Konyhaweb

Ötletek, tanácsok


Mindentudó elektromos sütők - Fotó: Miele Az elektromos sütők


A ma használatos "csodamasinák" már mindent tudnak, épp csak hogy meg nem szólalnak...

De vajon tudjuk-e, hogy mik azok a lehetőségek, amiket ezek a gépek nyújtanak nekünk? Tisztában vagyunk-e azzal, hogy milyen előnyökkel jár egy többfunkciós sütő, és egyáltalán van-e fogalmunk arról, hogy az egyes sütőfunkciókat valójában miért is találták ki, mire használhatók?

Megpróbálom a lehető legrészletesebb leírást adni az elektromos sütőkről, hogy a vásárlás során a nekünk leginkább megfelelő készüléket választhassuk ki.


Sütőfunkciók:

  • Hőlégkeverés

    Hőlégkeveréssel egyszerre több szinten is süthetünk - Fotó: Gaggenau A hőlégkeverés a hőt gyorsan és egyenletesen adja át a sültnek. Egyszerre több szinten süthetünk ezzel a módszerrel különböző ételeket anélkül, hogy a fogások egymás szagát átvennék. Vigyázat! Ez a sütési mód hosszabb időn át alkalmazva kiszáríthatja az ételeket!

    Sütés hőlégkeveréssel:
    Ideális üzemmód egyszerre több tepsi (2-3 szint) pl. karácsonyi sütemény egyidejű sütéséhez. Ajánlatos a sütőt ebben az üzemmódban előmelegíteni.

    A húsok minden oldalról egyenletesen sülnek meg. A sültet a rácsra helyezzük, alá pedig zsírfogó tepsit teszünk.

    Felolvasztás:
    Alacsony hőmérsékleten (pl: 50°C-on) az "érzékeny" élelmiszereket is gyorsan és kíméletesen felolvaszthatjuk. A kiolvasztani kívánt dolgokat a rácsra helyezzük, alá pedig zsírfogó tepsit tolunk.

    Sterilizálás:
    Sterilizálás - Fotó: Gaggenau A zöldséggel vagy gyümölccsel megtöltött befőttes üvegeket állítsuk a vízzel megtöltött zsírfogó tepsibe úgy, hogy ne érjenek egymáshoz. 175°C-os hőmérsékleten addig melegítjük, míg a folyadék gyöngyözni nem kezd. Ekkor zöldségek esetén 80-100°C-on kb 30-60 percig, míg gyümölcsök esetén kikapcsoljuk a sütőt, és így 5-15 percig sterilizálunk.

    Aszalás:
    Az aszalni kívánt gyümölcsöket sütőpapírral kibélelt tepsire helyezzük. Alacsony hőmérsékleten (kb. 50°C) 12 óráig szárítjuk. A következő 12 órára kivesszük a sütőből. A folyamatot 2-3-szor megismételjük.




    folytatás >

    [1] 2
    nyomtatható verzió - cikk küldése emailben

copyright © 2000-2007 konyhaweb, netADmin Kft. - impresszum