Fritőz
Ahhoz, hogy egymás után - ugyababban az olajban - a legkülönfélébb ételeket süthessük
anélkül, hogy azok egymás ízét átvennék, két lényeges dolgot kell szem előtt tartani.
- Az egyik a fritőz medencéjének kialakítása. Az üzemi konyhák profi készülékeihez
hasonlóan a beépíthető olajsütők is speciális medencekiképzéssel rendelkeznek.
A fűtőszál a rozsdamentes acél tartályban található. A fűtőszál fölötti rész a
sütőzóna, ide kerülnek a kosárba helyezett ételek.
A fűtőszál alatti olajrészt
hideg olaj zónának hívjuk. A sütési hőmérsékletnél hidegebb olaj ide ereszkedik
le, ahol a fűtőszál azonnal fel is tudja melegíteni. Így biztosítható az állandó
sütési hőmérséklet.
A medence kiképzése olyan, hogy a sütőzóna felett túlnyúlik. Ez a habzó zóna,
vagyis ide kerül a sütés folyamán keletkezett hab, anélkül, hogy kifutna az
edényből.
- A másik figyelmet érdemlő dolog a fokozatmentes hőmérsékletszabályozás, mely
a háromzónás medencekialakítással kombinálva lehetővé teszi a mindig azonos
hőmérsékletet.
Mivel 130°C és 190°C között a sütendő ételek felülete rövid idő alatt úgy
bezárul, hogy az olaj nem tud többé behatolni, így a bennük található
ásványi anyagok és proteinek szinte teljes egészében megmaradnak.
A készülék tisztítása is egyszerű, mert nemesacél olajtartály alján kialakított lefolyón az
olaj leengedhető.
folytatás >
nyomtatható verzió - cikk küldése emailben
|
|