Konyhaweb

Konyhai világítás

Fényjáték


A fény nem csak arra szolgál, hogy megvilágítsa lakásunk helyiségeit, hanem egyfajta hangulatfelelős is. Még az alapvetően munkavégzés célját szolgáló helyiségben, a konyhában is vannak olyan résztletek, tárgyak, amelyekre jó ránézni, és szeretnénk kiemelni valahogyan a többi közül. Ebben segít nekünk a fénnyel való játék, a megvilágítás.

hangulatvilágítás - fotó: Comprex A hangulatvilágítás alapvetően soha sem túl fényes, tehát nem ad erősebb fényt, mint az általános világítás. Éppen ezért jó, ha fényerőssége az alkalomhoz illően szabályozható. Valójában hangulatvilágítás lehet már egy szál gyertya is, de nagyon gazdag a választék az "igazi" dekorációs világítások között.

A legelterjedtebb és talán legegyszerűbb megoldás a mennyezetre függesztett csillár. Népszerűségét az is fokozza, hogy manapság már rengeteg búra közül válogathatunk, a díszes antiktól kezdve az egyszerű vonalvezetésű modernig, vagy a manapság hódító útra indult retró stílusúig.
Szintén mindenki ismeri a falikaros megvilágítást is. A formával és a világító testek számával tetszés szerint játszhatunk, csak arra érdemes figyelni, hogy a falikarokat maximum 3 méter távolságra helyezzük el egymástól.

Nagyon látványos megoldást nyújtanak a fénycsöves vagy LED-es üvegpolcok, amelyekre szikrázóan csillogó kristálypoharakat, vagy bármilyen szép tárgyat helyezhetünk. Ezek a polcok kaphatók fehér, de akár színes fényt kibocsátó változatban is.

Világító üvegpolcok - fotó: Alno

Továbbfejlesztett változata az úgy nevezett Twin-Light (ikerfény) polcok, amelyek érdekessége, hogy nemcsak egy világító dekorpolc, hanem a munkafelület megvilágítása is egyben, hiszen fölfele és lefele egyaránt fényt bocsát ki.

Új ötlet a MagicLine néven ismertté vált világítási módszer. Rövid összefoglalva az elnevezés egy világító, nagyon egyszerűen felragasztható csík, amellyel bármelyik konyhaszekrény vagy polc kiemelhető.

Ha nagy térrel rendelkezünk, igazán látványossá tehetjük olyan felületekkel, falakkal, amelyek világítanak, ha kell, nem is egy színben. A feltűnő és teljesen újszerű ötlet megvalósításához kiválóan alkalmasak a LED-ek.
Ellenben egy csipetős, mozgatható fejű lámpa a legapróbb helyen is elfér, sőt bármilyen "fényszűkében" a segítségünkre lehet konyhán innen és túl.

Ha valamilyen különlegesen szép tárgyunk van, és szeretnénk fény segítségével kiemelni környezetéből, akkor semmiképpen se válasszunk harsány színű és feltűnő formájú világítótestet, mert ebben az esetben nem a lámpa a lényeges. Keskenyen vagy szélesen sugárzó hagyományos vagy halogénlámpát, esetleg mobil flood és spotlámpákat is használhatunk erre a célra. Ha pedig fentről szeretnénk megvilágítani büszkeségünket, megtehetjük sínekre szerelt lámpa segítségével.

Egy dologra azonban mindenképpen figyelnünk kell: a tükröződésre. Amennyiben megtaláltuk kedvenc tárgyunk számára a méltó helyet, járjuk körbe, és minden irányból vizsgáljuk meg, hogy nem tükrözodik-e, mert az teljes mértékben tönkreteheti az összképet. Ha elforgatható mennyezeti lámpánk van, a fényt 30 fokos szögben irányítsuk a tárgy közepére.

Ha ezekből az ötletekből sem találjuk a számunkra megfelelőt, ne keseredjünk el, a teljesség igénye nélkül készült ez az összefoglaló, hiszen ma már rengeteg forma és technika létezik arra, hogy látványos fényben ússzon konyhánk, étkezőnk.

2007. 09.


Kapcsolódó cikkek

nyomtatható verzió - cikk küldése emailben

copyright © 2000-2007 konyhaweb, netADmin Kft. - impresszum