Konyhaweb

Konyhai világítás

"És lőn világosság"


A fények és színek döntően befolyásolják hangulatunkat. Mindkettő az egészség és a kellemes közérzet forrása, már csak azért is, mert a külvilágból érkező információk csaknem 80%-át szemünkön keresztül érzékeljük. Éppen ezért nagyon fontos, hogy lakóterünkben alaposan megfontoljuk, milyen módon szeretnénk azt megvilágítani.

Természetesen a legjobb a természetes

A felújításra szoruló vagy új konyha tervezésekor a konyhabútor és a munkafelület kiválasztására fektetjük a hangsúlyt. Ellenben a konyha megvilágítása relatív kevés figyelmet kap, pedig nem győzzük hangsúlyozni, hogy a lakás ezen helyisége munkaterület, ahol a nem megfelelő megvilágítás nemcsak egészségtelen, hanem balesetveszélyes is.

A konyha rendelkezzen természetes megvilágítással - fotó: Franco & Stefano Fontos szempont, hogy a konyha rendelkezzen természetes megvilágítással is, mert a mesterséges fény nem tesz jót a szemnek hosszú távon.
Hogy mennyi fény jut lakásunkba, ez függ a tájolástól, az ablakok méretétől, valamint a külső környezeti adottságoktól (előtető, fák, stb.) is. A legszerencsésebb a nyugati fekvésű konyha, ekkor jutunk a legtöbb természetes fényhez. Ha ehhez még nagy ablak is társul, akkor feltétlenül gondoskodjunk a megfelelő árnyékolásról. Déli, dél-keleti, keleti tájolás a leginkább problémamentes, ekkor még különösebben az árnyékolással sem kell foglalkozni, mert a délelőtti napsütés nem forrósítja fel a konyhát. Ha tehetjük, északi fekvésű konyhát semmiképpen se válasszunk, mert az szinte mindig sötét, hideg és barátságtalan.


Elengedhetetlen kiegészítő: a világítás

Bármilyen tájolású is konyhánk, mesterséges, kiegészítő fényről mindenképpen gondoskodnunk kell, hiszen gyakran csak este, napnyugta után jutunk el a konyhai tevékenység végzéséhez.
A helyiség különböző pontjain - a betöltött funkciótól, az ott elhelyezett berendezéstől és a végzett tevékenységtől függően - eltérő erősségű fényre van szükség. Ennek megfelelően - a konyha esetében - három világítástípust különböztetünk meg: az általánost, a funkcionálist és a kiemelő vagy dekorációs világítást.

A világítás pontos tervezést igényel - fotó: Ewe

Mivel a világítás fontossága az első hagyma megtisztításakor egyértelművé válik, már a tervezés fázisában pontosan meg kell határozni, hogy a teret hol, mennyire és milyen világítótesttel szeretnénk fénybe öltöztetni. Ma már a gyártók és kivitelezők alig-alig ismernek lehetetlent, így a speciális megoldások kiötlése sem okozhat problémát.

Bármelyik világításról legyen is szó, fontos tudni, hogy energiát spórulhatunk meg, ha tisztán tartjuk a lámpák búráit, üvegeit és a műanyag fényszórókat, ugyanis a por és a piszok zavarják a fénykibocsátást. Ha a lámpatest tiszta, kisebb lámpateljesítmény mellett is ugyanakkora fényt nyerünk.

2007. 09.


Kapcsolódó cikkek

nyomtatható verzió - cikk küldése emailben

copyright © 2000-2007 konyhaweb, netADmin Kft. - impresszum