Konyhaweb

Étkezők

Hely-es étkezők - avagy mi fér el nálunk?


Családi ebéd, leckeírás, barkácsolás, hosszú beszélgetések - ezek a tevékenységek mind-mind a lakás egyik központi helyiségéhez kötődnek: az ebédlőhöz. Szék és asztal. De a dolog sajnos nem ennyire egyszerű. Egy kellemes vacsora elfogyasztásához nem csak finom étel, családi harmónia és barátságos hangulat szükséges, hanem az is fontos, hogy kényelmesen ülhessünk, és elég mozgásterünk legyen. Hogy milyen bútorral rendezzük be étkezőnket, az függ szokásainktól és a helyiség méretétől. Néhány alapszabályt azonban érdemes szem előtt tartani.

Helyigény

Teríték helyigénye Ahhoz, hogy kényelmesen étkezhessünk, átlagosan egy személynek 55-60 cm széles és 35-40 cm mély felületre van szüksége. Ez elegendő egy teljes terítékhez, illetve ahhoz, hogy asztalszomszédunkat ne zavarjuk.
20-30 cm-t kell még hozzáadni ehhez a mérethez, hogy a tányérok és poharak is elférjenek.

Mindent összevetve, négy személy számára - ha nagyon szűkösen is -, elegendő egy 80 × 80 cm-es asztal, de optimálisabb egy 110 × 80 cm-es. Ha nem vagyunk helyszűkében, akkor válasszunk egy 130 × 90 cm-es négyszögletű asztalt, ez a méret már teljes mértékig garantálja kényelmünket.

Ha egy 6 személyes asztalban gondolkodunk, számolnunk kell minimum 150 cm-es hosszúsággal, de még praktikusabb egy 180 × 80 cm-es méret. Ha nagyon helyszűkében vagyunk, elég lehet egy 80 × 120 cm-es is, bár ennél a nagyságánál már figyelni kell, hogy ne akadályozzuk egymást az étkezés során.
Nyolc főnek minimum 130 × 130 cm-es asztal szükséges, 10-nek pedig 130 × 150 cm-es.

A helyszükséglet természetesen annak is függvénye, hogy mit szeretnénk tálalni az asztalunkon, hiszen egy tál müzli kevesebb helyet foglal, mint egy 4-5 fogásos menü a hozzá illő dekorációval.

Térigény

Ha az alkalom megengedi, néha elegendő egy szűk asztalhoz lekuporodva, vagy egy alacsony fotelben elfogyasztani aznapi étkünket, de ez hosszú távra nem jelenthet megoldást, mi több, az egészségünkre is káros lehet. Ezért, ha a megfelelő méretű asztalt kiválasztottuk, fontos, hogy az ülőalkalmatosságról se feledkezzünk meg, hiszen ez a kényelem szempontjából szintén lényegi kérdés.

Számoljunk azzal, hogy a szék szélessége minimum 45 cm. Hogy asztaltársunkba se ütközzünk, legalább 20 cm távolságot kell hagyni a személyek között.

80 x 120 cm-es étkezőasztal négy személyre        180 x 80 cm-es étkezőasztal hat személyre

A szék megfelelő távolsága az asztaltól 60 cm. Ekkora helyet hagyva a közlekedés akkor is akadálymentesen folyik az asztal körül, ha annál már ül valaki, illetve az étkezés befejeztével kényelmesen hátradőlhetünk, majd hátratolva a széket felállhatunk.

Szögletes, kerek vagy ovális?

Amikor asztalt választunk, mérlegelnünk kell azt is, hogy milyen formájú fér el az étkezőnkben. A legkisebb helyet a négyszögletű asztalok foglalják el, mint ahogy fent említettük, a minimális méret 110 × 80 cm négy fő számára. További szemények esetén plusz 60 × 40 cm-t kell ehhez a mérethez hozzáadnunk.

A kerek asztalok, bár sokkal kényelmesebbek, lényegesen több helyet foglalnak el. Egy 70 cm átmérőjű kerek asztalnál három személy fér el, meglehetősen szűkösen. Négy személynek minimum 90 cm-rel kell számolnunk, de optimálisabb 110 cm. 6-8 embernek pedig egy 120-140 cm átmérőjű kerek asztal az ideális.

Kerek asztal - fotó: Rosenthal

Társasági alkalmakhoz legjobb, ha ovális alakú asztalt választunk. Amellett, hogy kényelmes, elősegíti a szemkontaktus kialakulását, a kommunikációt. Azt azonban mindenképp meg kell említenünk, hogy nagy helyet és teret igényelnek, négy főnek legalább egy 80 × 120 cm-es ovális asztal szükségeltetik. Tíz személy kényelmes étkezéséhez pedig már 120 × 180 cm méretű asztal kell.

Mindezek értelmében étkezőnk berendezésének kiválasztásakor mindig saját igényeinket, szokásainkat, valamint hely- és térbeli lehetőségeinket mérlegeljük.

2007. 07.


Kapcsolódó cikkek

nyomtatható verzió - cikk küldése emailben

copyright © 2000-2007 konyhaweb, netADmin Kft. - impresszum