Konyhaweb

Ötletek, tanácsok


Lehet egy konyha könnyen tisztítható?


Fotó: Blanco Mosogatótálak, csaptelepek, hulladéktárolók

A konyhai munkafolyamatok 60%-a a mosogatótál használatával történik (gondoljunk csak az étkezések előkészítésére, az ételhez valók megtisztítására, megmosására, stb.). A mosogatótál, csaptelep és hulladékgyujtő egységéből álló mosogatóközpontok a funkcionalitás magas szintjét képviselik, ugyanis lehetővé teszik minden konyhai előkészítő munka gyors, és kényelmes elvégzését. Ezért is érdemel különös figyelmet tisztításuk.


 • Nemesacél - a konyhamesterek klasszikus anyaga

  Az elegáns és színsemleges nemesacél mosogató 18/10-es krómnikkelből készül. Sima, pórusmentes felülete higiénikus. Ellenáll a konyhai munka során használatos savaknak és lúgoknak, nem rozsdásodik, tisztítása pedig egyszerű.

  Fotó: Blanco Mosogatótálunk akkor őrzi meg eredeti szépségét, ha rendszeresen, lehetőleg minden nap ápoljuk. Használhatjuk erre a gyártók által ajánlott tisztítószereket, de az általunk használt mosogatószert is.

  Ahol nagyon kemény a víz a rendszeres ápolás mellett is előfordulhatnak vízkőlerakódások, foltok. Ezek legegyszerűbben a mosogatótál minden használat utáni szárazra törlésével előzhetők meg. Ha a foltok már kialakultak, a kereskedelemben kapható nemesacél ápolására alkalmas vízkőoldót tartalmazó tisztítószereket vethetjük be ellenük.

  Néhány jó tanács:

  • A nemesacél felületet mindig puha szivaccsal ápoljuk, hogy a karcolásokat elkerüljük.
  • Ne használjunk erős, karcoló súrolószereket sem.
  • Soha ne használjunk klór, vagy sósav tartalmú tisztítószereket, mert ezek a nemesacélt károsítják.
  • Vigyázzunk, hogy mosogatónk ne érintkezzen hosszú ideig konyhasót nagy mennyiségben tartalmazó folyadékokkal.
  • Óvjuk a tálat rozsdásodásra hajlamos tárgyakkal (pl. öntöttvas serpenyővel) való hosszabb ideig tartó közvetlen érintkezéstől. • Gránit - természetesen kőkemény

  A gránit mosogatótálak mintegy 80%-át ásványi anyag őrlemény, a fennmaradó 20%-ot műgyanta (vagy akril) alkotja. A kedvező tulajdonságú, esztétikus megjelenésű tálak anyagukban - tehát nem csak a felület - színezettek, és mintegy 300°C-ig ellenállóak a hővel szemben. Nem foltosodnak, és a konyhai munkálatok során használt savak és lúgok sem ártanak nekik. Mindezek mellett tisztításuk nagyon egyszerű.

  Fotó: Blanco A nemesacélhoz hasonlóan itt is a rendszeres ápolást ajánljuk, a gyártók által javasolt tisztítószerekkel, vagy az általunk is használt mosogatószerrel. A vízkőlerakódás megelőzése a tisztítás utáni szárazra törléssel biztosítható.
  A mosogatótálra került teát vagy kávét azonnal öblítsük le tiszta vízzel, hogy a felület foltosodását elkerülhessük. Ha mégis elszíneződne az anyag, próbálkozzunk többszöri mosogatószeres átmosással. Ha ez nem válik be alkalmazzunk meleg ecetet, vagy ecettartalmú tisztítószereket. Nagyon makacs szennyeződések esetében használjunk aktív oxigén tartalmú anyagokat (ilyenek a gépi mosogatótabletták).

  Világosabb mosogatótálaknál előfordulhat, hogy az edények csíkokban elszínezik az anyagot. Ilyenkor mosogatószerrel és a szivacs érdesebb oldalával történő tisztítással orvosolhatjuk a problémát.

  Hasznos tanácsok:

  • Soha ne tegyünk gumi alátétet a medencébe, mert az olyan anyagokat tartalmaz, a mi a felületet károsíthatja.
  • Ne használjunk a tisztításhoz oldószereket.
  • Ne tároljunk a mosogatótál alatt felbontott állapotban (kupak nélkül) tisztítószereket vagy más kémiai anyagokat (pl. oldószereket).  folytatás >

  [1] 2
  nyomtatható verzió - cikk küldése emailben

copyright © 2000-2007 konyhaweb, netADmin Kft. - impresszum