A lakberendezés fejlődésének folyamán az egyre inkább emberközpontúvá vált.
Olyannyira, hogy egy egész tudományág jött létre az irányzat tanulmányozására, kutatására, továbbfejlesztésére.
Ez a gyakorlat a konyhatervezésben is megnyilvánul, méghozzá abban, hogy - a felhasználó igényeinek megfelelően - egyre
testreszabottabbá váljon a helyiség, melyben a munkavégzés kényelmesebb.
Az ergonómia tehát az emberi munka tudománya, tana,
(Ergon=munka, fáradozás; Nomos= törvény, szabály) mely a konyha esetében az ember és a
technikai rendszerek kapcsolatát vizsgálja.
A tudomány célja az emberi munka gazdaságos megszervezése ésszerű erőkifejtéssel.
Mivel - egy átlagos háztartásban - a házimunkának majdnem felét a konyhai munka teszi ki,
egyáltalán nem szabad alábecsülni a munkafelületek helyes kialakításának jelentőségét.
Egy konyha ergonómiai kialakításánál figyelembe kell venni, hogy milyen gyakran dolgoznak a
konyhában, és ezt a tevékenységet a háztartás melyik tagja végzi.
A konyhát tehát úgy kell kialakítani, hogy különösen ennek a személynek biztosítson kényelmes testtartást
a munkavégzés folyamán.
A test terhelését testtartásváltozással csökkenthetjük, így célszerű a konyhában a
hagyományos munkafelületmagasság (álló munkavégzéshez) mellett egy
alacsonyabb pultmagasságot (ülő munkavégzéshez) is kialakítani.
folytatás >
nyomtatható verzió - cikk küldése emailben
|