Konyhaweb

Konyhatervezés

Megálmodott konyha


Mindenki életében eljön az a pillanat, amikor új lakásba, házba költözik, vagy egyszerűen csak felújítja, átalakítja eddigi életterét. Bármelyik esetről is beszélünk, mindkettő sarkalatos pontja az új konyha megtervezése. Valakinek ez szórakozást, másoknak iszonyatos terhet jelent, de egy biztos, a változtatás nem egy-két évre szól, új konyhánk jó esetben hosszú ideig, akár évtizedekig is, szolgál majd minket. Éppen ezért talán felesleges is ecsetelnem, mennyire megfontoltan, körültekintően kell eljárunk.

Ha tapasztalt háziasszonyok vagyunk, sokat sürgünk-forgunk konyhánkban, némi előnyünk van az új berendezés megtervezésekor, hiszen gyakorlatban mutatkozik meg, mely elvárásainknak felel meg már meglévő konyhánk, és mely funkciókat nem képes teljesíteni. Ezeket a tapasztalatokat érdemes hasznosítani, a hibákat pedig kijavítani.

Ha már nagyjából kialakult egy kép, egy kívánságlista arról, hogy mit szeretnénk, érdemes nyakunkba venni a várost, és egy szimpatikus konyhastúdiót felkeresni, ahova célszerű magunkkal vinni egy méretezett alaprajzot a berendezendő helyiségről.
Konyhatervezőnkkel hosszas beszélgetést fogunk folytatni, amelynek során mi, mint leendő megrendelők elmondjuk a szakembernek elképzeléseinket, legyen szó határozott, konkrét tervről, vagy csak ennek sziluettjeiről.

A beszélgetés során szó esik majd a helyiség adottságain és az elképzeléseken túl olyan dolgokról is, melyek látszólag nem kapcsolódnak a témához, mint pl. a háztartásunkban élők száma, életkora, hogy ki szokott és milyen gyakran főzni, vagy hogy milyen gyakran járnak hozzánk vendégek és hányan. Ezeken a furcsának ható kérdéseken ne lepődjünk meg, hiszen egy - az adott személyek igényeihez és adottságaihoz tökéletesen igazodó - jól működő konyha megtervezéséhez nélkülözhetetlen információt nyújtanak. Ezután a szakember elmondja, hogy ő mit talál előnyösnek, illetve milyen hátrányokat lát elképzeléseinkben. Szó kell hogy essen még az időbeli és az anyagi korlátokról is.

Ezt követően elkészül egy vázlatos, skiccszerű terv jövőbeli konyhánkról. Ezzel együtt szintén kézhez kell kapnunk egy költségkalkulációt. Mindezeket egyelőre csak vázlatosan, és ha a megbízónak, azaz nekünk, megfelelnek az előzetes spekulációk, csak akkor léphetünk tovább, ellenkező esetben búcsút kell venni egymástól.

A következő lépés egy ún. helyszíni felmérés, mely során a konyhastúdió dolgozói a helyiség minden szegletét mérőszalag alá veszik. Nem csak a falak hosszát mérik meg, hanem a falak által bezárt szöget, az ablakok és ajtók pontos helyét. Feltérképezésre kerülnek a víz, a lefolyó, a gáz, illetve az elektromos csatlakozási pontok is.

A vázlatos terv átbeszélése után, valamint a felmérés eredményének ismeretében a terv pontosításra kerül. Ez több lépcsőben is történhet, mindaddig, míg elképzeléseink és lehetőségeink teljesen átfedik egymást.

A papírmunka - azaz a tervezési folyamat - végét az írásbeli ajánlat (mely lehet egyben a szerződés is) jelenti, amely tartalmazza az összes szóban forgó tételt cikkszámmal, darabszámmal, méretekkel, stb., valamint a költségeket, egyben, vagy tételekre bontva.

Ezen kívül kézhez kell kapnunk egy ún. installációs tervet, amely az elektromos csatlakozásokat, víz, lefolyó, illetve gáz kiállásokat jelzi, azok pontos elhelyezkedését tünteti fel. Ezzel az ábrával fordulunk a víz-, villany- és a gázszerelőhöz. Egyes konyhastúdiók ezt kiegészíthetik olyan műszaki mellékletekkel is, ami technikai információkat tartalmaz, mint pl. a fűtőtest elhelyezése, vagy a csempe helye.

Végül egy jó tanács: mindig érdeklődjünk utána, hogy a megadott ár pontosan mit tartalmaz, magában foglalja-e a tervezés díját, a berendezés helyszínre szállítását és az összeszerelést, vagy erre külön erőforrásokat kell majd mozgósítanunk. Fontos még tudni a szervízfeltéreleket, illetve a garanciális lehetőségeket.

Még ha a sok tennivaló egy kicsit riasztóan is hat, ne feledjék, egy jól megtervezett és kivitelezett konyha évekig megkönnyíti munkánkat, és amellett, hogy tükrözi egyéniségünket, esztétikai örömet is okoz.

2007. 10.


Kapcsolódó cikkek

nyomtatható verzió - cikk küldése emailben

copyright © 2000-2007 konyhaweb, netADmin Kft. - impresszum