Konyhaweb

Ötletek, tanácsok


Mikor és miért tervezünk konyhát?

Egy jól megtervezett konyha nemcsak a lakás képét varázsolja szebbé, de benne a munka is sokkal egyszerűbbé és könnyebbé válik. Valójában a konyhatervezés célja is ez, tehát az esztétikus megjelenés mellett a funkcionalitás kapja a hangsúlyt.

Átgondolt tervezéssel a konyhát használó személy munkája jelentősen leegyszerűsödik. A dolgok tudatosan azokra a helyekre kerülnek, ahova valók, így minden kézre esik. Az ember mozgásának és testi adottságainak tanulmányozásával alakíthatók ki olyan szerkezetek, melyek ergonómiailag is megfelelnek a követelményeknek. Így a modern tervezés által a konyhai munka kikapcsolódássá, és örömmé válhat.

Tervezésre általában akkor van szükség, ha valamit el akarunk kezdeni, vagy valamin változtatni szeretnénk. Így van ez a konyhával is.

Terveznünk kell akkor, ha meglevő bútorunkat részben, vagy egészben ki szeretnénk cserélni. Ide tartozik az új elemekkel való kiegészítés, ha a régiek már nem nyújtanak elegendő tárolóhelyet dolgaink számára, de akkor is felújítás szükséges, ha csak át akarjuk rendezni a bútorelemeket konyhánkban.

Sok esetben magán a helyiségen hajtunk végre olyan átalakításokat, melyek annak adottságait, méreteit megváltoztatják (falakat bontunk, vagy építünk). Ebben az esetben a helyiség új adottságainak megfelelően tervezhetjük a bútort. Jobb azonban, ha a konyhatervezést a munkálatok megkezdése előtt - de a lehetőségek feltérképezése mellett - végezzük, mert így a konyhát és magát a helyiséget is a legjobb használhatóság elveinek megfelelően alakíthatjuk ki.

A legjobb az új építésű házak konyháinak tervezése, ha a folyamatot idejében el tudjuk kezdeni. A legszerencsésebb esetben a megrendelő már akkor felkeresi a tervezőt, amikor a ház még csak papíron létezik. Ez az az eset, amikor az elképzelések a legjobban megvalósíthatók, és a szakemberek ötletei, tanácsai alapján az alaprajz (és vele együtt az épülő ház is) a szükséges mértékben átalakítható. Fontos tudni azt is, hogy ez a legköltségkímélőbb módszer is egyben.

Az új építéskor esedékes tervezés előnye a felújítással és átalakítással szemben, hogy "tiszta lappal indulunk" és így a szakemberekkel együttműködve fantáziával és szaktudással a lehető legjobbat hozhatjuk ki a leendő konyhából.
Ezzel szemben a felújítás, átalakítás során az adott teret már jól ismerjük annak minden pozitív és negatív oldalával együtt. Tisztában vagyunk tehát azzal, hogy mely dolgok váltak be; azokat megtartjuk, azokat a részeket, melyek az idők során kevésbé használhatónak nyilvánultak átalakítjuk, kicseréljük.nyomtatható verzió - cikk küldése emailben

copyright © 2000-2007 konyhaweb, netADmin Kft. - impresszum