Konyhaweb

Konyhai világítás

A világítás alapjai


A lakás helyiségeinek megvilágításakor elsődleges fontosságú az egyenletes, tartós fény biztosítása. A konyha azonban kiemelt fontosságú élettér, mely egyben a legfontosabb otthoni munkahely is. Az itt végzett tevékenyéségek sokféleségéből adódóan az eltérő funkciójú világítótestek megfelelő kombinációját kell megtalálni. Azonban minden az alapoknál kezdődik.

Általános megvilágítás: a világítás váza

Az általános megvilágítás a konyha egészének megvilágítását jelenti, arra szolgál, hogy tájékozódni tudjunk a helyiségben. Régebben a háziasszonynak meg kellett elégedni a mennyezetre szerelt egyetlen fényforrással. Ez rendkívül szerencsétlen megoldás, hiszen így folyamatosan háttal állunk a fénynek és saját magunk, de még a felső szekrények is leárnyékolják a munkafelületet.

Tájékozódást segítő általános világítás - fotó: Alno

Az általános világítás értéke mintegy 300 lux, ennek a fénynek a helyiségben megközelítőleg egyenletesen kell eloszlani. Ezt kell kiegészíteni a különböző részletek megfelelő, árnyékmentes megvilágításával.
Hogy az alapvilágítás optimális legyen, legalább két fényforrásra van szükség. Általában függesztett vagy mennyezeti lámpatestet alkalmazunk, de megoldható falikarral vagy rejtett világítással is. Ezekben az esetekben az energiatakarékos égő megfelelő választásnak bizonyul.


A kulináris élvezetet a fény is fokozza

Az étkezőasztal külön figyelmet kap, hiszen általában központi helyet foglal el a konyhában. A világítás megtervezésekor szem előtt kell tartani az asztal formáját és méretét. Optimális esetben a fényforrás az egész asztal felületét és annak közvetlen környezetét is megvilágítja. A lehetőségek száma szinte végtelen, rendkívül sokféle lámpa és csillár közül választhatunk.

Étkezőasztal látványos megvilágítása - fotó: Hülsta

Hogy elkerüljük az étkezők szemébe világítást, a vakítást, kb. 60 cm legyen a fényforrás távolsága az asztallaptól. Így a lámpaernyő éppen a szemmagasság fölé esik, így az egymással szembe ülők szemkontaktusát sem zavarja. Praktikus megoldás az szabályozható magasságú és fényerősségű lámpa, mely nemcsak az evéshez, de a leckeíráshoz is megfelelő világosságot biztosít, ám a vacsora befejezését követően kisebb fényerőre állítva kellemes hangulatot teremthet a családi beszélgetésekhez.

2007. 09.


Kapcsolódó cikkek

nyomtatható verzió - cikk küldése emailben

copyright © 2000-2007 konyhaweb, netADmin Kft. - impresszum