Speciális hűtők
Zöldségek és gyümölcsök
Az élelmiszerek csak akkor őrzik meg minőségüket, ha megfelelő módon tároljuk őket. Különösen igaz
ez a gyümölcs- és zöldségfélékre. Mindannyian ismerjük azt a problémát, amikor a tárolt élelmiszer
azért megy tönkre, mert pl. a pincében túl meleg van, a fagyasztóban túl hideg, a hűtőszekrényben
pedig nincs meg a tároláshoz szükséges páratartalom.
Ezért próbálkoznak az ún. frissentartó szekrények kifejlesztésével, amely a gyümölcs- és zöldségfélék
tárolására jelent ideális megoldást.
Aki otthon a saját kertjében zöldségeket termeszt, vagy gyümölcsfákat nevel bizonyára ismeri a
problémát, hogy minden egy időben érik meg. Akkor is hasonló dologgal szembesülünk, ha néhány
hétre előre szeretnénk bevásárolni a "zöld" élelmiszereket.
A frissentartó szekrény gondoskodik a megfelelő friss levegő beáramlásáról, a levegő ideális
páratartalmáról, és ha úgy akarjuk egész évben az általunk beállított hőmérsékleten tartja a benne
tárolt dolgokat.
- Páratartalom:
A magas víztartalmú és gyorsan romló élelmiszerek a levegő 80% - 90%-os páratartalma
mellett őrzik meg a leghosszabb ideig minőségüket.
- Friss levegő:
A frissentartó szekrényben nyugodtan egymás mellé tehetjük a friss almát, és a vöröshagymát,
nem fogják egymás illatát átvenni, mivel a hűtőben - a hátul elhelyezett nyílásoknak
köszönhetően - 24 órán belül 2 - 3-szor kicserélődik a levegő.
A dinamikus hűtés ventillátora a friss, hideg levegőt igen gyorsan, és egyenletesen
juttatja el akár a legtávolabbi sarokig is.
- Egyenletes hűtési hőmérséklet:
A gyümölcsök és a zöldségek is rendelkeznek ideális tárolási hőmérséklettel. Minél
egyenletesebben be tudjuk tartani ezt a hőfokot, annál hosszabb ideig tarthatjuk friss
élelmiszereinket eredeti állapotukban. A frissentartó szekrényekben fokozatmentesen
beállíthatjuk a kívánt hőmérsékletet. A hűtő az ajtónyitásokkal keletkező
hőmérsékletkülönbséget is pillanatok alatt korrigálja.
Borok hűtése
Mindannyian tudjuk, hogy a borok milyen érzékenyek a nem megfelelő tárolásra. A kulcsszavak itt
is a hőmérséklet és a páratartalom. Mivel a probléma megegyezik a zöldség- és gyümölcsféléknél
bemutatottal, a megoldást is csak a frissentartó szekrény jelentheti, speciálisan a palackok
tárolására kialakított belső térrel.
folytatás >
nyomtatható verzió - cikk küldése emailben
|