Konyhaweb

KonyhabútorokA konyha középpontja


Nem véletlen, hogy a profik számára egyértelmű a konyhasziget használata. Az egyre kedveltebb, a helyiség közepére pozícionált, bútoregység számos előnnyel rendelkezik. Tévhit az, hogy csak az óriási konyhák kiváltsága ez a megoldás, hiszen egy 4 x 4 méteres területen is kialakíthó munkasziget.


Jól funkcionáló megoldás

Több ember is kényelmesen dolgozhat egyszerre - fotó: Poggenpohl A konyha közepére állított étkezőasztal nem csupán a család találkozóhelyéül szolgál, hanem nagy segítséget nyújthat a munkavégzés során is. Lehet lerakófelület az előkészítésnél, a sütés vagy a főzés kellékei, az éppen bevásárolt élelmiszerek, vagy a mosogatógépből kiszedett edény is elhelyezhető rajta, mielőtt elpakolnánk.
Ugyanerre alkalmas egy konyhasziget is, sőt még többet is nyújt: két vagy három ember számára is kényelmes munkavégzést tesz lehetővé, hiszen teljesen körbejárható. Magassága tökéletesen hozzáigazítható a használóhoz, és attól függően, hogy milyen funkciót szánunk neki (pl. főzés, mosogatás), mérete tovább finomítható: lejjebb süllyeszthető, vagy kiemelhető.

A funkciót előre tisztázni kell

Zárt térben kb. 16 m²-es alapterülettől megvalósítható a sziget kialakítás, ha az alaprajz kedvező elrendezésű. Hogy milyen funkció kerüljön a tér közepére, az az egyéni ízléstől és a helyiség adottságaitól függ. Érdemes azonban előre tisztázni a sziget által betöltött szerepet, hogy a szükséges elektromos, víz- vagy gázcsatlakozásokat időben kialakíthassuk.

A szigetnek szánt funkciót előre tisztázni kell - fotó: Geba

Ha főzőszigetet szeretnénk, megfelelő kapacitású elektromos csatlakozásra, elszívó kivezetésre, esetleg gázcsatlakozásra is szükségünk van. Mosogatószigethez a víz- és szennyvízcsatlakozás elengedhetetlen.
Ha átalakítás során döntünk a sziget mellett, a csatlakozások utólagos beépítése túl bonyolult lehet. Erre a helyzetre azt ajánljuk, hogy a bútorcsoport munkafelületként szolgáljon.

Ahol kevés a hely, ott alkalmazható a félsziget - fotó: Wellmann

Ha az alapterület nem engedi meg körbejárható sziget létrehozását, alkalmazhatunk ún. félszigetet, mely egyik oldala a falhoz vagy a bútorhoz kapcsolódik. Kitűnő térelválasztó lehet ez a konyha és az étkező között, sőt kombinálhatjuk étkezőasztallal vagy bárpulttal is.

Optikai középpont

Az anyagválasztással kiemelhetjük a szigetet - fotó: TdK A kialakításhoz használt alsó elemek szervesen beleilleszkedhetnek a konyha egészébe, ha azzal megegyező ajtólapokat választunk. Eltérő színű, mintázatú vagy anyagú ajtólapokkal erősen kihangsúlyozhatjuk a szigetet. A bútorfrontokon kívül a munkalap is szolgálhat kontrasztalkotóként, ha a konyha többi részétől különböző anyagból (pl. természetes kő, nemesacél, tömörfa, stb.) készül. Így nem csak funkcionális, de optikai középpontjává válhat a térnek a munkasziget.


2007. 03.


Kapcsolódó cikkek

nyomtatható verzió - cikk küldése emailben

copyright © 2000-2007 konyhaweb, netADmin Kft. - impresszum