Pároló
A pároló készülékek megjelenésével az ételek különlegesen kíméletes módon készíthetők el.
Használatukkal az ennivaló megőrzi a rá jellemző tipikus aromát, mindemellett a kinézetét,
a formáját és a színét sem veszíti el. Mindez az alacsony nyomáson való elkészítésnek
köszönhető.
A különböző nyersanyagokban levő tápanyagoknak, ásványi anyagoknak és vitaminoknak csak
csekély hányada vész el az elkészítés során, éppen ezért kijelenthetjük, hogy a párolás
a legegészségesebb elkészítési módok közé tartozik.
Vegyük például a brokkolit. A megfőzött brokkoli a C vitamin tartalmának 67%-át elveszti,
míg a párolt csak mintegy 20%-át.
Az ételek széles skálája elkészíthető a készülékben: zöldségek, burgonya, rizs, halak,
rákok, finom húsok...
Mivel a párolás során az étel nem érintkezik közvetlenül a folyadékkal, így nem történik
ízátadás a két anyag között. Az ennivalóból kipárolgó nedvesség a párolóvízbe kerül, ami
kitűnő alapként szolgálhat levesekhez, szószokhoz.
Ha a nyersanyagokat folyadékban készítjük el, a folyadék és az étel ízei átadódnak
egymásnak. Éppen ezért víz helyett ajánlott húsok vagy halak levét, vagy bort alkalmazni.
A készüléket a hagyományos főzéshez hasonlóan is használhatjuk. Ilyenkor az ételeket bő
forró lében készítjük el. Ilyen módon főzhetünk benne akár tésztát is.
A párolókban a gőz igen rövid idő alatt képződik, és csak annyi keletkezik, amennyi a
főzési folyamathoz szükséges. Ez jelentős idő és energiamegtakarítást eredményez.
A hőmérsékletet is mi állíthatjuk be készüléktől függően kb. 30°C-tól 100°C-ig terjedő skálán.
Természetesen egyszerre több ételt is párolhatunk.
De a pároláson és főzésen kívül ez a gép lehetőséget nyújt arra is, hogy az ételeket
hosszabb ideig kiszáradás és ízveszteség nélkül melegen tartsuk, felolvasszuk, vagy már
elkészített ételeket kíméletesen felmelegítsünk.
folytatás >
nyomtatható verzió - cikk küldése emailben
|