Konyhaweb

Ötletek, tanácsok


Napjaink álomkonyhája


A konyhák hosszú életű bútordarabok. Nem ritka, hogy háztartásainkban a 80-as, 90-es években készült modellekkel találkozunk. Ezek a bútorok alapfunkciójuknak - a konyhai eszközök tárolásának - megfelelnek, de messze elmaradnak a technika mai állásától és - talán - használójuk igényeitől is. De mitől lesz egy konyha "álomkonyha"? Mik azok az extrák és különlegességek, melyek időszerűvé teszik ezt a bútordarabot?

Navigációs rendszer, automata klíma, ESP - aki autót vezet, tisztában van ezeknek a fogalmaknak a jelentésével és ezzel egyidejűleg a technika aktuális állásával. Egyre több új extra, s néhány év elteltével mindenki rászánja magát egy új, korszerűbb autó megvásárlására.

Ezzel szemben konyhabútorainkat csak néhány évtized elteltével újítjuk fel. Sokan nem is tudjuk, hogy milyen technikai fejlesztések történtek a konyák terén, amelyek a funkcióban és a megjelenésben meghatározó javulást eredményeztek. Ha ezekkel az újításokkal tisztában szeretnénk lenni, legegyszerűbb, ha felkeresünk egy konyhastúdiót, ahol a szakemberek megismertetnek a legújabb "extrákkal".

A legfontosabb újdonságokból mi is összeszedtünk egy csokorravalót.


Teljes kihúzású fiókok csillapított záródással

Teljes kihúzású fiók - Fotó: Blum A teljes kihúzású fiókok bevezetése az utóbbi évek egyik legjelentősebb fejleszétésének számított a konyhabútorok világában. Ez érthető is, hiszen ezzel - az új konyháknál szinte minden gyártó esetében "szériatartozéknak" számító - technológiával minden fiók és mélyfiók, de még az egészen magas kamraszekrények is 100 %-ig kihúzhatóak.

Csillapított záródású fiók - Fotó: Hettich Ennek a megoldásnak egy - kimondottan kényelmi funkciót betöltő - továbbfejlesztése a csillapított záródás, mely először a 2002-es év folyamán jelent meg szélesebb körben a konyhabútorgyártók kínálatában. Lényege, hogy nagyon lágy és szinte teljesen hangtalan záródást biztosít a fiókoknak, függetlenül azok tipusától és méretétől, illetve attól, hogy milyen lendülettel és erővel csukjuk be, és mennyire vannak megterhelve. Ezzel párhuzamosan megjelentek a csillapított záródású kamraszekrények és szekrényajtók is.


Rendszerezett és jól áttekinthető fiókbelsők

Mennyivel egyszerűbb a háziasszony dolga, ha minden konyhai eszköznek, kisgépnek, élelmiszernek, stb. megvan a saját helye a fiókokban, mélyfiókokban. A modern konyhákat olyan belső tárolórendszerekkel szerelik fel, melyek biztosítják a belső terek személyre szabott, ugyanakkor bármikor tetszés szerint megváltoztatható elrendezését, kialakítását.

Jól áttekinthető, rendszerezett fiókok - Fotó: Sie Matic

Így a fazekaktól kezdve a fedőkön, sütőformákon, vágódeszkákon keresztül a merőkanalakig mindennek saját - az adott eszköz számára kialakított - helye van. A fiókok fenekén található csúszásgátló gumiszőnyeg, vagy jól tapadó felületet képező lakkozás gondoskodik arról, hogy a tárgyak - a nyitogatások ellenére is - a helyükön maradjanak.


Kényelmesebb: a kézmagasságba épített mosogatógép

Ergonómikus magasságba épített mosogatógép - Fotó: Miele A kéz-, illetve szemmagasságba épített hűtő, sütő és mikrohullámú sütő a modern konyhákban egyáltalán nem ritkaság. Éppen ilyen fontos, ha nem fontosabb, a szemmagasságba épített mosogatógép. Bár a készülék - beépítési módjánál fogva - eltér a többi konyhai géptől, speciális fogásokkal mégis megvalósítható a kényelmes magasságba építése.


Hátkímélő: a használó méreteihez igazított magassági méretek

Konyha eltérő magassági méretekkel - Fotó: Leicht A konyhatervezők számára nem ismeretlenek azok a tanulmányok, melyek igazolták, hogy mennyire fontos a munkafelületek helyes - tehát a testmagassághoz igazított - magasságának megválasztása a megfelelő testtartás és annak a hátgerincre gyakorolt hatása szempontjából. Korábban a bútorgyártók egy egyszerű fogással, a lábazat magasságának variálásával oldották meg ezt a problémát. Mára a különböző méretű lábazatok mellett eltérő magasságú korpuszokat is kínálnak. Ezáltal a konyhatervezőknek több lehetősége nyílik a munkafelületek méretének - a használóhoz igazodó - optimalizálására az előkészítés, a főzés és a mosogatás területeinél egyaránt. Nem elhanyagolható az sem, hogy a megnövekedett korpuszmagassággal több tárolóhely nyerhető, mert a magasabb korpusz - ellentétben a lábazattal - 100 %-ban kihasználható.nyomtatható verzió - cikk küldése emailben

copyright © 2000-2007 konyhaweb, netADmin Kft. - impresszum