Konyhaweb

KonyhabútorokÜdvözöljük a színek világában!


Erőteljes, hangsúlyos színű, ragyogó felületű konyhák vonzzák tekintetünket a bútorkatalógusok első oldalaira. Az újdonságoknak szánt helyet betöltő impozáns összeállítások azonban nem csak a szemnek, a kéznek is tartogatnak meglepetéseket.


Gyönyörűség a szemnek...

A vízszintes vonalvezetés dominál - fotó: Siematic A lágy, pasztell színek unalmassá váltak, helyükre erős árnyalatok léptek. Különösen nagy népszerűségre tett szert a narancs, a vörös, a bordó, a sárga, melyek alkalmazásával kontrasztgazdag tervek születnek kétféle összeállításban: világos ajtólapokkal felszerelt konyhabútor hangsúlyos háttérszínekkel, illetve erős bútorszínek semleges környezetben. A klasszikusok még ma is divatban vannak: a fekete és fehér alapvető elemei a színösszeállításoknak. A magasfényű fekete ajtólapokhoz fehér és/vagy vörös, sok üveg, kő, fa, fém társul.

A vízszintes vonalvezetés minden eddiginél erőteljesebben fejeződik ki. Ennek eszközei a már jól ismert széles fiókok és fogó nélküli frontok mellett újakkal gazdagodtak: vastag (akár 10 cm, vagy annál több) munkalapok, munkalapok alatti teljesen nyitott vagy üveges fiókok, alacsony felső elemek, keresztben futó, keskeny hangulatvilágítás...

...és a kéznek,...

Az elegáns bútorfrontokat speciális lakkok védik a karcolásoktól. Egyes felületkezelő anyagok egészen új tükröződő és fényeffektusokat varázsolnak a konyhába, mások pedig annyira bársonyossá teszik a felületet, hogy ha egyszer megérintjük, nem szívesen engedjük el.
Az új felületkezelési eljárások egyszerű tisztítást eredményeznek szennytaszító tulajdonságuknak köszönhetően.

Domináns vörös semleges környezetben - fotó: TdK

A fa anyagok sokkal ellenállóbbak lettek a korábbinál. Az olajjal, viasszal, páccal felületkezelt fa természetközeli élményt nyújt használójának és egy különleges értéket is ad, mivel minden egyes ajtólap a maga nemében egyedi darab.

A fémes hatású vagy valódi fémből készült ajtólapok rabul ejtik a tekintetet. A legkedveltebb ebben a kategóriában a - matt vagy ragyogóan fényes - nemesacél, de még mindig jelentős helyet foglal el az ezüstösen csillogó alumínium is. A fém ajtólapokat újabban színes lakkal felületkezelik, mellyel igen egyedi hatások érhetők el.

A hátoldalán lakkozott üvegfrontokkal ellátott konyhában különlegesen tükröződik a környezet - fotó: Alno

Erősen meghatározó szerep jutott a hátoldalán lakkozott üvegnek. A különböző árnyalatok az elegánstól egészen a vidám színhatásig terjednek és igen különleges hatást keltenek a konyhában. Az ajtólapok biztonsági üvegből készülnek, tisztításuk könnyű, robusztusak, és ellenállóak.

...ám semmitmondó a fülnek

A nagyméretű, széles fiókok is könnyedén és csendesen nyílnak és záródnak - fotó: Poggenpohl A bútorszerkezetek tökéletes mogzgását innovatív mechanika biztosítja, melynek köszönhetően a frontok nagyon könnyedén és kellemesen halkan nyílnak és csukódnak. Még a lendületből becsapott ajtók is lágyan és hang nélkül záródnak a speciális csillapító rendszereknek köszönhetően. A bútorok és gépek használatával járó hanghatások minimalizálásának jelentősége egyre növekszik, mivel a konyha a hosszú munkanapok utáni lazítás és pihenés központja lett.

A vízszintes tagolásból adódó nehéz és extra széles frontokat is egyszerű kezelni, minimális erővel, könnyedén mozgathatók. A fogó nélküli konyhákban elég az előlapot enyhén megnyomni (kézzel, könyökkel vagy térddel), máris kicsúsznak a fiókok és kinyílnak az ajtók - és mindezt zajmentesen teszik.

A bútor használatakor nem csupán a csukódás zaja hathat zavaróan. Ugyanilyen kellemetlen hang, ha a fiók tartalma csúszkál és ütődik ide-oda. A sokoldalú rendszerezők, rekeszek, a csúszásgátló gumibetétek vagy felületkezelő anyagok bevetésével ezek a hangok egyszerűen kiküszöbölhetők.

A pont az i-n

A legmodernebb konyhabútorok i-jére a pontot a hangulatos fényeffektusok teszik fel. Míg régebben a szabályozható fényerő a nappalik kiváltsága volt, mára a konyha is kellemes világítással örvendeztetheti meg használóját.

A világítás is a vízszintes irányt hangsúlyozza - fotó: Rational

A kizárólag a funkcionalitásra, a munkafelület tökéletes megvilágítására, koncentrálódó fényhasználat kibővült, világító polcok, üveges elemek, lábazatok gondoskodnak a még kellemesebb környezetről. Ezt koronázzák meg az elektromos készülékeken megjelenő izzó csíkok, megvilágított kezelőgombok, led kijelzők.2007. 03.


Kapcsolódó cikkek

nyomtatható verzió - cikk küldése emailben

copyright © 2000-2007 konyhaweb, netADmin Kft. - impresszum