Konyhaweb

Ötletek, tanácsok


2004 konyhái


Konyhabútorok

2004-ben a konyhabútorgyártók termékei három stílusirányzatot testesítenek meg, melyek három teljesen eltérő ízlésvilágot képviselnek. Ennek megfelelően különböztetjük meg a klasszikus, az egyszerű formavilágú, ugyanakkor designorientált, valamint az egyszerűen elegáns, illetve a hagyományos értékeket képviselő vidékies stílust.

Fotó: Alno A világos árnyalatú fák továbbra is divatban maradnak. A kínálat meghatározó elemei a világos juhar, a világos bükk, a körte, valamint a tölgy, illetve ezek utánzatai. A designorientált stílusirányzat olyan újabb, egzotikus fafajtákkal bővíti a kínálatot, mint az ébenfa vagy a mahagóni.
A fadekorok mellett a színvilágot a tavaly is érvényben levő divatszínek jellemzik. A fehér, a vanília mellett a krémszín, a szürke, valamint olyan kellemes pasztell árnyalatok, mint a hárszöld, vagy a halványkék bővítik a választékot. A kínált színek egymással jól kombinálhatók. Erre leginkább a szürke és a barna színárnyalatok társítása, valamint a cappuccino- harmóniák (fehér-barna, vagy krémszín-barna) alkalmazása a jellemző.

Fotó: Alno A kellemes színárnyalatok mellett megjelennek azonban olyan markáns tónusok is, mint a mélyvörös, a sötétkék, a grafit vagy a fekete, melyek az idei évben kizárólag tükörsima felülettel, magasfényű, csillogó lakkozással vagy fóliabevonattal képzelhetők el. Kiegészítésként hűvös anyagokat - üveg, nemesacél - kínálnak a gyártók. A nem is olyan régen megjelent alumínium mára már nem tartozik igazán a kedvelt anyagok közé. Talán azért, mert az anyag használati értékei nyomába sem érhetnek esztétikus megjelenésének.


Munkalapok

Fotó: Leicht A tavalyi évhez hasonlóan a munkalapok vastagsága egyre nő. A 4 cm-es méretek mellett igen gyakori a nagyobb, 6, 8, vagy akár a 10 cm-es vastagság is. Ezzel a konyhák hangsúlyos elemévé növik ki magukat a munkafelületek. Talán ezért kapnak egyre jelentősebb szerepet a konyhaberendezésben.

A választék sokszínűsége a számtalan dekorban, a kínált anyagokban és a fent említett vastagságnövekedésben nyilvánul meg. A dekorpalettán leginkább a kőutánzatok dominálnak, a legkülönbözőbb színekben. A gránit, márvány, pala és mészkő mintázatokat alumínium vagy multiplex szegők teszik hangsúlyosabbá. A melegebb árnyalatok kedvelőinek fa mintázatú dekorok széles választékát is kínálják a gyártók.

Fotó: Leicht Az igazán reprezentatív konyhák azonban el sem képzelhetők valódi kőből készült munkafelület nélkül. Mivel a teljesen tömör felületek szállítása és szerelése szinte lehetetlen lenne, ezért ezek ún. könnyített formában készülnek. Egy erre a célra szerkesztett fém vázra - mely a felület stabilitásáról gondoskodik - 1 cm vastag kő kerül. A keletkezett üregeket pur-habbal töltik ki, így biztosítva a könnyebb szállítás és szerelés feltételeit.
A korábbi évekhez hasonlóan a nemesacél felületű konyhapultokat az idén is előszeretettel használják majd a konyhatervezők.

Egyre több munkalapgyártó kínálja termékeit 70 vagy 75 cm-es mélységben, hogy a megfelelő alsó szekrényekhez társítva azok minél nagyobb befogadóképességgel rendelkezzenek.
folytatás >

[1] 2
nyomtatható verzió - cikk küldése emailben

copyright © 2000-2007 konyhaweb, netADmin Kft. - impresszum