Mikor és miért tervezünk konyhát?
Egy jól megtervezett konyha nemcsak a lakás képét varázsolja szebbé, de benne a munka is sokkal egyszerűbbé és könnyebbé válik.
Valójában a konyhatervezés célja is ez, tehát az esztétikus megjelenés mellett a funkcionalitás kapja a hangsúlyt.
Átgondolt tervezéssel a konyhát használó személy munkája jelentősen leegyszerűsödik.
A dolgok tudatosan azokra a helyekre kerülnek, ahova valók, így minden kézre esik.
Az ember mozgásának és testi adottságainak tanulmányozásával alakíthatók ki olyan szerkezetek, melyek ergonómiailag is megfelelnek a követelményeknek.
Így a modern tervezés által a konyhai munka kikapcsolódássá, és örömmé válhat.
Tervezésre általában akkor van szükség, ha valamit el akarunk kezdeni, vagy valamin változtatni szeretnénk.
Így van ez a konyhával is.
Terveznünk kell akkor, ha meglevő bútorunkat részben, vagy egészben ki szeretnénk cserélni.
Ide tartozik az új elemekkel való kiegészítés, ha a régiek már nem nyújtanak elegendő tárolóhelyet dolgaink számára,
de akkor is felújítás szükséges, ha csak át akarjuk rendezni a bútorelemeket konyhánkban.
Sok esetben magán a helyiségen hajtunk végre olyan átalakításokat, melyek annak adottságait, méreteit megváltoztatják (falakat bontunk, vagy építünk).
Ebben az esetben a helyiség új adottságainak megfelelően tervezhetjük a bútort.
Jobb azonban, ha a konyhatervezést a munkálatok megkezdése előtt - de a lehetőségek feltérképezése mellett - végezzük,
mert így a konyhát és magát a helyiséget is a legjobb használhatóság elveinek megfelelően alakíthatjuk ki.
A legjobb az új építésű házak konyháinak tervezése, ha a folyamatot idejében el tudjuk kezdeni.
A legszerencsésebb esetben a megrendelő már akkor felkeresi a tervezőt, amikor a ház még csak papíron létezik.
Ez az az eset, amikor az elképzelések a legjobban megvalósíthatók, és a szakemberek ötletei, tanácsai alapján
az alaprajz (és vele együtt az épülő ház is) a szükséges mértékben átalakítható.
Fontos tudni azt is, hogy ez a legköltségkímélőbb módszer is egyben.
Az új építéskor esedékes tervezés előnye a felújítással és átalakítással szemben, hogy "tiszta lappal indulunk"
és így a szakemberekkel együttműködve fantáziával és szaktudással a lehető legjobbat hozhatjuk ki a leendő konyhából.
Ezzel szemben a felújítás, átalakítás során az adott teret már jól ismerjük annak minden pozitív és negatív oldalával együtt.
Tisztában vagyunk tehát azzal, hogy mely dolgok váltak be; azokat megtartjuk, azokat a részeket, melyek az idők során
kevésbé használhatónak nyilvánultak átalakítjuk, kicseréljük.
nyomtatható verzió - cikk küldése emailben
|