"És lőn világosság"
A fények és színek döntően befolyásolják hangulatunkat. Mindkettő az egészség és a kellemes közérzet
forrása, már csak azért is, mert a külvilágból érkező információk csaknem 80%-át szemünkön keresztül
érzékeljük. Éppen ezért nagyon fontos, hogy lakóterünkben alaposan megfontoljuk, milyen módon szeretnénk
azt megvilágítani.
Természetesen a legjobb a természetes
A felújításra szoruló vagy új konyha tervezésekor a konyhabútor és a munkafelület kiválasztására
fektetjük a hangsúlyt. Ellenben a konyha megvilágítása relatív kevés figyelmet kap, pedig nem győzzük
hangsúlyozni, hogy a lakás ezen helyisége munkaterület, ahol a nem megfelelő megvilágítás nemcsak egészségtelen,
hanem balesetveszélyes is.
Fontos szempont, hogy a konyha rendelkezzen természetes megvilágítással is, mert a mesterséges fény nem
tesz jót a szemnek hosszú távon.
Hogy mennyi fény jut lakásunkba, ez függ a tájolástól, az ablakok méretétől, valamint a külső környezeti
adottságoktól (előtető, fák, stb.) is. A legszerencsésebb a nyugati fekvésű konyha, ekkor jutunk a legtöbb
természetes fényhez. Ha ehhez még nagy ablak is társul, akkor feltétlenül gondoskodjunk a megfelelő
árnyékolásról. Déli, dél-keleti, keleti tájolás a leginkább problémamentes, ekkor még különösebben az
árnyékolással sem kell foglalkozni, mert a délelőtti napsütés nem forrósítja fel a konyhát. Ha tehetjük,
északi fekvésű konyhát semmiképpen se válasszunk, mert az szinte mindig sötét, hideg és barátságtalan.
Elengedhetetlen kiegészítő: a világítás
Bármilyen tájolású is konyhánk, mesterséges, kiegészítő fényről mindenképpen gondoskodnunk kell, hiszen
gyakran csak este, napnyugta után jutunk el a konyhai tevékenység végzéséhez.
A helyiség különböző pontjain - a betöltött funkciótól, az ott elhelyezett berendezéstől és a végzett
tevékenységtől függően - eltérő erősségű fényre van szükség. Ennek megfelelően - a konyha esetében - három
világítástípust különböztetünk meg: az általánost, a funkcionálist és a kiemelő vagy dekorációs világítást.
Mivel a világítás fontossága az első hagyma megtisztításakor egyértelművé válik, már a tervezés fázisában
pontosan meg kell határozni, hogy a teret hol, mennyire és milyen világítótesttel szeretnénk fénybe
öltöztetni. Ma már a gyártók és kivitelezők alig-alig ismernek lehetetlent, így a speciális megoldások
kiötlése sem okozhat problémát.
Bármelyik világításról legyen is szó, fontos tudni, hogy energiát spórulhatunk meg, ha tisztán tartjuk a
lámpák búráit, üvegeit és a műanyag fényszórókat, ugyanis a por és a piszok zavarják a fénykibocsátást.
Ha a lámpatest tiszta, kisebb lámpateljesítmény mellett is ugyanakkora fényt nyerünk.
2007. 09.
Kapcsolódó cikkek
nyomtatható verzió - cikk küldése emailben
|