Konyhaweb

Ötletek, tanácsok


Süssünk karácsonyfadíszt!Ki ne ismerné a sógyurmát? Elkészítése egyszerű és számos dekorációs ötlet megvalósítható belőle. A karácsonyt is képes hangulatossá varázsolni ez a nagyszerű anyag. Készíthetünk belőle karácsonyfadíszt, de akár ajándékot is szeretteinknek.

Lépésről lépésre bemutatjuk, hogyan készül a sógyurma karácsonyfadísz:

Hozzávalók:

1 bögre liszt
1 bögre só
1-2 evőkanál tapétaragasztó
víz

A díszítéshez:

szemesbors (egész)
köménymag
szegfűszeg
szegfűbors
tetszés szerinti nagyobb méretű fűszerek

A felületkezeléshez:

lakk (akril, csónak, vagy parketta)

Készítés:

A lisztet, a sót és a tapétaragasztót összekeverjük, majd annyi vizet adunk hozzá, hogy jól formázható tésztát kapjunk. Vigyázzunk, ne legyen túl lágy, mert akkor ragad, és nehéz formázni. Az sem jó, ha túl kemény, mert akkor morzsálódik, és nem formázható.Karácsonyfadíszek készítése:

A tészta egy részét (kb. 2/3-át) nyújtsuk ki 3 mm vastagra, a másik felét tegyük zacskóba, hogy ne száradjon meg. A kinyújtott tésztát karácsonyi süteményformákkal szaggassuk ki. A megmaradt tésztából apró golyócskákat, "kígyókat", stb. formálva, és a fűszereket felhasználva díszítsük ki a kiszaggatott formák egyik oldalát. (A "díszeket" szaggatás után ajánlatos liszttel megszórt sütőpapírra tenni, hogy ne ragadjanak oda.) Ha a sógyurma rátétek nehezen ragadnak a felületre, a felhelyezés előtt nedvesítsük be az alapot. Ne feljtsük el még nyers állapotban kilyukasztani a díszeket, mert később, amikor megszáradtak már nem lehet.

A kisült díszek Az így "megmunkált" díszeket hagyjuk teljesen kiszáradni (1-2 nap). Száradás után sütőbe helyezzük, és alacsony hőmérsékleten sütjük. A sütés vége felé, amikor egy kis szint kapnak, magas hőmérsékleten néhány percig sütjük. Ezzel a művelettel érhetjük el az árnyalt színhatást.

A megsült díszeket kivesszük a sütőből és hagyjuk kihűlni, majd lakkal felületkezeljük. (Ha akril lakkot választunk, a felület matt lesz, míg csónak-, vagy parkettalakkot alkalmazva fényes felületet kapunk.)

Piros kiegészítőkkel (gömbök, almák, szalagok) csodálatosan hangulatos karácsonyfát készíthetünk ezzel a technikával.nyomtatható verzió - cikk küldése emailben

copyright © 2000-2007 konyhaweb, netADmin Kft. - impresszum