Konyhaweb

Ötletek, tanácsok


Mosogatógép működés közben - Fotó: Miele Mosogatógépekről bővebben


A gépi mosogatás eredményét négy tényező - a mechanika, a kémiai anyagok, a hőmérséklet, és az idő - határozza meg.
Vegyük most sorra ezeket a tényezőket:

 • Mechanika

  A kézi mosogatásnál használatos súrolószivacsot és az emberi izomzat erejét a mosogatógépek mozgó vízzel helyettesítik. A vizet elektromos pumpák nyomják a szórókarba, mely úgy forog, hogy az edényeket bizonyos sebességű és meghatározott nyomású víz érje. Az ételmaradékok ezzel a módszerrel kíméletesen távolíthatók el az edényekről.

 • Kémiai anyagok

  A kémiai anyagok a mechanikus tényezőket támogatják.

  A vízben oldott - általában por állagú - mosogatószer elősegíti az ételmaradékok feláztatását, feloldja a lerakódott zsírokat és fehérjéket, ill. megakadályozza a lerakódások képződését az edényen.

  Az öblítőszer gondoskodik arról, hogy az edények szép fényesek legyenek. A folyamat lényege abban rejlik, hogy az öblítő taszítja a vizet, így a megtisztított felületen nem képződhet vízcsepp, mely a száradás után látható nyomot hagyna. Mindemellett ez a szer a víz keménységét is jelentősen csökkenti.

  Túlságosan kemény víz esetén az öblítő hatása nem biztos, hogy kielégítő. Ezt a problémát küszöböli ki a vízlágyító berendezés, melyet minden mosogatógépbe beépítenek. Ezt a berendezést időről időre regenerálni kell ún. regeneráló sóval. A só szükséges adagolását a sóhiány kijelző mutatja.  folytatás >

  [1] 2
  nyomtatható verzió - cikk küldése emailben

copyright © 2000-2007 konyhaweb, netADmin Kft. - impresszum