Konyhaweb

Ötletek, tanácsok


Gyermekeink biztonsága Gyermekeink biztonsága

Mindannyian tudjuk, mennyi baj történhet egy konyhai felfedezőútra induló kisgyermekkel. Bátran kíváncsiskodhatnak a kis porontyok, ha elővigyázatosak vagyunk, és néhány biztonsági intézkedéssel megóvjuk őket a rájuk leselkedő veszélyektől.

Biztonsági rács főzőlaphoz a balesetek megelőzése érdekében. A modern üvegkerámia főzőlapok úgynevezett gyerekzárral (üzembe helyezési zár) vannak ellátva. A kijelzőn levő kulcsszimbólum könnyed megérintése megakadályozza a nem szándékos bekapcsolást.
Hasznos tulajdonság az edényfelismerés is, hogy a főzőzóna csak akkor kapcsoljon be, ha arra edény került.
Azoknál a kapcsolótábláknál, melyeknek gombjait a gyerekek elérhetik a gombok besüllyesztése, vagy biztonsági kapcsoló akadályozza meg a játékból történő bekapcsolást.
A fazekat kíváncsian kukkolókat a védőrács akadályozhatja meg abban, hogy az edényt lerántsák, vagy kiborítsák.
A vörösen izzó főzőzónák forróságot jeleznek. De figyelnünk kell arra is, hogy gyermekeinknek megtanítsuk, ha nem is izzik a fűtőszál a főzőlapon, az attól még lehet forró. Ezt a maradékhőjelző minden esetben mutatja!

Azt a sütőt, amit a kamraszekrénybe szemmagasságba építettünk be, a kisgyerekek nem érhetik el. Ahol ez nem lehetséges, ott a többrétegű üvegezéssel ellátott hőszigetelt sütőajtók akadályozzák meg az égési sérüléseket, még akkor is, ha a hőmérséklet a sütő belsejében 200 fok fölött van.
A zárkapcsolóval a nemkívánatos nyitás megakadályozható.

Az olyan kis háztartási gépek, mint a kenyérpirító, tojásfőző vagy kávéfőző leginkább a pultra állított rolóval lezárható szekrényben nyerhetnek elhelyezést. Az elektromos vagy mechanikus szeletelőgépek lesüllyeszthető, vagy lenyitható szekrényekben vagy fiókokban helyezhetok el.

A késeket, és egyéb veszélyes konyhai eszközöket a gyerekek által elérhetetlen helyre kell tenni, pl. biztosított fiókokba. Egy kis kallantyú segítségével biztosíthatjuk be fiókjainkat. A kallantyú a fiók betolásakor automatikusan zárja azt. A nyitás ugyanilyen egyszerűen, az ujjunkkal megnyomva történik.

Zárható tisztítószertároló rács, alsó elemben Az összes háztartásban használatos kémiai anyagot zárt ajtók mögé kell helyezni. Egy zárható alsószekrény, vagy kihúzható tisztítószertartó rács vagy utólag beépített zárak a mérgezéseket akadályozhatják meg.

Egy hőfokszabályzós csaptelep alacsonyan beállított hőmérséklettel a leforrázástól véd, a földelt dugaljak pedig az áramütést akadályozzák meg.nyomtatható verzió - cikk küldése emailben

copyright © 2000-2007 konyhaweb, netADmin Kft. - impresszum