Konyhaweb

Étkezők

Nagy ötletekkel a kis helyiségekért


Sok lakásból hiányzik az étkező, és gyakran a konyha is szűkös egy asztal számára. Pedig az ülőhely nem hiányozhat a konyhából, már csak azért sem, mert a hosszú ácsorgás a tűzhely előtt, és a hajolgatás megerőltetheti hátunkat, gerincünket, ezért időről-időre szükség van pihenésre, pár perc kényelmes ücsörgésre. Szakértők állítása szerint legalább egy állítható magasságú ülőalkalmatosság szükséges a konyhában.

Mit tehetünk azonban, ha nagyon szűkös a helyünk a konyhában? Leleményes konyhatervezők lehetetlent nem ismerve bármilyen furfangos, szokatlan alaprajzú konyhában is megtalálják a helyet az étkezőnek. Felmérve lehetőségeinket, megfontoltan, praktikus ötletekkel a legkisebb konyhában is találunk helyet a kényelmes étkezéshez. Toldással, kihajtható vagy kihúzható elemekkel megváltoztatható az asztalok formája és mérete.

A toldalékasztalok bármelyik munkafelülethez csatlakoztathatóak, mintegy egységet képezve azzal. Egyéb előnyük, hogy bármely munkapultanyagból elkészíthetőek.

Étkező munkapultból

Étkezőasztal a munkapultból - fotó: Doimo Kialakíthatunk étkezőfelületet a konyhabútor munkalapjából. Ebben az esetben a toldás magassága megegyezik a pult magasságával, tehát megközelítőleg 90-95 cm. Szélességére annyiszor minimum 50, de inkább 60 cm-t kell számolnunk, ahány személy fogja használni. Különösen mutatós fém lábbakkal. Ha ezt a megoldást választjuk, az egyetlen problémát az okozhatja, hogy nehéz ehhez a magassághoz megfelelő széket találni.

Toldalékasztal

Toldalékasztal - fotó: Svea Ugyanígy a konyhabútorhoz kapcsolódhat toldalékasztal, de a munkapultnál alacsonyabban. Ez a praktika U illetve G alakú konyhák esetében használható jól. A kapott felület kb. 70-75 cm magas, tehát normál méretű szék megfelel hozzá.

Bárpult

Bárpult - fotó: Alno Egy - a konyhapultra szerelhető - kb. 30 cm magas elemmel szintén nyerhetünk némi felületet, bár ez a hely étkezésre nem igazán alkalmas. Bárszéken azonban kellemesen elücsöröghetünk mellette.

Konyhabútorból kihúzható asztalok

További alternatívát jelentenek a konyhabútor alsó eleméből kihúzható és oda visszatolható asztalok. Segítségükkel egy 70-75 cm magasságú, 50-60 cm szélességű asztalkát kapunk, ami, mint étkezőasztal kevésbé használható, de kiegészítő munkát kényelmesen végezhetünk rajta, vagy lerakófelületként is szolgálhat.
Normál méretű étkezőszékkel használható.

Falra szerelhető elemek

Falra szerelhető asztalka A falra szerelhető elemek azért praktikusak, mert anélkül nyerünk velük teret, hogy a helyiség alapterületét valójában csökkentettük volna. Léteznek falra szerelhető, lehajtható asztalkák is, amelyek szögletes vagy félkör alakban is választhatóak. Bár egy-egy gyors reggeli elfogyasztható rajtuk, mégis szintén inkább lerakó- vagy kiegészítőfelületként használhatók. Praktikusak ehhez az asztalkához az összecsukható székek, amelyek elrejthetőek, ha nem használjuk őket vagy amikor nincs szükség rájuk.

Bárpolcok

Bárpolc - fotó: BoConcept Ötletesek a falra szerelhető polcok, az úgy nevezettt bárpolcok, amelyek általában 150 cm hosszú és kb. 35 cm széles méretben kaphatóak. Szintén bárszékkel használhatóak.

A felsorolt lehetőségek is bizonyítják, hogy nem kell elkeserednünk, ha nincs külön étkezőnk, vagy egy kicsi házban, lakásban élünk. Praktikus ötletekkel, átgondolt választással áthidalható ez a probléma, így nem jelenthet gondot egy-egy családi vacsora vagy baráti összejövetel.

2007. 07.


Kapcsolódó cikkek

nyomtatható verzió - cikk küldése emailben

copyright © 2000-2007 konyhaweb, netADmin Kft. - impresszum