Az elektromos sütők
A ma használatos "csodamasinák" már mindent tudnak, épp csak hogy meg nem szólalnak...
De vajon tudjuk-e, hogy mik azok a lehetőségek, amiket ezek a gépek nyújtanak nekünk?
Tisztában vagyunk-e azzal, hogy milyen előnyökkel jár egy többfunkciós sütő, és egyáltalán van-e
fogalmunk arról, hogy az egyes sütőfunkciókat valójában miért is találták ki, mire használhatók?
Megpróbálom a lehető legrészletesebb leírást adni az elektromos sütőkről, hogy a vásárlás során
a nekünk leginkább megfelelő készüléket választhassuk ki.
Sütőfunkciók:
- Hőlégkeverés
A hőlégkeverés a hőt gyorsan és egyenletesen adja át a sültnek.
Egyszerre több szinten süthetünk ezzel a módszerrel különböző ételeket anélkül, hogy a
fogások egymás szagát átvennék. Vigyázat! Ez a sütési mód hosszabb időn át alkalmazva
kiszáríthatja az ételeket!
Sütés hőlégkeveréssel:
Ideális üzemmód egyszerre több tepsi (2-3 szint) pl. karácsonyi sütemény egyidejű sütéséhez.
Ajánlatos a sütőt ebben az üzemmódban előmelegíteni.
A húsok minden oldalról egyenletesen sülnek meg. A sültet a rácsra helyezzük, alá pedig
zsírfogó tepsit teszünk.
Felolvasztás:
Alacsony hőmérsékleten (pl: 50°C-on) az "érzékeny" élelmiszereket is gyorsan és kíméletesen
felolvaszthatjuk. A kiolvasztani kívánt dolgokat a rácsra helyezzük, alá pedig zsírfogó
tepsit tolunk.
Sterilizálás:
A zöldséggel vagy gyümölccsel megtöltött befőttes üvegeket állítsuk a vízzel megtöltött
zsírfogó tepsibe úgy, hogy ne érjenek egymáshoz. 175°C-os hőmérsékleten addig melegítjük,
míg a folyadék gyöngyözni nem kezd. Ekkor zöldségek esetén 80-100°C-on kb 30-60 percig, míg
gyümölcsök esetén kikapcsoljuk a sütőt, és így 5-15 percig sterilizálunk.
Aszalás:
Az aszalni kívánt gyümölcsöket sütőpapírral kibélelt tepsire helyezzük. Alacsony hőmérsékleten
(kb. 50°C) 12 óráig szárítjuk. A következő 12 órára kivesszük a sütőből. A folyamatot 2-3-szor
megismételjük.
folytatás >
nyomtatható verzió - cikk küldése emailben
|