Konyhaweb

Ergonómia


A lakberendezés fejlődésének folyamán az egyre inkább emberközpontúvá vált. Olyannyira, hogy egy egész tudományág jött létre az irányzat tanulmányozására, kutatására, továbbfejlesztésére.

Ez a gyakorlat a konyhatervezésben is megnyilvánul, méghozzá abban, hogy - a felhasználó igényeinek megfelelően - egyre testreszabottabbá váljon a helyiség, melyben a munkavégzés kényelmesebb.

Az ergonómia tehát az emberi munka tudománya, tana, (Ergon=munka, fáradozás; Nomos= törvény, szabály) mely a konyha esetében az ember és a technikai rendszerek kapcsolatát vizsgálja. A tudomány célja az emberi munka gazdaságos megszervezése ésszerű erőkifejtéssel.

Ergonómiailag helyes magasságok a konyhában Mivel - egy átlagos háztartásban - a házimunkának majdnem felét a konyhai munka teszi ki, egyáltalán nem szabad alábecsülni a munkafelületek helyes kialakításának jelentőségét.

Egy konyha ergonómiai kialakításánál figyelembe kell venni, hogy milyen gyakran dolgoznak a konyhában, és ezt a tevékenységet a háztartás melyik tagja végzi. A konyhát tehát úgy kell kialakítani, hogy különösen ennek a személynek biztosítson kényelmes testtartást a munkavégzés folyamán.

A test terhelését testtartásváltozással csökkenthetjük, így célszerű a konyhában a hagyományos munkafelületmagasság (álló munkavégzéshez) mellett egy alacsonyabb pultmagasságot (ülő munkavégzéshez) is kialakítani.folytatás >

[1] 2
nyomtatható verzió - cikk küldése emailben

copyright © 2000-2007 konyhaweb, netADmin Kft. - impresszum