Konyhaweb

Konyhabútorok


Konyhaformák

Lássunk néhány variációt a konyhára. Kiindulásként tisztáznunk kell, hogy milyen méretei vannak a helyiségnek, mert a méret határozza meg a bútor elhelyezését. Fontos, hogy ne csak azt vizsgáljuk, hogy a bútor elfér-e az adott helyen, hanem azt is, hogy marad-e elegendő hely a munkálatok elvégzésére, a közlekedésre.


Egysoros elrendezés

Egysoros elrendezés Ezt az alakzatot kisebb lakásokban, ill. olyan helyeken alkalmazzák, ahol csak egyetlen falfelület áll rendelkezésre a bútor elhelyezésére. Nem feltétlenül kell azonban, hogy ez az elrendezés egyhangúságot is jelentsen, apró ötletekkel, polcok beiktatásával, különböző magasságú elemek alkalmazásával igen hangulatos képet adhat a konyhának. Fontos, hogy a helyiség szélessége legalább 180 cm legyen, hogy a 60 cm-es bútormélység mellett a kényelmes közlekedésre is maradjon hely. A konyhabútor hossza az adott hely méreteitől és a megrendelő igényeitől függ. Általánosságban azonban elmondható, hogy egy olyan egysoros konyha hossza, amelyben hutő, mosogatótál, mosogatógép és tűzhely kerül elhelyezésre és még munkavégzésre is marad szabad felület, legalább 3,00 m. Ez az egyetlen elrendezés, amely a legkevésbé ergonómikus munkavégzést teszi lehetové. Csak akkor javasolom az ilyen kialakítást, ha a többi forma egyike sem valósítható meg.

Kétsoros elrendezés

Kétsoros elrendezés Ha a konyha méretei nagyobbak, akkor több munkavégzésre alkalmas felület alakítható ki. A kétsoros formával megnő az elemek elrendezésének variációs lehetősége és adottak lesznek az optimális térkihasználás feltételei is. A munkaháromszöget alkalmazva a munkavégzés közben megtett utak hossza jelentősen lerövidül, ezáltal a konyha használata kényelmesebbé válik. Alkalmazását azokban az esetekben ajánlom, amikor a konyha keskenyebb végein valamilyen oknál fogva (nyílászárók, fűtőtest, stb.) a beépítés nem lehetséges. Feltétele, hogy a konyha szélessége ne legye 240 cm-nél kevesebb. (2×60 cm konyhabútormélység + 120 cm közlekedőrész)

L-alakú elrendezés

L-alakú elrendezés Az egysoros elrendezés kivételével az összes többi forma alkalmas a munkaháromszög elvének megvalósítására. Az L alakú konyha tehát funkcionálisan éppen olyan jó lehet, mint a kétsoros elrendezés. Akkor alkalmazható, ha a helyiségben két egymásra merőlegesen elhelyezkedő falfelület áll rendelkezésünkre, illetve azokban a konyhákban használják, ahol a helyiségben több ajtó is található. Az alakzat minimális helyszükséglete 230×280 cm.folytatás >

[1] 2
nyomtatható verzió - cikk küldése emailben

copyright © 2000-2007 konyhaweb, netADmin Kft. - impresszum