Napjaink álomkonyhája
A konyhák hosszú életű bútordarabok. Nem ritka, hogy háztartásainkban a 80-as, 90-es években
készült modellekkel találkozunk. Ezek a bútorok alapfunkciójuknak - a konyhai eszközök tárolásának -
megfelelnek, de messze elmaradnak a technika mai állásától és - talán - használójuk igényeitől is. De
mitől lesz egy konyha "álomkonyha"? Mik azok az extrák és különlegességek, melyek időszerűvé
teszik ezt a bútordarabot?
Navigációs rendszer, automata klíma, ESP - aki autót vezet, tisztában van ezeknek a fogalmaknak
a jelentésével és ezzel egyidejűleg a technika aktuális állásával. Egyre több új extra, s néhány
év elteltével mindenki rászánja magát egy új, korszerűbb autó megvásárlására.
Ezzel szemben konyhabútorainkat csak néhány évtized elteltével újítjuk fel. Sokan nem is tudjuk,
hogy milyen technikai fejlesztések történtek a konyák terén, amelyek a funkcióban és a megjelenésben
meghatározó javulást eredményeztek. Ha ezekkel az újításokkal tisztában szeretnénk lenni, legegyszerűbb,
ha felkeresünk egy konyhastúdiót, ahol a szakemberek megismertetnek a legújabb "extrákkal".
A legfontosabb újdonságokból mi is összeszedtünk egy csokorravalót.
Teljes kihúzású fiókok csillapított záródással
A teljes kihúzású fiókok bevezetése az utóbbi évek egyik legjelentősebb fejleszétésének számított
a konyhabútorok világában. Ez érthető is, hiszen ezzel - az új konyháknál szinte minden gyártó esetében
"szériatartozéknak" számító - technológiával minden fiók és mélyfiók, de még az egészen magas
kamraszekrények is 100 %-ig kihúzhatóak.
Ennek a megoldásnak egy - kimondottan kényelmi funkciót betöltő - továbbfejlesztése a csillapított
záródás, mely először a 2002-es év folyamán jelent meg szélesebb körben a konyhabútorgyártók
kínálatában. Lényege, hogy nagyon lágy és szinte teljesen hangtalan záródást biztosít a fiókoknak,
függetlenül azok tipusától és méretétől, illetve attól, hogy milyen lendülettel és erővel csukjuk
be, és mennyire vannak megterhelve. Ezzel párhuzamosan megjelentek a csillapított záródású
kamraszekrények és szekrényajtók is.
Rendszerezett és jól áttekinthető fiókbelsők
Mennyivel egyszerűbb a háziasszony dolga, ha minden konyhai eszköznek, kisgépnek, élelmiszernek, stb.
megvan a saját helye a fiókokban, mélyfiókokban. A modern konyhákat olyan belső tárolórendszerekkel
szerelik fel, melyek biztosítják a belső terek személyre szabott, ugyanakkor bármikor tetszés
szerint megváltoztatható elrendezését, kialakítását.
Így a fazekaktól kezdve a fedőkön, sütőformákon,
vágódeszkákon keresztül a merőkanalakig mindennek saját - az adott eszköz számára kialakított -
helye van. A fiókok fenekén található csúszásgátló gumiszőnyeg, vagy jól tapadó felületet képező
lakkozás gondoskodik arról, hogy a tárgyak - a nyitogatások ellenére is - a helyükön maradjanak.
Kényelmesebb: a kézmagasságba épített mosogatógép
A kéz-, illetve szemmagasságba épített hűtő, sütő és mikrohullámú sütő a modern konyhákban
egyáltalán nem ritkaság. Éppen ilyen fontos, ha nem fontosabb, a szemmagasságba épített
mosogatógép. Bár a készülék - beépítési módjánál fogva - eltér a többi konyhai géptől,
speciális fogásokkal mégis megvalósítható a kényelmes magasságba építése.
Hátkímélő: a használó méreteihez igazított magassági méretek
A konyhatervezők számára nem ismeretlenek azok a tanulmányok, melyek igazolták, hogy mennyire
fontos a munkafelületek helyes - tehát a testmagassághoz igazított - magasságának megválasztása
a megfelelő testtartás és annak a hátgerincre gyakorolt hatása szempontjából. Korábban a
bútorgyártók egy egyszerű fogással, a lábazat magasságának variálásával oldották meg ezt a
problémát. Mára a különböző méretű lábazatok mellett eltérő magasságú korpuszokat is kínálnak.
Ezáltal a konyhatervezőknek több lehetősége nyílik a munkafelületek méretének - a használóhoz
igazodó - optimalizálására az előkészítés, a főzés és a mosogatás területeinél egyaránt.
Nem elhanyagolható az sem, hogy a megnövekedett korpuszmagassággal több tárolóhely nyerhető, mert
a magasabb korpusz - ellentétben a lábazattal - 100 %-ban kihasználható.
nyomtatható verzió - cikk küldése emailben
|