Konyhaweb

Ötletek, tanácsok


A színek hatása a helyiségre


A színek kifejezőereje önmagukban nem tökéletes, csak más színek társaságában képesek az általunk kívánt hatást elérni. A különböző árnyalatok kiegészítik vagy fokozzák egymást.
A színek birodalmában végtelen az egymással harmonizáló árnyalatok száma, de sajnos ugyanez vonatkozik a disszharmoniára is.
Mivel a színek közvetlen hatást gyakorolnak a hangulatra, a nem megfelelő kombináció rossz kedvet, levertséget, haragot, idegességet válthat ki. Éppen ezért a tónusokkal átgondoltan kell bánni, különösen akkor, ha a minket körülvevő négy falról van szó.

Sárga

A legfényesebb, ugyanakkor a legvilágosabb szín. Felerősít és tágassá tesz. A sárga árnyalatai derűs érzést keltenek anélkül, hogy a teret összenyomnák. A beeső fénysugarakat is barátságossá varázsolja ez a szín. Alkalmazásánál lényeges, hogy a jól megválasztott sárga falszínből az összes többi szín (bútorok, textilek, képek, stb.) kifejezően kiemelkedjen, de azzal mindig összhangban maradjon.
Narancs

A sárga és a vörös keverékéből előállított narancs élénkséget és mozgalmasságot sugároz. A stimulálótól egészen az idegesítőig terjedhet hatása. A szín intenzitásának megfelelő arányban kell állnia a felület nagyságával: minél erősebb az árnyalat, annál kisebb felületen ajánlott az alkalmazása.
Vörös

Az öntudatosság megtestesítője. Intenzitásától, illetve a mellette levő színektől függően melegséget áraszt de folytogató is lehet. A vörös alkalmazásával hatásos "színhangsúlyokat" helyezhetünk el a térben (pl. függönyök, asztalterítők, párnák vagy szőnyegek).
Fehérrel és arannyal kombinálva a pompa és a melegség tökéletes kifejezőeszköze.
Ahol a vörös meleg hatását kívánjuk erősíteni, ott a világosabb árnyalatokat (lazac, hússzín, rózsa, világos kárminpiros, tégla) alkalmazzuk. A sötétebb és barnás árnyalatú vörösek különleges "szilárd" hatást kölcsönöznek a falnak.
Barna

Padlóburkolatként a föld hangulatát idézi. A falon alkalmazva a bútor színeinek mindig alá kell rendelni, csak így érhető el, hogy hangsúlyozza berendezési tárgyainkat. A barna sárga-narancs-arany-okker színekkel kombinálva kellemes légkört teremt a lakásban. Túlságosan sötét árnyalatainak meggondolatlan alkalmazása azonban komorságot sugároz.
Zöld

A hideg és a meleg színek határán helyezkedik el ez a kék és sárga keverékéből létrejött árnyalat. Nyugtató, kiegyensúlyozó hatásával kellemessé teszi a helyiségben való tartózkodást. Sárgásabb árnyalataival melegítő, míg a kékesebbekkel hűsítő hatást érhetünk el.
Kék

Nyugtató hatása a zöldnél is erősebb. A gondolkodás és a koncentráció színe. Meleg, világos helyiségekben a középkék frissítőleg, kellemesen hűsítően hat. Étvágycsökkentő hatása miatt konyhákban csak nagyon megfontoltan alkalmazzuk.
Lila

A lila a vörös és a kék házasságából született. Karakteres jellege miatt csínján kell bánnunk vele. Ne alkalmazzuk domináns színként!
Kiválóan alkalmas figyelemfelkeltő finom hangsúlyok kifejezésére, megy más színekkel együtt érvényesül tökéletesen.
Szürke

Viszonylag semleges szín. A valóban "semleges szürke" önmagában semlegesen viselkedik, más árnyalatok közelében azonban ehhez az színhez igazodva változik: pl. egy vörösesbarnás konyhabútor mellett alkalmazva zöldesen sugárzó világos szürkét kapunk, mely a bútor komplementerének hangulatát tükrözi. Ezzel a hatással magyarázható az is, hogy a bútorok színei semleges szürke háttér előtt érvényesülnek a legjobban.
nyomtatható verzió - cikk küldése emailben

copyright © 2000-2007 konyhaweb, netADmin Kft. - impresszum