Konyhaweb
Almás óra

A kissé megunt külsejű, ám még tökéletesen működő szerkezet most fantasztikus köntösben születik újjá. A vidékies stílus kedvelőinek konyhájában mutat igazán jól ez a bájos, almás óra.

Szükséges kellékek:

  • 1 db megunt óra
  • 1 db almás szalvéta
  • bordó hobbi festék
  • sárga hobbi festék
  • decoupage ragasztólakk (szalvétalakk)
  • 2 fázisú repsztőlakk
  • hússzínű színesceruza
  • sötétbarna patina (festék)
  • csiszolópapír
  • felirat és számok (itt tölthető le)1. Az órát szétszedjük

A keretet és az üveget leemeljük. A mutatókat óvatosan leszedjük, az óraszerkezetet kiszedjük, félretesszük. A hátlapot levesszük. A darabokat óvatosan megtisztítjuk.


2. Előkészítjük a hátlapot

A hátlapot lefestjük sárgára. Ha szükséges, több réteg festéket viszünk fel a tökéletes takaráshoz. Hagyjuk megszáradni.


3. Az alámákat felragasztjuk

A szalvétából kivágjuk az óralapra illeszkedő motívumot. A két alsó fehér réteget eltávolítjuk, a felső, színes réteget ráfektetjük a hátlapra. Ceruzával halványan körülrajzoljuk, majd leemeljük. A hátlapot egyenletesen bekenjük decoupage ragasztóval, úgy, hogy kb. 3 mm-t ráhagyunk a körvonal körül. Óvatosan ráhelyezzük a mintát és vigyázva, nehogy összegyűrődjön vagy kiszakadjon finoman rásimítjuk. Átkenjük szalvétaragasztóval. Hagyjuk megszáradni.


4. Antikoljuk a mutatókat

A mutatókat egyenetlenül bekenjük a sötétbarna patinával úgy, mintha az idő "koptatta" volna meg. Ha megszáradt, selyemfényű lakkal felületkezeljük.

5. Antikoljuk a hátlapot

A megszáradt hátlapot bordó festékkel antikoljuk: Száraz ecsetre kis festéket teszünk, és azt az eredeti festési irányra merőlegesen, szinte alig hozzáérve, nagyon óvatosan visszük fel a felületre. Várjunk, míg megszárad.


6. A keret festése

A keretet lefestjük fehérre, majd több réteg festékkel (a tökéletes fedés érdekében) bordóra. Ha megszáradt, a széleit csiszolópapírral finoman megdörzsöljük, kicsit megkoptatjuk.


7. Feliratok

Ismét elővesszük az óralapot. Rámásoljuk a feliratot és a számokat (letölthető a kellékek sorból). Sötétbarna hobbi festékkel kifestjük.


8. Lakkozás

Az almás alapot tökéletes száradás után kétfázisú repesztő lakkal (a használati utasítást követve) lelakkozzuk. Csiszolópapíron lereszeljük a hússzínű ceruza hegyét és a keletkezett repedésekbe dörzsöljük kis szivaccsal vagy fültisztító pálcikával. Már nem lakkozzuk, az óralap elé kerülő üveg fogja védeni.


9. Összeállítjuk az órát

Az alapot ráhelyezzük a tartóra, melyben az óraszerkezet is található. Visszatesszük a mutatókat, ráillesztjük az üveget és a keretet és összecsavarozzuk.


Szöveg és képek: kw
2006.08


nyomtatható verzió - cikk küldése emailben

copyright © 2000-2007 konyhaweb, netADmin Kft. - impresszum