Konyhaweb

Étkezők

Étkezők a lakás különböző szegleteiben


Napjainkban csak kevés házban vagy lakásban van külön étkező, általában a konyha vagy a nappali egy részét alakítják ki e funkciónak megfelelően.

Szeparált étkezők

A szeparált étkező a 19. század második felében kapott külön szerepet a lakások tervezésekor, mivel az evés és ivás élvezete ekkor vált újra kiemelkedő, közös eseménnyé. Természetesen ez ma is sok esetben így van, de a keretek már sokkal lazábbak, kevésbé konvencionálisak.

A szeparált étkezők legnagyobb előnye, hogy az asztalokat már jó előre meg lehet teríteni, ki lehet dekorálni. Étkezés után pedig a társaságot át lehet terelni egy másik helyiségbe – mondjuk a nappaliba -, anélkül, hogy az asztal leszedése zavarná a vendégeinket. Az is a szeparált étkezők mellett szól, hogy a család tagjait, akik nem vesznek részt a vendégségben, nem zavarják a látogatók, és fordítva.

Szeparált étkező - Fotó: Pannon Bútor

Fontos azonban, hogy az étkezőt úgy tájoljuk a lakáson belül, hogy közvetlen összeköttetése legyen a konyhával, és ha lehet a szobákkal is. Látványos, ha szárnyas ajtóval van elválasztva egymástól az étkező és a nappali. Tartsuk azt is szem előtt, hogy ez a helyiség is melegséget, kellemes hangulatot árasszon, mert azok a terek, amelyiket gyakran használunk, elveszíthetik sármjukat, jellegzetes képüket. Ebben segítenek a szép vitrinek, dekoratív tárgyak, növények, képek, barátságos kárpitok. Ne feledkezzünk meg a megfelelő világításról sem.

Egyetlen térben

Étkező a nappalival egy térben - fotó: Hülsta Gyakoribb az a megoldás, hogy az étkező a nappali részét képzi. Ha elég nagy a nappali, akkor ez minden probléma nélkül kivitelezhető, csak a harmonikus összhangra kell ügyelni. Ebben az esetben olyan bútort szerencsés választani, amely egyszerre több célt is szolgálhat: étkezés, hobby, játék, leckeírás, barkácsolás, stb.

Ha optikailag szeparálni szeretnénk az étkezőrészt a nappalitól, nagyon látványos megoldást jelen a szinteltolás, de jó szolgálatot tehet egy nyitott szekrénysor, az eltérő burkolat, vagy megvilágítás, amelyek a helyiséget optikailag kettéválasztják.

Akár a konyha részét is képezhetik az étkezők. Fontos, hogy valamilyen módon elválasszuk egymástól a főzést és a vendéglátást, hiszen nem túl esztétikus látvány meghívottaink számára a koszos edény, vagy a maradékok. Például érdemes az étkező részt parkettával burkolni, ami kellemes melegséget sugall, míg a konyhában fektessünk le csempét, járólapot. Gondoskodjunk a megfelelő szellőztetésről is.

Étkező télikertben - fotó: Rosenthal A szerencsések, akik télikerttel is büszkélkedhetnek, nyugodtan rendezzék be étkezőnek ezt a helyiséget, hiszen nem sok kellemesebb élményben lehet részünk, mint egy hangulatos családi vacsora kilátással a kertre.

Bármilyen elosztású lakásban is lakunk, törekedjünk arra, hogy legyen legalább egy étkezősarkunk, mert enni jó, de együtt, barátok közt, vagy családi körben, nyugodtan leülve, nagyokat beszélgetve még jobb.

2007. 07.


Kapcsolódó cikkek

nyomtatható verzió - cikk küldése emailben

copyright © 2000-2007 konyhaweb, netADmin Kft. - impresszum