Konyhaweb

Ötletek, tanácsok


Speciális hűtők


Zöldségek és gyümölcsök Zöldségek és gyümölcsök ideális tárolása - Fotó: Gaggenau

Az élelmiszerek csak akkor őrzik meg minőségüket, ha megfelelő módon tároljuk őket. Különösen igaz ez a gyümölcs- és zöldségfélékre. Mindannyian ismerjük azt a problémát, amikor a tárolt élelmiszer azért megy tönkre, mert pl. a pincében túl meleg van, a fagyasztóban túl hideg, a hűtőszekrényben pedig nincs meg a tároláshoz szükséges páratartalom.
Ezért próbálkoznak az ún. frissentartó szekrények kifejlesztésével, amely a gyümölcs- és zöldségfélék tárolására jelent ideális megoldást.

Aki otthon a saját kertjében zöldségeket termeszt, vagy gyümölcsfákat nevel bizonyára ismeri a problémát, hogy minden egy időben érik meg. Akkor is hasonló dologgal szembesülünk, ha néhány hétre előre szeretnénk bevásárolni a "zöld" élelmiszereket.

A frissentartó szekrény gondoskodik a megfelelő friss levegő beáramlásáról, a levegő ideális páratartalmáról, és ha úgy akarjuk egész évben az általunk beállított hőmérsékleten tartja a benne tárolt dolgokat.

 • Páratartalom:

  A magas víztartalmú és gyorsan romló élelmiszerek a levegő 80% - 90%-os páratartalma mellett őrzik meg a leghosszabb ideig minőségüket.

 • Friss levegő:

  A frissentartó szekrényben nyugodtan egymás mellé tehetjük a friss almát, és a vöröshagymát, nem fogják egymás illatát átvenni, mivel a hűtőben - a hátul elhelyezett nyílásoknak köszönhetően - 24 órán belül 2 - 3-szor kicserélődik a levegő.
  A dinamikus hűtés ventillátora a friss, hideg levegőt igen gyorsan, és egyenletesen juttatja el akár a legtávolabbi sarokig is.

  Borok tárolására kialakított hűtő - Fotó: Gaggenau

 • Egyenletes hűtési hőmérséklet:

  A gyümölcsök és a zöldségek is rendelkeznek ideális tárolási hőmérséklettel. Minél egyenletesebben be tudjuk tartani ezt a hőfokot, annál hosszabb ideig tarthatjuk friss élelmiszereinket eredeti állapotukban. A frissentartó szekrényekben fokozatmentesen beállíthatjuk a kívánt hőmérsékletet. A hűtő az ajtónyitásokkal keletkező hőmérsékletkülönbséget is pillanatok alatt korrigálja.

Borok hűtése

Mindannyian tudjuk, hogy a borok milyen érzékenyek a nem megfelelő tárolásra. A kulcsszavak itt is a hőmérséklet és a páratartalom. Mivel a probléma megegyezik a zöldség- és gyümölcsféléknél bemutatottal, a megoldást is csak a frissentartó szekrény jelentheti, speciálisan a palackok tárolására kialakított belső térrel.folytatás >

[1] 2
nyomtatható verzió - cikk küldése emailben

copyright © 2000-2007 konyhaweb, netADmin Kft. - impresszum