Konyhaweb

Ötletek, tanácsok


Válasz az NK-kérdésre


Fotó: Miele Az ivóvíz élvezeti értékét, illetve hatékonyságát mosogatás vagy mosás esetén részben a keménysége határozza meg. Minél keményebb a víz, annál jobb ízű, tehát annál kedvezőbb az iváshoz és a főzéshez, ugyanakkor mosogatás esetén lágyítást igényel.
Mivel a hazai vezetékes vizek keménysége igen változatos képet mutat, gyakran tesszük fel a kérdést, hogy vajon lakóhelyünkön milyen az NK° (vízkeménységi fok) értéke. Különösen akkor fontos ez, amikor új mosogatógépet vásárolunk, hiszen csak az NK érték pontos beállításával érhetünk el optimális eredményt a mosogatás során, illetve csak így használ fel készülékünk megfelelő mennyiségű vízlágyító sót a regeneráláshoz.

A legújabb mosogatógépeknél egy - a készülék ajtajába épített - szenzor figyeli a vízkeménységet. Minden mosogatási folyamat végén megvizsgálja a vízkőtartalmat. A szabad szemmel nem látható lerakódásokat is észleli, és ha ilyet talál, azonnal megkezdi a regenerálást. A folyamat lényege, hogy úgy szabályozza a vízkeménységet, hogy az vízkőlerakódás nélküli mosogatást eredményezzen, megkímélve ezzel a háziasszonyokat a víz keménységi fokának mérésétől, ugyanakkor biztosítva a tökéletes tisztaságot az edények számára.

Az infravörös led fénysugara ferdén hatol be az üvegspirálba, ahol a megtett út során mintegy kétszázszor visszaverődik.
1. Lerakódásmentes visszaverődés:
Ha az üvegspirál lerakódásmentes, a fénysugár veszteség nélkül keresztülhalad rajta, és a fotocella a fény teljes intenzitását méri.

2. Visszaverődés lerakódással:
Ha az üvegspirálban vízkőlerakódások találhatók, a fénysugár minden egyes visszaverődésnél veszít erősségéből (a szóródásnak köszönhetően), és így egy nagyon legyengült fény érkezik a fotocellához.

[1]
nyomtatható verzió - cikk küldése emailben

copyright © 2000-2007 konyhaweb, netADmin Kft. - impresszum