szerint - kötelező. Markáns jellege miatt általában hangsúlyként használják, tehát a kiemelni kívánt részeken (pl. konyhaszigeteken) jelenik meg.

Az új típusok mellett régi ismerősök is visszaköszönnek az anyagválasztásban. Ismét divatba jött a tölgy. A régen oly közkedvelt fa a reneszánszát éli. Modern formavilág jellemzi (például alumíniummal kombinálva), és megjelenhet világos vagy sötét színben egyaránt.
Változatlanul hódít a cseresznye, a körte, a juhar, a nyír, az éger.

Irányváltás

A frontok kidolgozása mellett a furnérozás módja is megváltozott: az erezet leginkább vízszintesen fut, eleget téve ezzel a mai trendek által támasztott egyik legfontosabb követelménynek. Az alsó szekrényelemek extra széles fiókjait a felső elemek keskeny szalagja koronázza. Ennek megfelelően váltott irányt a furnér: keresztben futva méginkább kihangsúlyozza a konyhabútor vízszintes vonalvezetését.


2007. 03.


Kapcsolódó cikkek

nyomtatható verzió - cikk küldése emailben

copyright © 2000-2007 konyhaweb, netADmin Kft. - impresszum