Mosogatógépekről bővebben
A gépi mosogatás eredményét négy tényező - a mechanika, a kémiai anyagok, a hőmérséklet, és az idő -
határozza meg.
Vegyük most sorra ezeket a tényezőket:
- Mechanika
A kézi mosogatásnál használatos súrolószivacsot és az emberi izomzat erejét a mosogatógépek
mozgó vízzel helyettesítik. A vizet elektromos pumpák nyomják a szórókarba, mely úgy forog,
hogy az edényeket bizonyos sebességű és meghatározott nyomású víz érje. Az ételmaradékok
ezzel a módszerrel kíméletesen távolíthatók el az edényekről.
- Kémiai anyagok
A kémiai anyagok a mechanikus tényezőket támogatják.
A vízben oldott - általában por állagú -
mosogatószer elősegíti az ételmaradékok feláztatását, feloldja a lerakódott zsírokat és
fehérjéket, ill. megakadályozza a lerakódások képződését az edényen.
Az öblítőszer gondoskodik arról, hogy az edények szép fényesek legyenek. A folyamat
lényege abban rejlik, hogy az öblítő taszítja a vizet, így a megtisztított felületen
nem képződhet vízcsepp, mely a száradás után látható nyomot hagyna. Mindemellett ez
a szer a víz keménységét is jelentősen csökkenti.
Túlságosan kemény víz esetén az öblítő hatása nem biztos, hogy kielégítő. Ezt a problémát
küszöböli ki a vízlágyító berendezés, melyet minden mosogatógépbe beépítenek. Ezt a
berendezést időről időre regenerálni kell ún. regeneráló sóval. A só szükséges adagolását
a sóhiány kijelző mutatja.
folytatás >
nyomtatható verzió - cikk küldése emailben
|