Konyhaweb

Kreatív Ötletház
Gyermeknapra - verdás lámpa

Májusban nem csak az édesanyákat köszöntjük, hanem a gyermekeket is. Hiszen 1950 óta május utolsó vasárnapja a gyermeknap.

Szükséges kellékek:

 • 2 db lámpafólia (25 x 36 cm)
 • fóliaragasztó
 • égősor (10 égős)
 • merevítőrács (20 x 20 cm)
 • sodort papírszalag
 • rizspapír szalvéta (törtfehér)
 • Lumierfesték (kék színben)
 • verdás szalvéta
 • ecset a ragasztáshoz és az árnyékoláshoz


 1. Rizspapír felragasztása

  Mindkét fóliát lefektetjük úgy, hogy az érdes fele legyen felül. Nedves szivaccsal, vagy ronggyal áttöröljük, majd leszárítjuk. A speciális fóliaragasztót kis tálba töltjük, és szivacsecset segítségével egyenletesen felvisszük a fóliák felületére. Megvárjuk míg megszárad, így öntapadós felületet kapunk.
  Míg a ragasztó szárad, kivágjuk gyermekünk kedvenc mintáit a szalvétából.
  A megszáradt felületekre túllógatva rásimítjuk a rizspapírszalvétát.

       2. Méretrevágás

  A rizspapírszalvétát levágjuk a fólia szélének vonalában. Majd egy toll segítségével átlyukasztjuk a rizspapírt a fólián levő lyukaknál.

 3. Minta felhelyezése

  A kivágott mintát ráillesztjük mindkét fóliára és eligazítjuk. A minták helyét ceruzával halványan körberajzoljuk. A minták helyét ragasztóval bekenjük. Száradás után a szalvéta 3 rétegéből a legfelső réteget ráragasztjuk a rizspapírral borított lámafóliára.

 4. Árnyékolás

  A Lumier festéket alaposan felrázzuk, hogy a pigment szemcsék felkeveredjenek. A szivacsecsetet belemártjuk a festékbe. A felesleges festéket kéztörlő segítségével eltávolítjuk az ecsetből (tunkoló mozdulatokkal). A fólia felületére kívülről befelé haladva finom dörzsölő mozdulatokkal felvisszük a festéket a kívánt hatás eléréséig. Megismételjük a második fólián is.

 5. Lámpa összeállítása

  A papírszalagból levágunk 2 x 1 métert. Az elkészített fóliákat hátoldalukkal összeillesztjük. A papírszalagot befűzzük, kb. 10 cm maradjon az alján. Elkezdjük összefűzni. Középtájon a két fólia közé helyezzük a rácsot és továbbfűzzük úgy, hogy a rács is rögzítve legyen a papírszalaggal. A fólia tetején csomóval rögzítjük a szalagot, itt is maradjon kb 10 cm. A másik oldalon is ugyanígy dolgozunk. Amikor a rács magasságába érünk, összenyomjuk a két fólia oldalát, úgy, hogy a rács széle pont a fóliák szélénél legyen. Így folytatjuk az összefűzést a fólia tetejéig ahol ismét ráhagyunk 10 cm szalagot és levágjuk a maradékot.

           6. Utolsó lépés

  A túllógó papírszalagot szétsodorjuk és széthúzzuk. Alulról behelyezzük az égősort, úgy hogy a rács lyukaiba tűzzük az égőket.

Szöveg és képek: Halmavánszki Szilvia - Kreatív Ötletház
2007. 05

Az itt bemutatott technikához minden alapanyagot megtalál:

copyright © 2000-2007 konyhaweb, netADmin Kft. - impresszum