Konyhaweb

Ötletek, tanácsok


Guinness rekordok könyvébe illő óriás főzőlap


Óriás főzőlap - Fotó: Schott 2002-ben ünnepelte a Schott cég az ötvenmilliomodik üvegkerámia főzőlap előállítását. Ez a szám egyértelmű bizonyítéka a "Ceran" technológia jelentőségének, mely a főzőkészülékek világát forradalmasította.

A nemmindennapi alkalomra egy óriás üvegkerámia lapot készített a gyár, amely a szokatlan számhoz illően maga is különleges volt. A 3,2 méter hosszú és 1,2 méter széles főzőlap ugyanis pontosan 14-szer nagyobb, mint egy hagyományos főzőfelület.

Elkészítése 10 hétig tartott, és a legmagasabb követelményeknek megfelelő precizitást igényelt. A normális (4 mm-es) lapvastagság megtartása mellett ugyanis ennél a méretnél az üvegkerámia olyan rugalmas volt, hogy úgy hajlott, mint egy papírlap. (Ha ezt a méretet arányosan lekicsinyítenénk, akkor a hagyományos üvegkerámia főzőlapok vastagsága 0,3 mm lenne.)

A 40 főzőzónából álló rekord készülék teljesítményfelvétele 65 kW, ami egy családi ház egy napi áramfogyasztásának felel meg.

Az óriás főzőlap a Schott soha nem hanyatló kreativitásáról tett tanúbizonyságot, mely minden esetben megnyilvánul az újdonságok fejlesztése terén. Ez biztosítja az alapokat ahhoz, hogy a "Ceran" milliószoros sikertermék lehessen.


Schott történelem

  • 1971 Kezdetét veszi az üvegkerámia főzőfelület hódító hadjárata. A kölni vásáron bemutatják az üvegkerámia főzőlappal ellátott tűzhely prototípusát.
  • 1973 Megkezdődik az üvegkerámia főzőfelületek szériagyártása.
  • 1977 A nevesebb német készülékgyártók programjában megjelenik a "Ceran".
  • 1980 Elkészül az egymilliomodik üvegkerámia főzőfelület.
  • 1989 Előállítják a tízmilliomodik "Ceran" lapot.
  • 2002 Ötvenmillió: a mágikus darabszám elérése. Ha az összes eddig elkészült "Ceran" lapot egymás mellé tennénk, egy 30 000 km hosszú csíkot kapnánk, mely háromnegyede a Föld kerületének.
[1]
nyomtatható verzió - cikk küldése emailben

copyright © 2000-2007 konyhaweb, netADmin Kft. - impresszum