Válasz az NK-kérdésre
Az ivóvíz élvezeti értékét, illetve hatékonyságát mosogatás vagy mosás esetén részben a
keménysége határozza meg. Minél keményebb a víz, annál jobb ízű, tehát annál kedvezőbb az
iváshoz és a főzéshez, ugyanakkor mosogatás esetén lágyítást igényel.
Mivel a hazai vezetékes vizek keménysége igen változatos képet mutat, gyakran tesszük fel a
kérdést, hogy vajon lakóhelyünkön milyen az NK° (vízkeménységi fok) értéke. Különösen akkor
fontos ez, amikor új mosogatógépet vásárolunk, hiszen csak az NK érték pontos beállításával
érhetünk el optimális eredményt a mosogatás során, illetve csak így használ fel készülékünk
megfelelő mennyiségű vízlágyító sót a regeneráláshoz.
A legújabb mosogatógépeknél egy - a készülék ajtajába épített - szenzor figyeli a vízkeménységet.
Minden mosogatási folyamat végén megvizsgálja a vízkőtartalmat. A szabad szemmel nem látható
lerakódásokat is észleli, és ha ilyet talál, azonnal megkezdi a regenerálást. A folyamat lényege,
hogy úgy szabályozza a vízkeménységet, hogy az vízkőlerakódás nélküli mosogatást eredményezzen,
megkímélve ezzel a háziasszonyokat a víz keménységi fokának mérésétől, ugyanakkor biztosítva a
tökéletes tisztaságot az edények számára.
 |
Az infravörös led fénysugara ferdén hatol be az üvegspirálba, ahol a megtett
út során mintegy kétszázszor visszaverődik. |
 |
1. Lerakódásmentes visszaverődés:
Ha az üvegspirál lerakódásmentes, a fénysugár veszteség nélkül keresztülhalad
rajta, és a fotocella a fény teljes intenzitását méri.
2. Visszaverődés lerakódással:
Ha az üvegspirálban vízkőlerakódások találhatók, a fénysugár minden egyes visszaverődésnél
veszít erősségéből (a szóródásnak köszönhetően), és így egy nagyon legyengült fény érkezik
a fotocellához.
|
[1]
nyomtatható verzió - cikk küldése emailben
|