Konyhaweb

Konyhamalac


Mindannyian hallottunk már a konyhai hulladékdarálóról - közismert nevén a konyhamalacról. Azt azonban nem mindenki tudja, hogyan működik, illetve milyen előnyökkel jár a készülék használata.


A konyhamalac feladata az ételhulladékok - melyek az összes konyhai hulladék 35%-át teszik ki - ledarálása, amik ezután apró, finom szemcsék formájában leengedhetők a szennyvíz vezetéken keresztül. A szemét mennyiségének csökkentése mellett fontos előnye, hogy megszűnik a - szerves hulladékokból eredő - bomló, kellemetlen szag, ami vonzza a legyeket és más rovarokat.

Ha az elfogyasztott zöldségek, gyümölcsök után maradó hulladékot (pl. dinnyehéjat) a konyhai szemetesbe dobjuk, az ott bomlásnak indul, vonzza a rovarokat, kellemetlen szagot áraszt, levet enged. Nem is beszélve a rosszul záródó, vagy sérült műanyag szemeteszsákok ürítése után a hulladéktárolóban maradó ragacsos léről. A konyhai szemetes ürítésével a kellemetlen "tüneteket" csak arrébb tesszük (a központi szemétgyűjtő helyre), valójában nem orvosoljuk azokat. A konyhamalacot használva a zavaró tényezők kialakulását megakadályozhatjuk. A gyorsan távozó hulladék eredménye pedig baktériummentes, illatos és higiénikus konyha.

A munka is hatékonyabbá válik, hiszen az ételkészítés során azonnal eltűnnek a csontok, héjak, illetve az egyéb melléktermékek. Mosogatás közben a tányérról az ételmaradék is gyorsan és könnyen távolítható el. A hulladék mennyiségének csökkenésével a szeméttároló ürítésére is ritkábban van szükség, mellyel időt takarítunk meg és környezetünk védelméhez is hozzájárulunk.

Az ételhulladék daráló használata nagyon egyszerű. A csapot kinyitva, a készüléket - egyetlen mozdulattal - bekapcsolva a hulladék a mosogató lefolyójába önthető. A nagyteljesítményű zúzóelemek mindent apró darabokra őrölnek, amelyek aztán a vízben lebegve távoznak a szennyvízlefolyón keresztül.

Kialakult az a téves nézet, hogy a hulladékdarálók veszélyesek. Ezt azonban meg kell cáfolnunk. Használata teljesen biztonságos, még kisgyermekeink számára is. A konyhamalacban ugyanis éles, mozgó pengék helyett erős, forgó őrlőgyűrűk dolgoznak, méghozzá mélyen a készülék belsejében, ahol még a legkíváncsibb ujjak sem férnek hozzá.

Az egyéni igényeinknek, a család méretének, valamint a használat gyakoriságának és a megsemmisítésre váró hulladék mennyiségének megfelelően választhatunk a különböző konyhamalacok közül. A készülék nem csak új konyhákba építhető be, hanem szinte minden meglévő mosogatótálhoz utólag is beszerelhető.nyomtatható verzió - cikk küldése emailben

copyright © 2000-2007 konyhaweb, netADmin Kft. - impresszum