Konyhaweb

Ötletek, tanácsok
Lehet egy konyha könnyen tisztítható?


Amikor konyhánkat kiválasztjuk a külső és belső értékek mellett gondolnunk kell az ápolásra is, hiszen ez az a hely, ahol a legtöbb nehezen tisztítható anyaggal kerülünk kapcsolatba munkánk során.


Fa, festett, műanyag?

 • Természetes

  Kétség kívül a fa a legnemesebb anyag, mely a természet leheletével frissíti otthonunkat. Megjelenése - legyen az keretes szerkezet, vagy teljesen sima ajtólap - mindig elegáns, hangulata utánozhatatlan. Ápolása azonban a legnehezebb.
  Fa ajtólap - Fotó: Leicht A bútorgyártók a fa felületeket olyan lakkal kezelik, melyek az anyag természetes szépségét, erezetét és szerkezetét kiemelik, emellett védenek a konyhában fellépő szennyeződésektől. Ahhoz, hogy ez a lakkréteg ne sérüljön meg, a következőképp kell a tisztításnál eljárnunk:
  A kisebb szennyeződéseket puha, nedves bőrkendővel tisztítsuk le. A makacsabb maradványokat kézmeleg, enyhe mosószeres vízbe mártott bőrkendővel távolítsuk el. Fontos azonban, hogy mindig az erezet irányába töröljünk anélkül, hogy a felületre nyomást gyakorolnánk. A művelet végeztével puha ruha segítségével szárítsuk a bútort. A mosásnál vigyáznunk kell arra is, hogy a kendő ne legyen túl nedves, mert az ajtólap bemélyedéseiben esetleg visszamaradó vízcseppeket a fa magába szívhatja.

 • Színes

  A - tükörsima magasfényű, vagy érdes felületű, matt - festett ajtólapok a fához hasonlóan, puha, nedves bőrkendővel, míg a makacsabb szennyeződések kézmeleg, enyhe mosószeres vízben megnedvesített bőrdarabbal tisztíthatóak. Itt is vigyáznunk kell azonban, hogy a felületre ne gyakoroljunk nyomást. Dörzsölni itt sem szabad!

 • Ideális

  Műanyag bevonatú ajtólap - Fotó: Leicht A műanyag bevonatú (fóliázott) ajtólapok a legellenállóbbak a konyhai igénybevétellel szemben. Számtalan formában és színben jelenhetnek meg. A palettán megtalálhatók az élénk és pasztell színek, illetve a kiváló minőségű fautánzatok. Meleg, mosószeres vízzel lemoshatók, súrolószer, vagy súrolószer tartalmú tisztítószer használata azonban nem javasolt, viszont a makacsabb szennyeződések esetében a ruhával vagy szivaccsal való enyhébb nyomás megengedett.

 • Ami tilos

  Az erős, súrolószer tartalmú tisztítószerek a bútor felületét tönkreteszik. A bútorfényezők, folteltávolítók, körömlakk lemosók és a hígítók használata roncsoló hatásuk miatt nem ajánlott.

Belső világ

Ha a bútorok ápolásáról beszélünk, nem feledkezhetünk meg a belső "karbantartásról" sem. A tisztítás mellett - amelyre a műanyag bevonatú ajtólapoknál írtakat alkalmazzuk - elsősorban az ápolást megkönnyítő megoldásokra szeretnénk felhívni a figyelmet.

  Könnyedén kiemelhető műanyag fiókbetét - Fotó: Leicht Ha módunkban áll, válasszunk teljes kihúzású (100%-ig kigördülő) fiókot. Nem csak a használatot teszi könnyebbé ez a megoldás, hanem a tisztítást is. Könnyedén elérhetjük a leghátsó zugokat is, így még a legapróbb morzsák sem rejtőzhetnek el. Ugyancsak az egyszerű ápolást szolgálják az íves fiókoldalak és a levehető előlapok. Az előbbi a fenék és az oldallapok által közrezárt sarkok lekerekítését, és ezzel a por és az apró szennyeződések kedvenc "búvóhelyének" megszüntetését, míg az utóbbi a fiókelőlapok egyetlen, könnyed mozdulattal történő eltávolítását jeleni, hogy a morzsák a fióktestből könnyedén kiseperhetőek legyenek.

  A kivehető betétek (pl. evőeszköztartó, késtartó, tányértartó, stb.), a fiók aljára helyezhető csúszásgátló gumiszőnyegek mobilitásukkal szintén egyszerűbbé teszik a tisztítást.

  Kimondottan takarítást megkönnyítő tulajdonság a levehető ajtó. A pántokat kilazítva a front könnyedén leemelhető, hogy a szekrénytestek éleihez is tökéletesen hozzáférhessünk.

  Sarokelem körbeforduló polcokkal - Fotó: Leicht Nem csak a fiókos, de az ajtós, polcos elemek is rendelkeznek könnyen eltávolítható - így egyszerűen tisztítható - belső szerkezetekkel, betétekkel. Ilyenek a különböző kosarak (palack-, zöldség-, tisztítószertartó, stb.), de a kifordítható, vagy teljesen körbeforduló polcok is, melyek elsődleges funkciója a használat egyszerűbbé tétele.

A legrejtettebb zug

A legalaposabb nagytakarításokkor merül fel igazán az igény, hogy minden zugot tökéletesen elérhessünk. A beépített konyháknál korábban nem volt lehetőség a por és a "kis nyolclábú lakótársaink" által olyannyira kedvelt lábazati rész tisztítására. Mindannyian elképzelhetjük a bosszúságot - ha nem éppen részesei vagyunk még ma is - amikor pl. a tej kiborulva lefolyt a szekrény hátulján a földre, és a nyári melegben nem éppen kellemes szaggal töltötte el a konyhát. Mi pedig meg sem tudtuk közelíteni anélkül, hogy az egész bútort darabokra ne szedtük volna.
A mai bútorok már lábakon állnak, melyeket egyszerűen levehető lábazati lécek takarnak. Így a szekrény alatti területekhez tökéletesen hozzáférhetünk ragyogó tisztaságot tartva ott is.nyomtatható verzió - cikk küldése emailben

copyright © 2000-2007 konyhaweb, netADmin Kft. - impresszum