Konyhaweb

Konyhai világítás

Funkcionális világítás: előtérben a biztonság


A konyhában, akár csak a lakás más helyiségében bizonyos tevékenységekhez több fény szükséges, mint általában. Ilyen terület a munkapult, a mosogató, a tűzhely, és nem árt, ha a szekrények mélyét is kivilágítjuk.
Elöljáróban érdemes azt tudni, hogy a funkcionális fények az általános világítást egészítik ki, de nem csak egy egyszerű "pótfényforrásról" van szó.


Elengedhetetlen mérlegelni, hogy mennyi fényre van szükségünk a fent említett, problémás helyeken. A szükséges fény irányára is ügyelni kell, hiszen éppen azt szeretnénk elérni segítségükkel, hogy zavartalanul, jobb látási körülmények közepette, árnyékmentesen tudjunk dolgozni. Az esetleges vakítást fényelterelők és ernyők segíthetnek kiküszöbölni. A gördülékeny munkavégzéshez ajánlott fényerősség kb. 500 lux.

A funkcionális világítást általában hagyományos izzólámpák segítségével valósítják meg. Ellenük szól az a tény, hogy a megfelelő teljesítményen való üzemeléskor melegítenek, tehát figyelni kell a hőhatásra.

A helyi világítás megoldható fénycsövekkel is. Utóbbiak különlegesen jó szolgálatot tesznek nagy munkaterületek vakításmentes megvilágításakor, emellett kicsi a hő-, de nagy a fényteljesítményük. Jó, ha hálózati csatlakozó aljzatuk is van, mert így mindig van szabad konnektor a különböző háztartási eszközök, gépek számára. Hátrányuk azonban, hogy bekapcsoláskor villoghatnak, ami a szemnek nagyon zavaró.

Munkapult megvilágítása - fotó: Alno

A munkapultok megvilágításának legészszerűbb módja a felső szekrények vagy polcok aljához rögzített, vagy oda beépített világítótestek alkalmazása. Ezek optimális távolsága a munkafelülettől legalább 50 cm. Ugyanígy járhatunk el a mosogatótál környékén is. A helyi világítást úgy tervezzük, hogy arról a helyről lehessen kapcsolgatni a fényforrásokat, amelyet megvilágítanak.
Léteznek olyan világítótestek, melyek halogénlámpás fejei nemcsak mozgathatóak, hanem egy sínen is tologathatóak, így oda pozícionálhatók, és fényük oda irányítható, ahol éppen szükség van rájuk.
De a piacon már olyan fényforrásokat is kínálnak, melyek az alsó és felső elemsor közötti részre szerelhetők - elsősorban a felső szekrények aljára - és konyhai eszközöket tartó rúdrendszerrel kombináltak, így a főzés során használt eszközöknek is helyet biztosítanak.

A tűzhely megvilágítását általában a páraelszívóba szerelt fényforrás adja.

A megvilágított elemek belseje jobban áttekinthető - fotó: Alno

Az általános megvilágítás feladata az is, hogy elegendő fényt biztosítson a szekrények és fiókok biztonságos használatához. Ezt a funkciót azonban nem minden esetben sikerül maradéktalanul teljesíteni, így nagyon praktikus, ha olyan fiókot tervezünk konyhánkba, amelyet ha kihúzunk, felkapcsolódik benne egy lámpa, mely betoláskor elalszik. Így mindig tökéletesen átlátjuk tartalmát, és nem kell az egész fiókot kipakolni, ha valamire szükségünk van. Ugyanezt a megoldást alkalmazhatjuk sarokelemeknél, vagy felső szekrényelemeknél is.

A helyi megvilágítás egyetlen buktatója a túl sok fény és a túl erős kontraszt lehet. Ügyeljünk arra, hogy a funkcionális megvilágítás maximum háromszor lehgyen erősebb a környezet megvilágításánál. Ez az arány még nem megterhelő a szemnek. Praktikus tehát olyan fényforrást választani, amely fényerőssége szabályozható.
Ne feledkezzünk meg ebben az esetben sem a gondos tervezésről, hiszen méternyi kábelekkel kell számolnunk, amelyek nem nyújtanak különösebben esztétikus látványt.

2007. 09.


Kapcsolódó cikkek

nyomtatható verzió - cikk küldése emailben

copyright © 2000-2007 konyhaweb, netADmin Kft. - impresszum