Konyhaweb

Étkezők

Vásárlási tippek étkezőasztalokhoz és székekhez


Ha már tisztában vagyunk azzal, hogy étkezőnk milyen méretekkel bír, és hogy milyen méretű és formájú étkezőbútor mutat benne jól, nincs más tennivalónk, csak kiválasztani a nekünk leginkább megfelelő anyagokat.

Asztalok

Az asztalok kiválasztása alapos körültekintést igényel, mert amellett hogy meghatározza étkezőnk jellegét, stílusát, még strapabírónak is kell lennie. Szerencsére a gyártók és forgalmazók ma már igen széles palettával állnak a vásárlók rendelkezésére.

Üveg étkezőasztal - Fotó: Doimo

Készülnek asztallapok márványból, ami nemcsak szép, de rendkívül kemény is, viszont nagyon érzékeny a savakkal szemben. Ha az asztallapra citrom vagy bor csöppen, könnyen elofordulhat, hogy foltot hagy rajta, amit nem lehet eltávolítani. Ezen felül a márvány hideget sugároz, így nemcsak az ételt, hanem az alkart is hűti.

Ellenben az üvegből készült asztallapok elegánsak, könnyen kezelhetőek, viszont karcolódnak. Tehát egy nem zománcos edény is kárt tehet bennük, nem is beszélve a szorgos, de gyakran ügyetlen gyerekkezekről.

A kőből és üvegből készült asztalok mind árban, mind minőségben igen különbözőek lehetnek. Érdemes arra figyelni, hogy a rétegek szennyeződés- és légmentesen illeszkedjenek egymáshoz, és hogy a peremeket gondosan lecsiszolják, lekerekítsék.

Fából készült étkezőasztal - Fotó: Doimo A legáltalánosabb választás a fából készült asztallap. Egy fa asztal strapabíró, kellemes, meleg hangulatot kelt, de rendszeres olajos vagy más szerekkel való ápolást igényel. Ha esik rajta egy-két karcolás, az sem olyan nagy baj, hiszen csak patinásabb, bensőségesebb hangulatot áraszt, de akár le is csiszoltathatjuk a felületét. A furnérozott asztallapokkal mindez nem lehetséges, mert a csiszoláshoz túl vékonyak.

Velence étkező - Fotó: Pannon Bútor A fából készült asztalok válogatásakor a legszembeötlőbb különbségeket leginkább az árukban tapasztalhatjuk. Ez függ a megmunkálástól, és magától a fa minőségétől, hiszen egy kemény, lassan növekedő fa, mint például a dió, sokkal értékesebb egy kevésbé kemény, korábban hasznosítható fánál, mint amilyen a fenyő. Még drágábbak lehetnek bútoraink, ha egyedi méret és elképzelés szerint készülnek.

Székek

Fotó: Doimo Az asztalunkhoz megfelelő széket legegyszerűbben egy "ülőpróba" segítségével választhatjuk ki. Ez azért fontos, mert különböző székeken másként esik az ülés, a tartás, és fontos, hogy a gerincünket ne terheljük feleslegesen. Alapszabály, hogy az étkezőszék rendelkezzen háttámlával. Különösen elegáns egy magas háttámlájú, karfa nélküli, kárpitozott szék, de egyszerű székeket is "felöltöztethetünk" különböző huzattokkal, amiket kedvünk szerint és alkalomhoz illően variálhatunk.

Strapabíróak és könnyen tisztíthatóak a préselt fából, fémből, de még a fából készült székek is. A rendkívül széles palettán megtalálhatók a karfás vagy karfa nélküli, magas vagy alacsony háttámlás, kárpitozott vagy nem kárpitozott, háromlábú, négylábú, sőt egylábú, forgós modellek is. Válasszunk kényelmes, az étkezőnk stílusához passzoló és praktikus székeket, hogy a családi vacsorák ténylegesen hosszú órákra az asztalhoz kössék a szeretteinket.

2007. 07.


Kapcsolódó cikkek

nyomtatható verzió - cikk küldése emailben

copyright © 2000-2007 konyhaweb, netADmin Kft. - impresszum