Konyhaweb

Ötletek, tanácsok


Konyhabútorok modulméretei


Amikor nekilátunk konyhánk tervezgetéséhez, és felvázoljuk az alaprajzot ismernünk kell a konyha modulméreteit ahhoz, hogy azt a valóságnak megfelelő bútorokkal rendezhessük be.

Bár a használhatóság és az ergonómia szempontjából a magassági méretek játszák a fő szerepet itt mégsem erről lesz szó. Ennek egyetlen magyarázata van: a konyhabútorgyártó cégek eltérő magassági méretű ajtólapokkal dolgoznak, amelyek meghatározzák a bútor méretét. Ha ergonómiailag megfelelő magasságú konyhát szeretnénk azt egyszerűen úgy érhetjük el, hogy a lábazat hosszméretét addig növeljük, vagy csökkentjük - természetesen meghatározott értékeken belül - míg a testmagasságunknak megfelelő nagyságot el nem érjük.

Mivel a szélességet nem növelhetjük ilyen módon, így olyan méreteket kellett kitalálni, melyek alkalmazása egyszerű, és amik lehetőséget adnak minden tér tökéletes bebútorozására.

Ezen elgondolás alapján kétféle méretmodul született:

  • 10-es raszter

    Egy modul = 10 cm.
    A szélességi méretek ennek megfelelően 10 cm-enként nőnek, ami 20, 30, 40, 50, 60, 90 és 120 cm-es ajtólapokat eredményez.

  • 15-ös raszter

    Egy modul = 15 cm.
    A szélességi méretek 15 cm-enként nőnek, ennek eredményeként 30, 45, 60, 90 és 120 cm-es elemeket kapunk.

A legtöbb konyhabútorgyártó cég azonban kevert modulméretekkel dolgozik, vagyis mind a 10-es, mind a 15-ös rasztert alkalmazza.

Az általában használt méretek a 30 - 120 cm-ig terjedő skálán mozognak. A leggyakoribb szélesség a 60 cm. A legtöbb beépíthető készülék is ezzel a szélességgel rendelkezik.

Szélességi méretek

Mélységi méretek

Játék a mélységi méretekkel Általában az alsó elemek és a magas szekrények mélysége 60 cm (egészen pontosan 58 cm + a munkalap 2 cm-t előreáll). Ez a méret szükséges ahhoz, hogy a beépíthető készülékek és a mosogatótál elférjenek.
Vannak azonban olyan íves, vagy lecsapott elemek, amelyek lehetővé teszik a sekélyebb, vagy nagyobb mélység előállítását. Ezeket néha a helyiség adottságai miatt (kiugró-beugró falak, kémények), máskor az egyhangúság megtörése, vagy néhány elem hangsúlyozása céljából alkalmazunk.
Mostanában egyre több 60 cm-nél mélyebb alsó elemsorral találkozhatunk. Természetesen így növelhető a lerakófelület nagysága, azt azonban nem szabad elfelejtenünk, hogy ha túl nagy mélységet választunk, a felső elemsor takarása miatt nem látjuk be ezt a felületet és nem is érhetjük el az oda lerakott dolgokat anélkül, hogy le kellene hajolnunk.

A felső elemsor mélysége "gyártófüggő", általában azonban 30 - 34 cm közötti méretet alkalmaznak a gyártók.nyomtatható verzió - cikk küldése emailben

copyright © 2000-2007 konyhaweb, netADmin Kft. - impresszum